söndag 14 mars 2010

Att sälja på loppis..?

Jag prövade lyckan igår på loppisen i Falun för att bli av med lite överskottsgrejer och håva in lite pengar till annat. Man bokar helt enkelt ett bord och packar sina lådor och drar! Väl framme vid 7.45 när loppisen öppnade för säljare, så kunde jag konstatera att jag var långt efter vissa säljare, det stod redan ett 30-tal bilar där när jag kom...Jag hade med mig dottern som hjälpte mig att rulla in lådor och bära påsar, barnen hade också plockat ut leksaker och lite annat som skulle säljas.Hon tröttnade dock ganska snabbt, denna bild togs 9.15, en kvart efter att loppisen öppnat...hon hade då redan sålt nästan alla sina saker och önskade att hon tagit med mer...Det var ett hyggligt stort bord, men som vanligt har man ju med sig för mycket grejer, man ska koncentrera sig på en sak, tyvärr kommer man alltid på det när man väl packat upp.

Redan när jag packade upp började anstormningen av andra säljare och antikhandlare som bokat bord mest för att kunna köpa upp av ovetande amatörer. Som tur är hör jag inte till den kategorin :-) Så fort de började fråga om pris sa jag, "ni får vänta tills jag packat upp", en dam blev klart irriterad märkte jag, men sa inget...

Kl. 9 slog portarna upp och folket vällde in, massor av människor, många som kollade på grejerna, men tyvärr frågade knappt någon som ens frågade vad det kostade...vissa grejer var många intresserade av och dom sålde jag såklart, men de flesta som tittade brydde sig inte ens om att fråga vad jag ville ha. De som frågade slog till direkt i de flesta fall...jag som hade så mycket billigt, många gick miste om fyndchanser!Tydligen var jag inte heller ensam om att sälja dåligt, alla jag pratade med upplevde samma sak. Jag ställer mig såklart frågan om varför det var på det viset? Massor av folk, men ingen handlar??? Grejer fanns det så det räckte, så det var inte utbudet det var fel på, utan vad då?
Jag tror att det kan vara en kombination med grejer:

1) det var mitt i månaden och folks kassor kanske började att sina, man prioriterar annat som elräkningar mm

2) fel sorts människor för de grejer jag sålde, det var väldigt mycket pensionärer och barnfamiljer, vilket styrks av att alla leksaker vi hade med såldes...de flesta pensionärerna är där för att det är en social mötesplats, man handlar aldrig särskilt mycket. Det var tunnsått med retrointresserade yngre människor som kunde gjort rejäla fynd...

3) Folk vill ha prislappar på allt, annars tittar man inte ens på grejerna utan tar för givet att det är dyrt. Helt absurt om ni frågar mig, jag frågar alltid vad grejer kostar, eller om det redan står, hur mycket dom kan pruta... :-) Loppis är loppis, det ska vara billigt, man ska kunna pruta, annars får det vara för min del.

4) I allmänhet är det väldigt många som aldrig handlar nåt, eller bara handlar enstaka grejer. Detta kan bero på en sak som någon föreslog, att det är gratis att gå i på loppisen, folk kan gå dit bara för att äta en korv och fika istället för att handla av säljarna. De enda som tjänar på detta är de som hyr ut borden, tyvärr. Om det kostade 20-40 kr att gå in skulle det antagligen bli färre, men mer intresserade köpare eller vad tror ni? Det skulle kanske sätta stopp för att sälja barnkläder (inga barnfamiljer som vill betala för att kunna kika) och liknande, men med tanke på att det inte ens gick att sälja hela och fina kläder för 5-10 kr/st så kan det vara lika bra. De enda barnkläder som går att sälja är märkesklädes som POP osv...och då vill köparna ha det gratis...

Nåja, vi ska inte klaga...jag ska testa att sätta ut lite av det jag hade med på Tradera för att se vad jag kan få, och för att jämföra med vad jag tänkte mig för pris igår. Fortsättning kommer...

