Jag berättade ju att samlingen som vi tittade på flyttades till Rörstrand vid nedläggningen av Gefle Porslinsfabrik och sedan blev stående i källaren under 30 år. Efter diverse turer så lyckades till slut länsmuseet i Gävle få köpa samlingen med hjälp av en sponsor, en Gävlebo som enligt önskemål vill förbli anonym. Att Rörstrands museum inte riktigt har koll på sina samlingar och sin produktion under de perioder då man producerat som mest har jag länge misstänkt, eftersom att ingen riktigt gått igenom all dokumentation och nu detta med Gefle-samlingen som var försvunnen i många år. Vad detta kan bero på är oklart, men efter att jag hört intendenten från museet berätta om turena med denna samling som man ville köpa för redan ett antal år sedan börjar det klarna att allt inte stod rätt till.
När samlingen nylige anlände till Gävle var det betydligt fler föremål än de 149 som bjöds ut till auktion, men drogs tillbaka, flera unika föremål, bl.a en stor björn av Lillemor Mannerheim som inte fanns upptagen i förteckningen man tidigare fått. Det kom också 3 lådor med bruksporslin som museet ska gå igenom och katalogisera så småningom.
En björn av Lillemor
Det allra mest fantastiska "extramaterial" som dök upp var de två lådor med dokument från hela Gefle Porslinsfabriks produktion som man tidigare trodde hade försvunnit!!! För oss som är samlare och intresserade av produktionen är detta ett sensationellt fynd som kommer att kunna klargöra många frågetecken i fabrikens historia. Det kommer antagligen att dröja innan allmänheten kan ta del av detta, men jag är bara glad attt materialet kom till rätta!
3 kommentarer:
Du får söka något forskningssipendium och ta tjänstledigt ett halvår så att du kan ta dig an samlingen!
Å vad spännande!
Hoppas de gör en riktigt bra bok för oss samlare att ta del av när de gått igenom allt material.
Libby: Hahaha..jag skämtade om precis det, sa att jag skulle ta 6 månader tjänstledigt för att sitta i gången bland lådorna :-)
Yvonne: Jepp, men troligen blir det som Libby säger att det blir amatörforskare som oss som får göra jobbet, du såg ju själv mängderna av papper såm låg där i. Enligt museet var det info ända från starten av fabriken fram till 1979...
Angående bok ja, det är en ny Gefle-bok på gång med massor av bilder :-) Dom var dock tvungna att fota om en hel del bilder, vilket är på gång under våren, sen går det snabbt. Fokus kommer att ligga på konstgodset.
Jag frågade om bruksgodset, och dom som gör den tyckte att ett bokprojekt med bruksgods skulle vara svårt att greppa pga mängden olika modeller och dekorer som finns, kanske nåt för mig med andra ord..? Det gäller bara att börja sammanställa informationen man har, fotona blir det svåraste, men det ska man väl kunna lösa, jag har ju många kontakter, hehehe...
Skicka en kommentar