torsdag 31 mars 2011

Två uppdaterade serier från Upsala-Ekeby!

Jag tänkte visa några nyförvärv som jag gjort, två serier som kompletterats!

Denna snygga serien som heter Sagina har kompletterats med den största vasen, nr 4417. Serien omfattar 9 delar, varav jag nu fått tag på 4.



Denna serien av Ingrid Atterberg blir jag inte klok på, jag har inte kunnat hitta en enda del i UE-boken, men väl luckor i listan som bör vara dessa delar. De två krusen/kannorna med numren 100 och 102 har samma storlek som kannor ur Ekeby verkstads nummerserie, den lilla skålen har nummer 116. Skålen är nyligen inköpt, liksom det större kruset. Alla delarna är utöver nummer märkta Abg (Ingrid Atterberg)


Skål nummer 116.


Skål 116, kanna 100 och kanna 102.

tisdag 29 mars 2011

Att vattna blommor...

blir roligare med en snygg vattenkanna. Många gillar den sk Breger-kannan, och jag kan hålla med, den är snygg och passar in i ett stilmedvetet retrohem! Formgivare är Carl Arne Breger och året är 1959.






Jag har dock en annan favorit som kom redan året innan, 1958, kannan som ibland kallas svanen-kannan...formgivare till denna är Knut Brinck! Kannan finns i många olika färger, den ena snyggare än den andra. jag vill gärna ha allesammans, men men, priserna brukar dra iväg, så ännu har vi ingen att vattna blommorna!

Jag har dessutom ett väldigt speciellt förhållande till kannan, min mamma hade en svart sån som jag vattnat blommorna med många gånger när jag bodde hemma. Jag bönade och bad att hon skulle "donera" den till mig, men hon ville ha kvar den. För något år sen frågade jag igen, då berättade hon att hon kastat den...suck...snacka om minne...







Kannan finns i många färger, röd, lila, rosa, mintgrön, turkos, gul,orange, svart, vit mm

Min önskan är ju att få tag i en sån till vettigt pris, om någon har en som är till salu eller att ni gärna vill byta till er något, tveka inte att höra av er mina vänner :-) Helst vill jag ha en svart, men den turkosa och den gula är också fantastiska.

måndag 28 mars 2011

Lördag ja, det glömde jag...

Jag glömde visa några saker som jag hittade i lördags i Falun, här kommer bilder!


Okänd glasvas


Iittala ljusstake formgiven av Erkki Vesanto, tillverkades 1965-70. Den finns i flera färger och två höjder, dessutom finns en liten annan variant som ni kan se på bilden nedan.




En variant av ISI-vaserna som heter ISI kub och är en variant av ISI som finns i flera höjder, denna saknade jag i samlingen!


En fin retrogardin!

Fråga, kolon.



Jag undrar om ni vet varifrån detta tyg kommer? Jag köpte 2 korta gardinlängder i ett spännande tyg, är det någon som känner igen det så skulle jag bli glad! Jag tycker det känns bekant, men kan inte placera det.

söndag 27 mars 2011

En blandning av fina fynd!

Jag var ju inte på Antik och kuriosa i helgen vilket många bloggare var, men det betyder ju inte att man inte kan fynda lite :-)

Utöver de fina Tona-föremålen från Johansfors hittade jag dessa saker under veckan!

Först två kuriosa-föremål, först en mandelkvarn, Made in Sweden nr 8 som saknar stycket som man ska pressa med, men det borde fixa sig.



Den andra grejen köpte jag för att den var så häftig och i nyskick trots sin ålder. Frågan till er blir då, vad är detta? Om ni inte vill gissa får ni kika här :-)



Denna snygga vas känner ni kanske igen, i alla fall så kommer den från Bergdala glasbruk!



Några snygga plockgafflar från Nilsjohan, samma skaft som teskedarna Inga, så vi kallar dem Inga II :-)



Ett snyggt glas!




En samlad bild!



Inte var detta allt heller, lite mer kommer här!

En ljusstake/vas som jag misstänker kan vara ur serien Arkipelago av Timo Sarpaneva för Iittala...men jag letar information!



Nästa två ljusstakar kommer från Lindshammar, formgivare är Christer Sjögren. Båda ljusstakarna är dessutom signerade undertill, inte helt vanligt att se på Lindshammar-föremål! Mycket fina tycker jag, troligen från 1960-70-talen!




Ett litet förstoringsglas, bra att ha tycker ja´.



Ett stort och fint fat från Gullaskruf, Spets heter serien som är formgiven av Kjell Blomberg. Jag har en hel del delar i denna serie, vaser, skålar.




Ett annat fint fynd i veckan var denna stora vas från Upsala-Ekeby, serien heter Sagina och är formgiven av Mari Simmulson. Vasen har nummer 4417. Jag har sedan tidigare ett flertal delar i denna serie, ni hittar några inlägg här!



Samlat!



En fin fyndarvecka med andra ord!!!

fredag 25 mars 2011

Alexander Lucas - high five!

Ja, vad säger man...för några dagar sen köpte jag en glasvas åt en vän, fick igen pengarna idag och lite extra på köpet så då tänkte jag att man borde ta en sväng förbi en loppis och kolla om man kunde hitta nåt för bonusen, så fick det bli!

Jag besökte Biståndsgruppen i Valbo och strosade runt lite, vad hittar man väl då?



