onsdag 17 mars 2010

Fynd, jomenvisst!

Lite grejer har jag hittat trots skral kassa denna månad, vi tar väl och förtäljer historien då.

Lite glas då först, från vänster "Pala", vas av Helena Tynell, Rihimäki glasbruk, föremål, (supflaska?) från Reijmyre, glas från Iittala. Flaskan är en likadan som jag hade sedan tidigare, den var dock grön och etikettsmärkt. Någon kanske kan mer om dessa..?

Uppdaterat: "supflaskan" är en sk. portionskaraff för brännvin från 1960-talet som heter "Columbus".

Columbus




På nästa bild ser vi ett gäng ytterfoder/krukor från Steninge, två olika modeller, den ena modellen är helt slät, medan den andra har ett reliefmönster och heter "Volang". En femma stycket gick dessa loss på. Fin ljusblå färg tycker jag!



En liten vas i toppskick från den inte så kända tillverkaren Bromma Keramik. Etiketten sitter kvar på sidan vilket är trevligt! När jag köpte den var den omgjord till en lampfot, med en sån instickshållare för lampan, dessutom fylld med sand :-)



Jag hittade dessa två trevliga jubileumstallrikar från Gustavsberg, är det någon som kan gissa företaget..? Den ena tallriken har motiv från en svensk stad (kanske den andra med), jag syftar på den med byggnaden och människorna. Kan någon gissa staden?
Jag har ingen aning om vem som gjort motiven, det vore kul att få veta lite mer!

Uppdaterat:
Den andra tallriken är ju Katarinahissen som flera berättat och den första är Konsumhuset vid stora torget i Västerås. Det revs och ersattes på 1960-talet av Domushuset som idag är Aros-gallerian!





Som avslutning så tar vi lite möbler och en lampa, jag känner inte till var dessa komemr ifrån, men visst är de trevliga? Småborden är likadana och jag tror träslaget är jakaranda. Stillmässigt är den nog från 1960-talet!






So long!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Den andra tallriken föreställer väl Katarinahissen i huvudstaden.

/JJ

Clinen sa...

Jag skulle gärna veta mer om flaskorna i grönt och vanligt glas också. Jag har en grön och två i vanligt glas. Dock saknas "snapsglaset" till den ena flaskan. Roligt att se att det inte bara är jag som har sådana! /Clinen

Danjel sa...

Jag tycker inte flaskorna är helt lika, men det kanske är en synvilla?

Vad är Iittala glaset för serie?
Riktigt snygga små bord!!

Herr Movarp sa...

JJ: Jag tror det, ska kolla baksidan, all info står ju där :-)

Clinen: Jag såg såna säljas på Tradera för ett tag sedan, även dessa var gröna.

Danjel: Synvilla. Dom är lika. Man måste fota glas med bakljus, helst i fototält, vilket jag tyvärr saknar...

Jag tror att jag vilselett er tittare tidigare, så denna glasserien ska vara Milano/Marski, inte de som jag hittat tidigare och kalat det...skit happens...jag har dock många av de jag trodde var Marski, om nån vill ha tag i såna ;-)

Randiga Tråden sa...

Den översta tallriken är alldelles underbar, så mycket fint du har fyndat.

Loppisletaren sa...

Gud vilka läckar glasföremål! Riktigt, riktigt snygga!

Ella sa...

åh lampan vet jag, egentligen, är så nyvaken just nu. den är från en fabrik i småland, kan den heta lysia? antingen heter den lysia eller så är jag helt ute och cyklar. vansinnigt fin är den hur som helst!

Futura sa...

Tallriken med Katarinahissen från 1956 har väl ett äldre tryck från hissens barndom som förlaga.

Den andra tallriken, som föreställer Konsumhuset i Västerås 1960, är signerad "Sven J." i kanten nere till höger = Sven Jonson på Gustavsberg.

Västeråsarna var uppenbarligen stolta över sina varuhus; det finns även en tallrik från 1971 där motivet är Domusvaruhuset i denna stad.

Herr Movarp sa...

Vi kollade lite på gamla vykort, och konstaterade att gamla konsumhuset inte finns kvar, det ersattes troligen på 60-talet av just Domushuset...det finns dock kvar under namnet Aros-gallerian. Sambon är uppväxt i Västerås och kommer bara ihåg Domus, så nån gång mellan 1960 och 71 revs det gamla och ersattes!

Charlie sa...

Jag har en likadan lampa hemma. fast 3 stycken med ett 3 kors i teak som håller ihop dem. den är köpt 1956 som var min farmors och farfars bröllopspresent som jag har fått av dem. kan ta reda på mer om det är intressant. bara och säga till i min blogg. kan lägga upp en bild.
http://charliebernadotte.wordpress.com/2010/03/31/ogonsten/ ha det gott

Charlie sa...

Farmors sa det att hon inte minns så mkt eftersom det var 50 år sen hehe. Men det hon sa var att kuporna hade en tendens att gå sönder lätt så hon hann få tag i några extra som har gått sönder under åren. därför tänkte jag att eventuellt kunde din lampa vara ett ombygge där de andra kuporna har gått sönder - kanske.
annars hitta jag info på nätet:LUXUS taklampa modell 510 med tre opalglas monterade på en stjärnformad spridare av oljad ek. Design: Östen och Uno Kristiansson det är den jag har.såg att det fanns med 1 lampa med http://www.kulturmagasinet.eu/mobler/# lite längre ner på den länken :)