torsdag 24 mars 2011

Iittalaglas - del 4, Paadar och Senator

Först ut denna gången är Senaattori (Senator)av Timo Sarpaneva från 1968. Artikelnumret är 2104. Som ni ser är benet på glaset samma som på hans mer bekanta ljusstakar Festivo. Det finns även en glasserie till som heter Juhlalasi/Festivo som använder samma teknik och utformning på benen, se bild nedan.

Här nedan kan ni se några av de varianter som finns av Senaattori!


Mindre vinglas


Större vinglas


Dessertskålar

Nästa glas som jag vill visa är ett glas som togs fram till Wirkkalas kända vodkaflaska för Finlandia vodka, nämligen Paadar. Inledningsvis fanns det snapsglas till vodkaflaskan, men sedan togs även en serie andra glas fram. Dessa är ovanliga att hitta i Sverige tror jag. Fram till nyligen hade jag aldrig sett några andra glas än snapsglasen i verkligheten. Paadar, som har artikelnummer 2016, gjordes 1970-76.
Mina Paadar!


Ölglas på fot


Dessertset

8 kommentarer:

Susanna sa...

De där snapsglasen som man fick till Vodkan har vi ett gäng av.

Å så har du tidigare visat en karaff som vi har. Nu väntar jag bara på att få se vad glasen som står i skåpet heter.

Sjukt bra informationsserie Benny! Thank you.

Herr Movarp sa...

Skicka bilder så ska jag hjälp dig att identifiera dom, vi kan göra ett inlägg om det! Skicka gärna bild på karaffen med!

Susanna sa...

Nu har jag kikat igenom dina Iittala-inlägg och det verkar som att mina glas heter Niiva. Du har publicerat en bild på dem tidigare, fast det är en annan storlek än mina.

Karaffen är en Ultima Thule tydligen :-)

Skall maila dig bilder imorgon!

Maria sa...

Så vackra! Jag vill också ha :)

Heidi sa...

Jag har några iittala glas som jag inte hittar nånstans på nätet.... Vill gärna veta namnet.... Hur går man till väga Med vänlig hälsning, heidi

Heidi sa...

Jag har några iittala glas som jag inte hittar nånstans på nätet.... Vill gärna veta namnet.... Hur går man till väga Med vänlig hälsning, heidi

Herr Movarp sa...

Hej! Om du mejlar mig bilder så kan jag kolla om jag känner igen dem. Jag har lärt mig det jag kan om finskt glas genom t.ex. boken "Iittala 125 years of Finnish glass" och genom att fråga på forum och googla.

Jag har bytt bloggadress, så denna bloggen du kommenterat är inaktiv, alla inlägg finns också på http://www.porslinsbloggen.se

Herr Movarp sa...

Mejladress: porslinsbloggen (at) gmail.com