Köpte jag något själv då? Jo en sak vardera av borden vid sidan av mig, en tysk Bay-vas, antagligen från sent 50-tal eller tidigt 60-tal, någon kanske kan svara?

Från andra grannen slog jag till på en billig Arabia Arctica tekanna, finfin!
Jag fick också Carola som brukar kommentera här ibland, även hon en samlare och en expert på sitt område :-) Kul att träffas i levande livet som sagt! jag fick också hennes hjälp att identifiera två vaser jag hade med mig, vilket var kanon! Nu mer kan dessa två attribueras till Åseda, Bo Borgström.Nä Carola, jag skojar bara :-), de här vaserna berättade ju du att de är före Bo Borgströms tid på bruket! Carola menade också att det är ett vanligt misstag att alltid koppla Åsedaglas till Bo B, det finns mycket Åsedaglas därute som inte alls är formgivet av honom!

16 kommentarer:

Anonym sa...

På den månatliga loppisen i Herrljunga som jag besöker ibland tar de 10 kr i inträde. Borden kostar 100 kr/st att hyra. På GP:s jätteloppis här i Gbg så tar de runt femtiolappen i inträde och borden kostar 600 kr (små bord) att hyra - 500 om man prenumererar på GP (Göteborgs Posten). Det är lite väl saftigt, men det kommer mycket folk ändå.

/JJ

Stina sa...

Hej!
Dels så undrar jag om du fick såld dina bakelit-bestick? De såg finfina ut!
Sen vill jag fråga föregående kommenter:are när denna loppis i Herrljunga brukar vara? Låter spännande! + Var?

//Stina, en trogen läsare!

Anonym sa...

Alla fakta om loppisen i Herrljunga finns här:

http://www.hfp.nu/page2.html

/JJ

Maria sa...

Där skulle man vart!
Jag gillar om saker är prismärkta eftersom jag väl annars måste fråga på det mesta..=)
men annars kan det ju vara det här mitt i månaden syndromet. Nu väntar man på barnbidraget...

Gila sa...

Jag har stått på Täby galopps sommarloppis och först när vi märkte våra prylar började folk köpa...jag tror många är för fega för att fråga...

Herr Movarp sa...

JJ: Ja, jag tror på det med inträde, då skulle man undvika de som bara kikar och aldrig köper...dom tog 240 kr för bordet här vilket är lite dyrt, men okej. Att det kommer folk på GPs loppis beror troligen på att den är stor, på att det finns mycket folk i Göteborg och på att säljarna måste ha hyggligt bra grejer att sälja för att ha råd med 600 kr i bordshyra, vilket i sin tur lockar köpare även om de måste betala 50 kr.

Stina: Nej de finns kvar, en enda person frågade om pris, det var en handlare...men tydligen var jag för dyr för att dom skulle tjäna nåt på det...det är 4 st av varje, gafflar, knivar och matskedar. Den är lite ovanliga, troligen japanska eller nåt, runda skaft och i gansk fint skick. Mejla ifall du vill köpa dem!

Maria och Gila: Tydligen betyder det mycket för många köpare om det är prismärkt eller ej, får kanske skärpa mig då :-) Gila, jag måste åka ner dit nån helg i sommar, det ska tydligen vara en bra loppis!

Libby sa...

Ja, jag vill också ha prismärkt, man känner sig så tjatig om man ska fråga om kanske fyra fem grejer på ett bord. Inträde... njae. Fast de hade det i Kalmar på loppisen i Folkets hus där, jag tror det var 20 pix, och det verkade inte avskräcka, fullt med folk.

Marie sa...

njae...inträde på loppis tycker jag nog inte man ska ta...med tanke på diverse loppisrundor man förbrukar på sommaren så skulle det bli ganska dyrt...fast jag förstår tanken, speciellt på dessa stora arr.
förövrigt hade jag gärna gått på denna...ser kul ut! i mina trakter har inte så mycket öppnat ännu...

