tisdag 9 juni 2009

Bestick

Det är ju oundvikligt att när man skaffar massor av fint gammalt porslin, så vill man matcha med både glas och bestick till. Jag har mina drömbestick, de klassiska "Focus"-besticken från Gense av Folke Arström, jag kan tänka mig både de med svart skaft och de i helstål. Focus är dock inte lätta att hitta på loppisar, hitills är skörden av dessa rätt begränsad, en gaffel och en såsslev...

Detta betyder ju att man får hitta annat under tiden, så jag plockar upp allt jag hittar som är snyggt och av god kvalitet! Jag ska framöver visa lite olika bestick som jag hittat under mina besök på loppisar, detta blir bara ett smakprov...

Bild 1-2 Bestick i fin kvalitet men nylonskaft, före och efter "behandling" (svenska?)
Bild 3-4 Ett dussin bestick vissa märkta HMÖ (svenska)
Bild 5 Gense Thebe gafflar och skedar i olika storlekar HMÖ (svenska)


11 kommentarer:

UpsalaEkeby sa...

Har än så länge lyckats hålla mig ifrån bestick på mina loppisrundor, men efter dina bilder så blir man allt lite sugen!!

En roliga anekdot är att jag hittade en ostkniv i Genses kända serie, i mina kompisars växthus :)
Hade tagit över det som det stod efter förra ägaren, som tydligen hade lycktas slarva bort kniven bland växterna. Blev som ny efter lite putsning :)

SaraMay sa...

oj, hur behandlar man besticken så dom blir svarta igen??

tack för alla komentarena i min blogg! jättekul! mailar över bilder på pikanifatet snart! :)

Har kollat lite på ert hus, fint! Tyvärr är jag uppbokad nu ett bra tag med jobb, men sen kanske :) Förstår att det är svårt att hitta snickare med rätt inställning, jag skulle aldrig låta någon röra mitt hus om jag inte va heeeelt säker på att dom visste vad dom gjorde!

Herr Movarp sa...

UpsalaEkeby: Jo, jag började kolla för bara 6 månader sen...sen går det fort!

SaraMay: Besticken, ja det är trolleri... ;-)

Nej det är enkelt, olivolja. Tvätta dom noga, jag brukar gnugga med vit kökssvamp och linoljesåpa så att den värsta ytan försvinner, sen gnida några vändor med olivolja, det brukar bli ganska bra! Ingen maskindisk sen dock!

Vi kan höras av senare om huset, inget är aktuellt förrän senhösten/vintern i alla fall, i sommar ska vi lerklina, lägga golv och sätta pärlspont i tak och på väggar, grunden för ett nytt kök, men det gör vi själva (hoppas jag), sen kan min sambo sätta kakelugnar, så en sån kommer nog upp under hösten med, hon vill testa lite hemma först :-)

Libby sa...

Jag försöker att INTE "plocka på mig allt" vad gäller bestick. Det finns hur mycket som helst att plocka (förutom Focus de Luxe då). Livsfarligt. Gjorde för övrigt biltur Roslagen-Valbo (Nybo café)-Roslagen idag, var på ett gäng loppisar, börjar känna en allt starkare dragning till Jie, hittade litet sånt. Men ingen Helmer och inget Furuvik...

Herr Movarp sa...

Hehehe...nej inte jag heller, men det är ett sätt att lära sig skilja på grejer, en kostar det aldrig några pengar..mitt dyraste bestick var en Focus de Luxe i originalförpackning = 15 kr...inga problem att bli av med garanterar jag!

Synd att jag inte visste att du skulle passera Gävle, då hade vi kunnat sagt hej, jag jobbar ju mitt i centrum där!

Jo, man kan hitta en del fint JIE, har sålt nästan allt jag hittat, ofta ganska billigt! Vilka loppisar besökte du?

luchur sa...

Besticken du har som är märkta HMÖ såg jag likadana för ett par veckor sedan märkta Nils-johan! Blev förvånad då jag trott att dessa var nån utländsk kopia av Genses thebe. De gånger jag ramlat över dessa bestick så har de oftast varit omärkta.

Herr Movarp sa...

Jag har också vissa helt omärkta, men jag har hela tiden trott att de är svenska. Tror tom det var 3 olika märkningar på de jag har, alla kommer från samma köp, ett dussin gafflar och knivar. Kul om det skulle vara Nilsjohan!

Libby sa...

Vi får säga hej nästa gång, när jag ska kolla in Gefle på museet och rejda lite butiker i Gävle :-) I går var det en hektisk dag, åkte 9.00, var hemma 20.00. Loppisar jag besökte: Hökhuvud x 2 (Återbruket och antikboden). Gimo (Kupan). Tierp (Loppis & Bazaar och Kretsloppan). Valbo (Nybo cafés loppisbod). Såg fler, som var stängda, så är det när man bilar en tisdag.

Herr Movarp sa...

Det får vi göra! Jag tror museet är gratis alla dagar numera, dom ändrade det nyligen! Jag rekommenderar dock en onsdag om det passar, då har Erikshjälpen öppet, där kan man fynda en del om man är där när dom öppnar, precis som jag gjorde idag! En otroligt fin blå glaskanna, 6 Iittala-glas, en fin 50-tals keramikvas finns bland fynden!

marina sa...

Vilken rolig blogg, hit återkommer jag!

Herr Movarp sa...

Trevligt att höra, men du såg kanske att bloggen bytt adress, följ länken på första sidan. Alla inlägg finns publicerade där också :-)