fredag 17 april 2009

UE-keramik del 2

Denna gång blir det en serie av Mari Simmulson, lite anspråkslös men fin tycker jag! "Eritea" kom 1960 och tillverkades till 1962. Serien har 4 delar och jag har en liten vas (4472) och en liten skål (4473).

2 kommentarer:

Helena sa...

Är det så att keramik och porslin från UE inte alltid är märkta med annat än sifferkombinationer? Jag har ju läst dina inlägg om UE och även UpsalaEkeby-bloggen och ni nämner ofta serienummer.

Herr Movarp sa...

Jo så kan det vara ibland, men ofta beror det på åldern. De flesta jag har är märkta både med numret och med konstnärs-signaturen, i fallet med Eritrea så står det t.ex. 4471 och MS i en pratbubbla, vilket är Mari Simmulson. Serien Kokos är märkta med objektets nummer och signaturen HJO med O-et runt om HJ, vilket betyder Hjördis Oldfors. De flesta av UE-konstnärerna har sådana enkla signaturer. De numren jag pratar om är från Upsala-Ekebys numrering av alla serie-tillverkade objekt, dessa kan du hitta i boken om Upsala-Ekeby keramik av Asplund och Helmersson, den finns även på nätet http://www.upsala-ekeby.com/, mycket praktiskt! Där kan man se vem som gjort vad, bara man kan läsa signaturen på objektet! Det finns givetvis undantag från detta...

UE gjorde även en hel del åt varuhus-kedjor som EPA, Åhlens etc på 60- och 70-talen, även dessa finns med i boken, de har en annan typ av numrering, men det kan du kolla där!