onsdag 15 april 2009

Keramik från Upsala-Ekeby

Vi är nog många som gillar keramiken som producerades på Upsala-Ekeby under 1950-60-talen, fabrikens storhetstid. Jag har inte kunnat hålla mig borta från de fantastiska kreationer som gjordes då och jag tänkte visa lite av de jag har samlat ihop, vissa saker rena fynden! Trots att det kan kosta en slant ibland att köpa UE-keramik ligger den serieproducerade delen av det sortiment som fanns prismässigt under det man hittar för motsvarande hos Rörstrand och Gustavsberg, men populariteten stiger för varje år och så även priserna.

Det finns en fantastisk samling av UE-keramik som man kan besöka under somrarna i Grödinge utanför Stockholm, jag har tyvärr själv inte tagit mig dit ännu, men någon gång ska det väl bli av! Under tiden kan vi ju se en del från samlingen/museet på hemsidan, där finns även den berömda boken om Upsala-Ekeby tillgänglig. Ta en titt på http://www.upsala-ekeby.com/

Åter till mina föremål, först ut blir några delar från Hjördis Oldfors, min personliga favorit! Jag har inspirerats av min bloggkollega på http://upsalaekeby.blogspot.com/ som nyligen visade delar från Hjördis produktion!

Den första bilden visar en skål (5170) i serien "Lian", en av många Afrika-inspirerade serier under perioden, denna producerades 1958-60. Serien innehåller 7 delar, denna skål är den enda jag har.

Andra bilden visar en vas (5119) ur serien "Cadiz", 1957-59, som består av 8 delar.

Bild nr 3 visar en vas (5196) i serien "Pil", 1959-60, serie i 6 delar.

7 kommentarer:

Mimi sa...

Den tredje vasen är ju verkligen formskön, också den känns väldigt afrika-inspirerad.

Herr Movarp sa...

Ja, det finns mycket fint som sagt, även Cadiz är ju lite afrika, ser lite ut som ett ödleskinn... :-)

Jag har fler att visa så småningom!

Helena sa...

Jag håller med Mimi! Den sista vasen var jättesnygg!

UpsalaEkeby sa...

Verkligen fina vaser!

Lian-skålen var verkligen fin, hade jag gärna kompletterat samlingen med :)

Väntar med spänning på fler bilder av UE-keramik!

Kenth sa...

Och jag har en Lian-skål till salu för rätt pris. Skall se om jag får igång kameran så jag kan lägga upp en bild. Men den är helt felfri.

Kenth sa...

Fast min skål är märkt 5169

Herr Movarp sa...

Det var ju intressant Kenth, du kan ju mejla mig på benny(snabela)tallbacken.net så kan vi diskutera lite!