tisdag 30 juni 2009

Lite uppdatering av samlingen

Det är inte så ofta som det dyker upp nya koppar i Gefle-samlingen nu, men för ovanlighetens skull så har jag lagt in två nya koppar i min samling, en gul Safari tekopp (AU-modell) och en grön Terrass tekopp (EA-modell) för den som vill glutta lite...

...jag ska ta och fota alla Terrass-kopparna framöver så får ni se alla färgerna!

Samlingen

En fråga om ett fat från Ekeby


Är den någon av er Ekeby-kännare som vet något om detta fat märkt Ekeby, ses (Skawonius)?

Frågan är ställd även på PES-forumet

söndag 28 juni 2009

En perfekt sommarkväll

Vi hade lite besök i lördags, så vi bestämde oss för att grilla och sitta under lönnarna och äta! Det blev kyckling marinerad i olivolja, soja, lime och kryddor, hälleflundra med olivolja och peppar, smörstekt kokad nypotatis samt en grönsallad...till det drack vi en favorit Wild boars Rock, 2006, en Riesling.

Efterätten var fantastisk, marinerade jordgubbar med apelsingrädde, ett recept jag blivit tipsad av Öhmans mat- och vinblogg, Till jordgubbarna avnjöt vi ett dessertvin, Chateau Septy 2005, perfekt!

En av kvällen sista bilder fångar liksom känslan av sommaren bra tycker jag!

fredag 26 juni 2009

Erker-skålen, Kockums 1956

Jag har två stycken emaljskålar från Kockums som jag gillar lite mer än annat som producerats där. De två sk Erker-skålarna har fått sitt namn från formgivaren Arne Erker och ska enligt en källa (kicki) finnas i tre olika storlekar och ett antal olika färger. Mina skålar är 15 cm respektive 20 cm stora. Jag hittade skål-serien som produktnyhet i Form nr 1 1956, vilket betyder att den precis kommit på marknaden då. I Form nr 7/56 annonserar Kockums "Erker-skålen" i en helsides-annons! Det ska bli kul att försöka få tag på några till, helt underbara enligt mitt tycke!

torsdag 25 juni 2009

Kobolt från Ruda glasbruk

Jag hittade vid två olika tillfällen glasvaser från samma serie. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag gillar dem eller inte...men det är alltid kul att lära sig mer om de saker man hittar! Vaserna kommer från Ruda glasbruk och är formgivna av Göte Augustsson. Jag vet inte riktigt när dessa gjordes, men gissningsvis 1960-talet. Ny information: Serien heter "Kobolt" och gjordes under 1960-talet! Tack för informationen "Anonym" !

Mer information om Ruda glasbruk kan man hitta här

En väggplatta

Jag visade aldrig frukten av mitt besök på Myrorna tidigare i veckan, en mycket fin Cardus väggplatta av Mari Simmulsson för Upsala-Ekeby (verkstad), den är signerad "maris" på framsidan och har numret 7092M. Cardus producerades 1967-70.

Förutom plattan hittade jag även en Gefle-skål och två cupglas från Reijmyre!

onsdag 24 juni 2009

Påminnelse om tävlingen

Jag ville bara påminna er om tävlingen, ingen har svarat helt korrekt ännu, så chansen finns fortfarande att vinna en ljusstake med ljus. Om ingen kommer med 100% riktigt svar, så kommer jag att utse den som är närmast till vinnare! Tävlingen avslutas på fredag kl. 20.00

Gå nu in medan ni har chansen att svara, de som har svarat en gång kan svara igen eftersom det blev lite "justeringar" från det första inlägget

http://porslinsbloggen.blogspot.com/2009/06/forvirringen-ar-totalmen-sa-har-ska-det.html

Erikshjälpen

På lunchen cyklade jag med en arbetskamrat till Erikshjälpen för att ta en titt om det fanns nåt kul. Kom jag hem nåt då? Jo lite blev det...

1 st Gefle-vas, har inte hunnit forska i vad den heter, modellen heter LE och det är troligen Percy som formgivit
1 st glasvas Ruda, Göte Augustsson, lillebror till en annan vas jag hittade nyligen
1 st glasvas okänd (ännu - återkommer med information)
1 st sk. Erkers-skål, Kockums emaljskål i svart, Arne Erkers formgivare
1 stycke tyg i ljusa färger
1 par salladsbestick i teak

Bytesaffärer

Jag bytte bort lite bestick igår, mina "Eldan" som jag tidigare visat i bloggen är numera historia...jag bytte bort dem mot 3 tomma bestickslådor från Nilsjohan.