Detta är inte sant, tänkte jag, hur kan man dyka på en sån sak, fel två saker??? Både en vas och en skål i Tona-serien av Bengt Orup! Signerade också!!!

Ja, jag säger bara det, Alexander Lucas och jag, high five kusin :-)



Lägg märke till två saker på bilderna, för det första priserna, för det andra texten på prislapparna som säger "Signerade Johansfors" :-) Man brukar inte få ge 70 kr för signerade exemplar av Tona, så mycket kan jag säga...

Jag har sedan tidigare en osignerad större vas i serien, i den andra färgvarianten. Lägg märke till mitt tvärsäkra uttalande om att jag aldrig mer kommer att hitta Tona i det inlägget ;-)

torsdag 24 mars 2011

En ny Facebook-grupp

Jag har lagt upp en ny Facebookgrupp som heter Gefleporslin där jag tänkte att alla som vill kan lägga upp bilder, diskutera och bara titta om man nu vill det. Det kan ju också vara en plats där man kan byta grejer eller annan information, vi får se vad det blir av det hela! Ni är i alla fall hjärtligt välkomna!

Gefleporslin på Facebook

Iittalaglas - del 4, Paadar och Senator

Först ut denna gången är Senaattori (Senator)av Timo Sarpaneva från 1968. Artikelnumret är 2104. Som ni ser är benet på glaset samma som på hans mer bekanta ljusstakar Festivo. Det finns även en glasserie till som heter Juhlalasi/Festivo som använder samma teknik och utformning på benen, se bild nedan.





Här nedan kan ni se några av de varianter som finns av Senaattori!


Mindre vinglas


Större vinglas


Dessertskålar

Nästa glas som jag vill visa är ett glas som togs fram till Wirkkalas kända vodkaflaska för Finlandia vodka, nämligen Paadar. Inledningsvis fanns det snapsglas till vodkaflaskan, men sedan togs även en serie andra glas fram. Dessa är ovanliga att hitta i Sverige tror jag. Fram till nyligen hade jag aldrig sett några andra glas än snapsglasen i verkligheten. Paadar, som har artikelnummer 2016, gjordes 1970-76.




Mina Paadar!


Ölglas på fot


Dessertset

Helmer Osslund

Jag är ingen konstexpert och vågar inte köpa grejer som kostar mer än nån hundralapp utan att vara säker på att jag inte blir lurad, vilket ju kräver en del kunskap. Jag har dock kommit fram till att numrerade litografier av olika slag och tryck med fina motiv ibland kan vara fantastiskt billiga och prisvärda. Jag ska visa lite av de jag hittat under de seanste åren till mycket små summor, oftast mellan 10-100 kr.

Jag börjar med detta tryck (kan inte tänka mig att det är något annat)av en svensk konstnär som annars är mest känd för sina landskapsmålningar. Helmer Osslund föddes 1866 i Tuna, Medelpad och dog 1938 i Stockholm.

Han föddes som Åslund, och var bror till Frida Åslund, men ändrade sitt namn till Osslund vid flytten till Amerika, för att det språkmässigt skulle se bättre ut. Hans specialitet var norrländska landskap, ofta målade på smörpapper. Osslund är dock även känd som en god porträttmålare, så detta är väl ett tryck av en sådan kan jag tänka mig.

Som ung arbetade Osslund som dekoratör i konstindustrin. Han började att studera vid Académie Colarossi i Paris våren 1894. Som ende svensk studerade han sedan för Paul Gauguin. Osslund tillbringade flera månader på målarvandringar i de norrländska ödemarkerna. Vid dessa vandringar var smörpapper lättare och behändigare att ta med och hantera än vanliga målardukar. Hans expressiva måleri ligger modernismen nära och kom att påverka bland andra Leander Engström. Exempel på målningar är Före Stormen, Midsommar Nuolja (1922, olja på pannå) och Höstafton vid Nordingrå.


En vacker målning av Osslund, inramad och klar endast 50 kr. Klart prisvärt!


En klassisk Osslund, "Höstafton i Nordingrå"

onsdag 23 mars 2011

Bloggarträff på Antik- och Kuriosamässan i Kista




Till helgen är det ny mässa i Kista, Antik- och kuriosa kör sin vårmässa. Denna hade man ju gärna velat besöka om man inte varit upptagen, men ni som tänker er dit ska absolut leta er fram till fiket kl. 15 på lördagen 26/3, då ska ett gäng bloggare träffas för att utbyta erfarenheter och trevliga ord! Kolla in hos Femtiotalsjakten för mer info!

Vill ni träffa mig så får ni komma till Hedemora lördagen den 16/4 då jag är en av säljarna på storloppisen i Ishallen. Kl. 09.00 slår den upp dörrarna! Titta efter loggan "Porslinsbloggen"!

lördag 19 mars 2011

Dansk keramik

Jag har inte så mycket dansk keramik, men har köpt några grejer när de dykt upp till billiga priser...




Den danska fabriken Söholm är ursprunget till dessa vaser


Skålfatet kommer från Palshus, den gröna vasen från Langehus, den bruna och den svarta vasen är okända men passar in i sammanhanget. Den svarta är märkt KAF vilket kan vara Karl-Arthur Fredriksson, i så fall är den svensk, från Sölvesborg...den bruna har en konstig märkning som jag inte kunnat identifiera...men fin i alla fall!