onsdag 27 april 2011

Museibesök!

Innan jag slutade i Gävle knatade jag in på länsmuseet i Gävle museet och tog en lov i den permanenta utställningen "Modärna tider", jag har varit där förr, men varje gång ser man nåt nytt! Jag kollar ju mest på föremålen från Gefle Porslinsfabrik och Bo Fajans, men det finns ju mer från Gefle Ångväveri, Pix och Ahlgrens!

Jag tjuvfotade lite också, vad vore ett reportage utan bilder ;-)


50-talet på Bo Fajans präglades av Berit Ternell, hon låg bakom många av de spännande sakerna man kan se på bilderna ovan!


Den mycket trevliga Gefle-serien Indiana vill jag gärna ha, det enda jag hittat är en såskanna, men se så mycket fint det finns, tallrik, soppterrin och en stor skål, den tror jag dock hör till prydnadsserien, modellen är LE.


Två M-fat från Gefle av Lillemor Mannerheim


Några spännande Gefle-vaser och -fat!


Denna golvvasen från Gefle i modell LE är föremål för min åtrå, den måste ha varit i alla fall 45 cm hög! Jag tror den finns med den turkosa insidan med (Indiana), den vill jag ännu hellre ha :-)

10 kommentarer:

Anna sa...

Wow! Det stora blå fatet och det blå kruset har samma dekor som golvvasen vi köpt. Lurade ju på om det var Ternell och så är väl fallet då? Vet du om det stod något namn eller årtal på serien?

Unknown sa...

Wow säger jag också, vilket ögongodis! Vill ha :)

Katarina i Gävle sa...

Ja, underbara saker att glädjas åt. Var där härom veckan jag med. Ha det bra på nya jobbet!

Eli sa...

Ljuvliga färger, älskar kombinationen vinröd-turkos-gul.

trillivippa sa...

Berit Ternells saker är så snygga! Skulle gärna besöka den utställningen någon gång, kanske hinns med i sommar?

Tror faktiskt att jag sett den stora skålen i Indiana-serien här i krokarna. Har för mig att den hade någon fläck i botten, skulle du vara intresserad av den ändå?
Kan ju alltid kika och se om den fortfarande finns kvar. (Och vad den kostade...)

Nästankusin Erica sa...

Det är fler som är intresserade av Indiana skålen :-D Börjar bli lite småbesatt av serien!!! Sååååååå jäkla snygg, serverade jordärtskocksssoppa ur min terrin i helgen!!!

LE-vasen väcker även den ha-begär!

Randiga Tråden sa...

Så mycket vackert.

sandra sa...

Och där skådade jag liknande äggkoppar som jag har hemma, dessvärre var även de okänd formgivare. Snyft.

Åsa sa...

Finns mycket kul från Bo fajans. Jag lyckades få tag på en del medan det fortfarande gick att fynda. Har bland annat de gula avlånga faten på första bilden, de spiralmönstrade assietterna på andra bilden samt äggkopparna på tredje bilden.

Fina bilder!

Anonym sa...

Jag har en av de gul/svarta, den är rombformad och jättefin! Tyvärr använder jag den sällan ..mycket fint att titta på här :-)