Det låter kanske lite märkligt att bytta bestick mot lådor, men jag hade verkligen ingen nytta av de ganska slitna besticken, men däremot av lådorna! Sen var det ju inga pengar heller…9 bestick = 9 kr mot värdefulla förvaringslådor för bestick som jag samlar på. Ett fynd för mig!

tisdag 23 juni 2009

Ett litet krus i serien Rio

Jag har nyligen köpt ett Upsala-Ekebykrus, i serien "Rio" av ingen annan än Hjördis Oldfors. Serien tillverkades 1958-59 och består av 8 delar, 2 krus, 3 vaser och 3 skålar. Detta krus, som är ca 15 cm högt, har numret 5151.

Nytt i samlingen

Jag fyndade 4 st tekoppar i Gefles Safari-servis nyligen på Tradera. Det som är kul med dessa är att dekoren är den mycket mer ovanliga gula varianten av Safari som bara tillverkades mellan 1965-67. Man ser den ytterst sällan till salu, men jag tror nästan jag gillar den ännu bättre än den gröna! Lite gröna blir te-seten i alla fall efersom faten är samma gröna fat som till den gröna varianten av Safari. Tack Helmer för ännu en fin dekor!

måndag 22 juni 2009

Vaser från Åseda?

Jag har ett par stycken vaser som jag fått identifierat som glas från Åseda glasbruk som lades ned 1977, men det är ju allt lite osäkert...så jag skulle gärna vilja få mer information om dessa! Den person som låg bakom mycket av glasformgivningen på bruket under 1950-60-talen var Bo Borgström som jag inte heller vet så mycket om, det blir till att forska lite på det! Under tiden kan jag ju visa de vaser som troligen hör hemma på Åseda! Och ja, skulle någon vara intresserad av de gröna låga vaserna så tänkte jag behålla 1, men de övriga kan jag tänka mig byta bort!

fredag 19 juni 2009

Trevlig midsommar!

Vad vore en midsommar i uselt väder utan en silla-buffé? Inget så klart, maten och den goda drycken till gör sitt och som en avrundning lite jordgubbstårta!

Ha det skönt!


torsdag 18 juni 2009

Muffins någon..?

I helgen gjorde vi lite lyxiga muffins och frossade i regnet! Mäkta populära ska jag säga, kanske berodde på det smarriga innehållet...vit choklad både i smeten och i glayren/toppingen. Flingorna är rostad kokos, vilket gick bra ihop med chokladtoppingen. Och genast fick vi nytta av det stora Pigg-fatet som jag köpte nyligen!

Mums!

onsdag 17 juni 2009

Förvirringen är total...men så här ska det vara...

På bilden finns danska och japanska ljusstakar. Några av dem tillverkades av företaget Dansk design och formgavs av Jens H Quistgaard. En tillverkades och formgavs under namnet "Paro" av Paro Designs, en annan av Kronborg designs. Två av ljusstakarna är japanska.

Följaktligen så ska tävlingsfrågorna ändras och tävlingen startar på nytt:

1. Kan ni gissa vilka av ljusstakarna som är designade av Jens Quistgaard?
2. Vilken av ljusstakarna är Paro och vilken är Kronborg designs?
3. Vilka är japanska?

Priset i tävlingen är en ljusstake med ljus!

Alla som gissat tidigare får givetvis gissa på nytt...ingen har svarat helt korrekt, med tanke på att det var fel uppgifter så blev det svårt att lösa problemet...jag får beklaga att det blev lite fel, men så kan det vara när man minns fel vad man har i lådorna...

Ny tävling!

Under 50-60-talen så gjordes det en del coola grejer kan man säga, och nåt som jag fastnat för är de här ljusstakarna från Danmark, eller i alla fall vissa av dem…som så mycket annat kopierades dessa av japanerna. De danska ljusstakarna som tillverkades av företaget Dansk design och formgavs av Jens H Quistgaard heter "Paro", på bilden finns 2 olika modeller av Paro, en annan dansk ljusstake och några japanska.

Kan ni gissa vilka som är Paro och vilka som är japanska?

Vi gör detta till en tävling med en ljusstake i pris, vad säger ni om det?

För att vinna måste man pricka in vilka som är Paro, vilka som är japanska och då följaktligen vilken som är dansk men inte Paro...första rätta svaret vinner, tävlingen pågår till söndag kan vi säga (ifall ingen prickar in det innan…)

För alla er som undrar, så har jag valt ut priset i förra tävlingen och packat det för leverans till vinnaren luchur, priset visas i bloggen när luchur fått sitt paket!

tisdag 16 juni 2009

Alla bestick är inte Singoalla...

Många bestick av rang kopierades friskt under den period de var populära, så var det också med Nilsjohans "Singoalla". Jag tänkte visa besticken från detta inlägg som en jämförelse med Singoalla.

Singoalla:


...eller Singoalla:


Ja, vilken är originalet och vilken är kopian..?

Dom där fynden...

...kommer här!

