onsdag 9 september 2009

Nya koppar i samlingen!

Jag har den senaste tiden lyckats skaffa mig flera nya koppar till samlingen, främst Gefle-porslin, men också en Rörstrandskopp.

"Zebra", den välkända koppen som Trost formgav dekoren till kom ju 1955, lagom till mässan H 55 i Helsingborg. Modellen AU formgavs av Percy 1951. De färgglada varianterna av Zebra, som denna gröna, är ovanliga att hitta här hemma i Sverige, mycket beroende på att de sannolikt gjordes för export, främst till den amerikanska marknaden och därför inte såldes i någon större upplaga här i Sverige.Även koppen med dekoren "Blå blomma" är av samma modell, AU, dock mindre, en kaffekopp."Violetta" från 1960 är en av alla dekorer som det inte finns någon känd formgivare till enligt boken Gefle-porslin. Min gissning skulle dock gå på Eugen Trost, stilen och färgerna påminner mycket om andra dekorer som han gjort. Modellen är E, designad av Sven-Erik Skawonius.Den sista koppen för idag är en Rörstrandskopp,"Victoria", som jag bytte till mig nyligen. Modellen heter DM och är formgiven av Hertha Bengtsson 1954, dekorens upphovsperson är desvärre okänd liksom många av Rörstrands dekorer från denna tid!Ett tillägg i inlägget, jag fick de senaste kopparna jag köpt på Tradera igår, så jag lägger in koppen "Strå" i inlägget, en ganska ovanlig dekor, gjordes endast 1969, har inte hittat någon formgivare till den. Modellen är ännu en gång AU.

5 kommentarer:

Libby sa...

Den gröna Zebran är verkligen ruskigt snygg. Man får väl åka till Amärika och leta svenskt porslin...

Helena sa...

De klarade frakten bra ser jag;-) Alltid lite nervöst att skicka ömtåliga saker.... Jag tycker att bladen på Viktoria-koppen påminner om bladen på Pomona-dekoren. Även Rörstrands Sommar-dekor har liknande blad. Fast det kanske mer är ett uttryck för den tiden mode snarare än att det rör sig om samma konstnär?!
Jag ramlade över två koppar häromdagen... Vad jag kunde se så var det exakt samma modell (VB) som mina Fiesta thekoppar fast med en curryfärgad och en mossgrön rand (utan mellanrum) längst upp på utsidan. Omärkt.... Har du stött någon liknande dekor? Hittar den inte i din samling även om den inte är olik den okända koppen som du har längst ner till höger på sidan... Tyvärr var det inga fat till:(

Herr Movarp sa...

Helena: Jo, visst påminner den lite, ska kolla om jag har nån mer info, det var nån som satt inne med lite kunskap om dessa dekorer. De är som du säger präglade av tidsandan, men de flesta har okända skapare.

Jag skulle tro det är nån färgvariant av den jag har, lägg gärna ut bilder så kan jag kolla. Jag hittade 4 av mina koppar förra året, inga fat till dem heller...jag rensade bort en del då så de övriga finns inte kvar. Jag tror att faten bara ska ha nån rand eller så, men är inte säker.

Jonna sa...

Viktoria är ju ruskigt lik Eden, men med frukten hel istället för i genomskärning.

Erika sa...

Är det svårt att få tag på Zebra i andra färger än Svart i Sverige, jag har en svart men skulle gärna ha fler färger?