onsdag 10 juni 2009

Fynd?

Lite släpande presentation av fynden, jag shoppade loppor senast idag, men detta är från förra veckan...

Gefle Tina kaffefat, 20 kr/4 st
Orrefors Fuga ishink med sil och tång, 30 kr
Gabriel Vas, 20 kr
Italiensk skål, 10 kr
Gense Thebe gafflar, 10 kr/3 st
HMÖ skedar, 1 kr/st
Nuutajärvi, "Kastehelmi" assiett, 10 kr

Summa: 102 kr


3 kommentarer:

Libby sa...

Alltså, finns det två Tina från Gefle? Jag köpte ju ett fat i Norrskedika, se inlägg på min blogg, länk nedan, märkt Tina. Men sedan såg jag koppar med fat som dem du visar i Älmsta i en bod där förra veckan. Vilken av Tinorna är Helmers????
http://femtiotalsjakten.blogg.se/2009/may/sa-fick-jag-da-mitt-campingbord.html

Herr Movarp sa...

Så här står det i "Gefle Porslinsfabrik...":
under bordsserviser står det att Tina kom 1963-64 och att Helmer Ringström är formgivare. Beskrivningen stämmer med din tallrik.
Under Kaffe och teserviser står det att Tina kom 1971 och där är den beskriven ungefär som på det första stället. Hur tolkar man nu detta? Jo det finns två Tina-dekorer, det står såklart fel på bägge ställena i boken. Din Tina är den som kom 1971, modellen är sent 60-tal, tidigt 70-tal, samma som den som heter Atoll bl.a. Min Tina är den som gjordes 1963-64, det finns matservis med, har sett den i tre färger, gult, grått och brunt. Jag kan inte garantera om Helmer Ringström gjort bägge dekorerna, det är möjligt men svårt att verifiera utan mer info. Dock tycker jag att den dekoren ser ut som flera av Berit Ternells dekorer så jag skulle gissa på henne...se t.ex. dekoren "Fontana". Om det skulle vara Helmer så är den mycket otypisk om man jämför med hans andra, geometriska och enkla färgdekorer.

Den tidiga Tina tycker verkar vara ett Helmer-verk, stilen passar i alla fall!

Libby sa...

Nu blev det lite för invecklat. Mitt Tinafat = 1970-tal och ej Helmer? Jag tyckte inte heller det såg ut som Helmer, men så tänkte jag "Tulpan", den är ju inte geometrisk. Porlsinsfabriker bord einte få döpa två serviser till samma namn - var kan jag överklaga? :-)