Herr Movarp sa...

Just nu leder: "Herr Movarp borde minsann ha prismärkt sina grejer, då hade han fått sälja lite mer kanske" ;-)

Jag menar inte heller att inträde är någon bra lösning, men ser man på fasta ställen som second hand-butiker med hyggliga priser så har t.ex. inte Myrorna eller Röda korset etc inte samma problem att det blir en social samlingspunkt istället för en plats för försäljning...inte heller andra loppisar jag besökt verkar ha det problemet, men just denna loppis verkar dock ha ett sånt problem, så då kanske det skulle hjälpa en del, vem vet. Jag skulle kunna tänka mig betala 20 kr men kanske inte mer...

Libby: Nej de som är där för att köpa kommer ju om utbudet är bra trots inträde, men inte de som bara går dit för att träffa bekanta...i lördags var det många såna kan jag garantera... :-)

Lybtar sa...

Usch..nu känns det lite nervöst inför våran loppis på GP's prylmässa. Tänk om ingen handlar av oss.....Nåja, den är fantastisk i alla fall, och vi kommer säkert att hitta något till vår samling. Lite fult det där med proffshandlarna också.
Vi tror på prismärkning, men vi tycker också om att fråga om priser och info om prylarna.
Vi handlar inte alltid när vi går på loppisar, ibland har det med utbudet att göra men oftast för att det är omöjlig att pruta. Prutning hör ju liksom till...eller hur?

Cicci sa...

Personligen kan jag bli jätteblyg när det gäller att köpa saker av folk sådär, så om priset inte är utsatt och jag inte känner att det här MÅSTE jag ha, så händer det att jag låter bli att fråga...

Kattching sa...

här i umeå är det i princip alltid 10kr att gå in på loppisar och jag tycker det är helt ok, men, det börjar bli rätt tråkigt att gå på loppis här. dels så är det så att många som säljer, mest är där för att köpa saker av andra försäljare innan loppisen har öppnat. jag har själv sålt några gånger och dom bästa sakerna försvinner ju redan innan dörrarna slagits upp. sen är det så många som bara satsar på att köpa allt allt allt dom ser som dom kan tjäna sig en hacka på och sälja det dyrare på kommande loppisar. det gör mig sjukt arg för jag tycker att själva vitsen med loppis är att man ska kunna göra lite fynd men det är svårt nu när så många satt i system att tjäna så mycket som möjligt genom att köpa och sälja vidare saker. sen har jag även fått kommentarer från säljare när man har frågat efter priser, och man kanske höjt på ögonbrynen eftersom man tyckt det har varit aningen dyrt, att "så mycket får man faktiskt på tradera!"....haha, ja, det blev ett långt inlägg och jag ska ge mig innan det blir ännu längre...

Skaffaren sa...

Folk vill ha prismärkning.
Jag har provat båda delar, några kunder blir riktigt sura, andra bara lite lätt gnöliga.
I övrigt, se mitt senaste inlägg.
Jag tror att folk börjar bli mätta på prylar, loppisar och auktioner. Fyndchanserna har också minskat sedan Tradera och Blocket fungerar som prissättare/värdemätare.

anna sa...

åh tänk om man hade varit i dalom, då hade jag kommit och fyndat verkar det som :) får vänta tills i sommar då det blir Tulavippan och Lopnor, MINST!

Lybtar sa...

Håller med Cattching ang Tradera kommentaren.
Det är så fånigt att ens säga så till kunderna. Vi har fått den kommentaren hundratals gånger, men då brukar vi säga att de är dumma som inte säljer sina saker på Tradera i så fall och tjänar mer pengar....vi tror att de är ute efter att lura nyfikna nybörjare. En loppis är fel forum för sådana säljare, tycker vi.

Kristina Eriksson sa...

Hej
Såg din adress i Metro idag här i Partille och blev förstås supernyfiken! Är helt såld på retrosaker just nu, det finns ingen hejd känns det som. Hit kommer jag återvända!