1 Gustavsberg fat, "LH/Piké", Stig Lindberg
2 djupa tallrikar Gefle "Sparta", Helmer Ringström
1 litet uppläggningsfat Gefle "Sparta", Helmer Ringström
4 st glas troligen Iittala Milano/Marski, Tapio Wirkkala
9 delar Nilsjohan, "Singoalla", Adam Thylstrup




Man läser och lär sig!

I helgen lånade jag en bok om Iittala på biblioteket. Jag konstaterade att det fanns mycket fint på bild i den boken, jag hittade flera grejer som jag själv har loppisfyndat, mest bruksglas förstås. När jag tittade på Tapio Wirkkalas stora produktion, såg jag några glas som verkade bekanta och kom genast ihåg att jag sett dem på en loppis...när jag sedan åkte dit fanns de kvar 4 st för en femma styck! Köpa? Jomenvisst!

När jag sen strosade runt blev det lite annat med, 9 delar Niljohan Singoalla i fint skick, 1 kr/st. Jag ska visa dem i jämförelse med kopiorna vid något tillfälle, det är kvalitetsskillnad om man säger så...

Bilder på "fynd-sen-sist" kommer!

En lite ljusare tillställning

Det kan lätt bli mörkt när man dukar med gröna och bruna toner på ett teakbord, så jag beslöt mig för att byta ut mot ljusare delar och få en lite mer färgglad stil.

De limegröna Colorado-tallrikarna är underbara tycker jag, passar dessutom ihop med gult bättre än de gröna. Man kan kanske kombinera båda färgerna, då blir det ännu mer variation! Besticken fick bli de samma, men glasen är av en rak, hög modell typ saftglas, kan vara Lindshammar eller Björkshult, men jag vet inte säkert. Snapsen serveras i Nuutajärvi-glas av Kaj Franck. Stålhanes gula Entré-skål passade bra in så det fick stå kvar och kompletterades med en ugnsform, samt en gul Rörstrands-vas, "Domino", av Gunnar Nylund.



lördag 13 juni 2009

Kanske en kväll i början av 1960-talet...

Matbordet av teak är dukat med fokus på Stig Lindbergs Colorado och Terma, men man kan se en Entré-skål av Stålhane skymta förbi, likaså den dekorativa dubbelskålen från serien "My Garden" av Marianne Westman och en spetsig gul Gefyr.
Besticken är en Nilsjohankopia (Singoalla) och glasen från diverse okända glasbruk. I vasen "Sarek" av Olle Alberius står barnens nyplockade Lupiner. En stunds lugn innan 60-tals-familjen ska sätta sig på de nya spännande danska stolarna från Vamo...





Lite teak?

Jag vet inte hur det har blivit så, men av nån anledning har jag samlat på mig en del teakbrickor från Karl Holmberg, så jag tänkte bara visa dem...samma modell, men olika storlekar, vissa med brännmärkning "Karl Holmberg AB Äkta teak Götene Sweden", andra med etikett som säger: "Karl Holmberg i Götene AB Äkta Teak Made in Sweden". De brännmärkta har även ett nummer som kanske är någon slags modell/storleksbeteckning. Fina tycker jag i alla fall, jag vet inte när och hur jag ska använda dem, men det väl kommer tids nog...


torsdag 11 juni 2009

Fynd från två dagars loppisrundor

I går besökte jag Erikshjälpen i Gävle, Kupan på Brynäs och Myrorna vid Stortorget, idag när jag tog en semesterdag och grejade lite hemma hann jag med Ta till vara och Myrorna i Falun. Det blev en hel del grejer som inhandlades, bla. en del möbler!

Onsdagens skörd:

Två teakbrickor, Karl Holmberg (återkommer om teakbrickor i ett senare inlägg)
Glasvas, blå, Björkshult
6 st Iittalaglas, "Kalinka", Tapio Wirkkala
Keramikvas, Bekå keramik
Glaskupa (ostkupa)
Gefle tekoppar 2 st
Kaffekoppar troligen Karlskrona, 2 st
Iittala "Paadar" snapsglas
Gefle "Pigg" assiett
Nattduksbord 2 st i teak med mässingsdetaljer, 1950-tal

Torsdagens fynd:
Servisdelar till Rörstrand "Marina", 2 uppläggningsfat, 1 skål, en såskanna och några assietter
Glasvas från Sea glasbruk (har visat delar ur denna serie tidigare, sök Sea)
Vit tillbringare, Gustavsberg
Taklampa med glaskupa, 1950-tal i verkligt fint skick
Glasvas, finsk, troligen "Pala" av Helena Tynell

Jag köpte även 4 st danska stolar idag, gillade verkligen dem trots att de inte var gratis...jag tog en funderare om jag verkligen skulle slå till så jag reserverade dem och åkte hem, men åkte sedan dit och slog till under eftermiddagen. När jag ändå var där så tog jag en lite sväng till i butiken och vad hittade man då, fler Iittala "Kalinka"-glas, denna gång vinglas för 10 kr st! Glömde fota dem så de finns inte med på bild.