måndag 25 april 2011

En snabbtur i Gävle, del 2

Jag gick en liten tur vidare i stan upp till Söder, närmare bestämt södra Kungsgatan. Denna stadsdelen är nog den del i Gävle som har flest hus från 50-60-talen, husen längs Kungsgatan på Söder är byggda från 1953 till slutet av 50-talet och har i mångt och mycket fått behålla sin ursprungliga exteriör även om skyltar och utsmyckningar moderniserats och anpassats till butikernas innehåll.

Jag tog lite bilder på de finaste delarna och de neonskyltar som är intakta!


En rad butiker finns kvar från starten, Jernbergs mattor, Strumpan, Korsetten konditori Lido och Bodins bageri är de jag känner till!

Lite roligt var det med skylten över Jernbergs mattor, när jag stod där och fotade kom en man fram till mig och berättade lite historia kring husen och skylten. Skylten är alldeles precis renoverad och återställd till ett skick som är nära original, tydligen var de tvungna att svetsa lite rost och byta alla slingorna för neonet. Vi pratade med ägaren som inte ännu fått räkningen, men han hade fått en prisuppgift på ca 1000 kr per slinga, vilket innebär dryga 30000 kr för att renovera skylten. Ägaren sa att den är så förknippad med butiken att han inte vill byta ut den och att den kommer finnas kvar så länge butiken finns kvar, vilket var trevligt att höra!

Jag avslutade Söder-besöket med kaffe och bulle på Lido så klart :-)

2 kommentarer:

eli sa...

Min favorit av de där är ju Strumpan - så skön! Minns med välbehag Lidos räkmacka.... repris i sommar?

form55 sa...

Hustypen är väldigt 50-tal och man ser den ibland i andra orter. Skyltarna såg jag ju i somras och det var trevligt att återse dem.