fredag 26 juni 2009

Erker-skålen, Kockums 1956

Jag har två stycken emaljskålar från Kockums som jag gillar lite mer än annat som producerats där. De två sk Erker-skålarna har fått sitt namn från formgivaren Arne Erker och ska enligt en källa (kicki) finnas i tre olika storlekar och ett antal olika färger. Mina skålar är 15 cm respektive 20 cm stora. Jag hittade skål-serien som produktnyhet i Form nr 1 1956, vilket betyder att den precis kommit på marknaden då. I Form nr 7/56 annonserar Kockums "Erker-skålen" i en helsides-annons! Det ska bli kul att försöka få tag på några till, helt underbara enligt mitt tycke!

13 kommentarer:

UpsalaEkeby sa...

Har också några sådana skålar, som jag tycker är ganska trevliga. Brukar gå att hitta dessa för en ganska billig slant på loppis fortfarande!!

kicki sa...

Jag hittade en gammal bild i min blogg där alla tre storlekarna är med: http://kicki.kanske.net/index.php?showimage=1030

Jag har sett en söt annons där en femtiotalspiffig husmor ställer fram maten direkt ur ugnen utan att skämmas eftersom hon har de fina Erkersskålarna. =)

Libby sa...

Vilket fint skick! Den svarta blänker som en ur-saab av Sason och känns besläktad. Mina Erkerskålar har fått jobba hårt från 1950-talet och framåt, de stackarna. Kul med tidsbestämningen också!

Sara sa...

Har du sett inlägget om Åseda vaserna?

Herr Movarp sa...

Sara: Jepp! Jag har lämnat kommentar! Vi får leta vidare!

Emelie sa...

Fina skålar...en fråga: ska det vara någon stämpel under på de "äkta" Erker skålarna? Köpte en turkos skål i mycket bra skick på loppis igår (för en 5a!)och kom ihåg att du skrivit om dem i din blogg. Dock var det ingen stämpel undertill...

Herr Movarp sa...

Emelie: Jag tror inte att det finns stämplar på alla, de har säkert försvunnit med tiden..ingen av mina har stämplar...flera som jag har haft kontakt med har dock har haft turkosa skålar! Fomen är dock så unik att det inte går att ta miste!

Anonym sa...

Jag har den lilla och mellan skålen i min ägo, de är vita med en vinranka på utsidan. det finns en hel serie med köks karotter och fat och skålar i denna design av Arne Erkers. vet inte exakt vad som ingår i serien men jag sammlar nu på dessa vita med vinrankor på, det började med min mormors emaljkastrull och sen har jag utökat med en hel.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag har fyra stycken små, gul, turkos, blå och lila. Den gula har funnits i min lekstuga som barn och de andra fick jag av svärfar. Används som kattmatskålar då det låter så gott när katten äter torrfoder ur den.

Alv sa...

Nu är det här visserligen väldigt längesedan som du skrev inlägget men jag undrade bara om det är porslin eller plåt med emalj på? Jag har en sådan där liten blå som det står kockum i botten på men den är i porslin.

Maria och Emil sa...

Jag hade två stora gula och två små gula i sommarstugan som gått på Tradera. Vi har också sett lila och turkos på auktion en gång, men dom var ännu mindre än min minsta. Kanske 5-6cm nånting.

Anonym sa...

Jag är inte någon stor samlare men tycker jättemycket om Arne Erkers skålar samt Raff kanna. Som nybörjare, var är det bästa stället att hitta de? Är tacksam för alla tips jag kan få.