måndag 11 april 2011

Ett mysterium

Jag köpte nyligen denna kannan, den såldes som "troligen Gefle", vilket jag var en aning skeptisk till, men jag hade förmodligen dragit samma slutsats om jag köpt denna "kanna" som "no name" på en loppis...

Jag känner inte igen modellen, men glasyren känns väldigt lik Mangania-glasyren, dessutom är godset rätt färg, det finns en djupstämpel i godset och rester av en silverfärgad stämpel som diskats bort...döm själva, vad tror ni?Godsstämpeln som jag kan se är A och två siffror fördelade på två rader, precis som Gefles godsmärkningar brukar vara...dock hittar jag inget i boken som stämmer??!
En godsmärkning med A och 1-2 siffror ska enligt allt jag kan se i Gefle-böckerna vara Ingrid Atterberg, men jag hittar bara vaser och skålar så detta kan jag inte verifiera...kuriosa i sammanhanget är ju att denna kanna liknar Atterbergs serie Somali med vaser och krus som hon gjort för Upsala-Ekeby...en slump eller..?

Uppdaterat: Ja, detta är en ölkanna A22 från Gefle av Ingrid Atterberg! mer om detta kan ni läsa här!

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Den är ju otroligt lik Somali. Kan det vara ett prov hon gjorde, som aldrig kom i produktion? Fin alldeles oavsett!

Anna sa...

Oj, väldigt lik Somali!
Jättefin kanna! Hoppas du får veta mer om den.

Herr Movarp sa...

Kerstin: Visst är den, en skillnad är dock att denna är tillverkad i stengods eller vitt lergods, Somali är ju rödbrunt lergods, så det är i alla fall inte Ekeby-fabriken som tillverkat denna, utan snarare Gefle porslinsfabrik. Jag vet faktiskt inte om det kan vara så att hon gjort en större A-serie på Gefle än det som finns angivet i böckerna, men den har ju en modellbeteckning (godsmärkningen) som tyder på det. Jag vet dock inte vad man ska kalla denna, en kanna kanske? jag skulle vilja gå igenom lite originalmaterial för att kunna se mer...vi får se om jag kan få till det någon gång!

Anna: Ja, det hoppas jag med!

Yvonne sa...

Oj va spännande!
Håller med i alla påståenden :)
Hoppas du hittar svaret för nu är jag nyfiken!