måndag 22 juni 2009

Vaser från Åseda?

Jag har ett par stycken vaser som jag fått identifierat som glas från Åseda glasbruk som lades ned 1977, men det är ju allt lite osäkert...så jag skulle gärna vilja få mer information om dessa! Den person som låg bakom mycket av glasformgivningen på bruket under 1950-60-talen var Bo Borgström som jag inte heller vet så mycket om, det blir till att forska lite på det! Under tiden kan jag ju visa de vaser som troligen hör hemma på Åseda! Och ja, skulle någon vara intresserad av de gröna låga vaserna så tänkte jag behålla 1, men de övriga kan jag tänka mig byta bort!

10 kommentarer:

SaaX sa...

hej hej!!!!

Det enda jag vet är att den blåa vasen är inte från Åseda för jag har haft en sådan brun. Det var en ettiket på den men jag kommer inte ihåg. Sen den gröna vasen längst fram har jag i orange och den är gjord av elme glasbruk. Jag ska skriva mera om mina vaser när tiden finns. Jag har växt upp i fagerhult utanför Åseda. Där finns många bra loppisar att göra fina glasfynd. Ha en trevlig dag...ps kul att du hittade mig på facebock.

Herr Movarp sa...

Kul! Jag visste väl att jag skulle få svar! Jag var säker på att den blå var Åseda, då får jag gå till källan igen och leta vidare...
Om den gröna längst fram är Elme då är nog alla de gröna det, färgen är exakt lika både in- och utsida! Kul!

Kristin sa...

Hej! Bo Borgström är min svågers pappa, han lever fortfarande och bor i Skåne. Han var en av 60-talets stora formgivare, mest på Åseda, men han var också aktiv åt bl a Iittala, vilket dock inte alltid framgår när man köper hans saker. Han var upphovsman till de populära whiskyglasen som ser ut att ha stora isbitar i foten, som Iittala har gjort sedan 60- eller 70-talet någon gång. Det var tydligen en väldigt komplicerad teknik att få till. Bosse arbetade både i glas och keramik. Mest känd är han kanske för glasen. Kuriosa: Bosses bror har ritat bl a Kaknästornet. Bosses son Oscar driver det här fantastiska designföretaget: www.oscarborgstrom.se

Herr Movarp sa...

Fantastiskt kul! Vad roligt att någon som känner till lite om Bo Borgström lämnar inlägg! Det vore väldigt kul att få lite mer information, jag har inte lyckats hitta så mycket på Internet, men du kanske kan hjälpa mig?

De glasen du pratar om, jag vet nog inte vilka du menar...fast jag tycker att jag sett mycket Iittala, har ju en del själv också! Det var otroligt intressant att han formgivit åt Iittala, det visste jag inte! Om du kan mejla mig skulle jag bli jätteglad, du kanske har någon bild på glasen? Mejladress hittar du om du klickar på profilen! Tack Kristin!

Anonym sa...

De gröna låga skålar är väl oxå från Åseda och formgivna av B. Borhström.

Herr Movarp sa...

Jo, det har jag trott hela tiden, men ingen har kunnat verifiera med etikett eller någon fakta...så vi får se om det dyker upp mer info!

Anonym sa...

Vilken tur att jag hittade den här bloggsidan.
Jag samlar Åsedaglas och har nog fått ihop en skapligt stor samling. Det är intressant med Kristins inlägg att Bo B jobbat åt Iittala för jag har haft en diskussion om en vas som tillskrivits Tapio Wirkkala men som jag envisas med att den är formgiven av Bo B. Jag kommer med spänning att följa den här bloggen.

Herr Movarp sa...

Hej Anonym! Jag kom tyvärr inte längre med detta, vi konverserade lite men sen fick jag inte svar på en fråga om de whiskyglasen som Kristin nämnde här, och har inte hört från henne sedan dess, så jag vet inte mycket om denna period. Jag ska mejla henne, eller kontakta sonen via hans hemsida, så kanske vi kan reda ut detta! Mejla gärna mig så kan vi hålla kontakten! Mejadress hittar du under min profil!

Carola sa...

Hej igen
Nu är jag inte anonym längre:)
Det är kul med information om saker som ligger varmt om hjärtat. Jag har talat med Bo B förra året och det var jätteintressant.
Det jag också är oerhört nyfiken på är alla glasserviser som tillverkades från 1947 och framåt till man gick över till konstglas med Bo B som formgivare. Det fanns en massa olika serviser men inte några priskuranter med bilder. Namn är ju bra men en bild är ofta bättre

trillivippa sa...

Vad roligt det är att läsa igenom alla dina gamla inlägg! :)
Har du fått någon ordning på var de låga gröna vaserna kommer ifrån? Jag har en likadan men i blått så det vore kul att veta om den kanske är från samma glasbruk.