fredag 9 juli 2010

Antikmässa i Nora - del 3...

Vill ni se lite glas? Tänkte väl det...:-)

Sitter och slappar lite efter första dagen med bilreparationer, inte alltför kul, men ack så nödvändigt, så nu är det dags för lite kvällsbloggande!

Jag hittade ju som jag sa lite glas på mässan i Nora, men även på loppisarna såklart, inget undgår ett tränat öga :-) Det fanns ju ett ganska stort utbud av glas på mässan, men det mesta var ju ganska dyrt...Ljuslyktorna från Gullaskruf har jag visat flera gånger förut, men det roliga i kråksången var att dessa var orangea, ovanligt enligt min uppfattning! Som vanlig fyndar man ju ofta dessa, 5 kr/st på loppis denna gång var inget undantag!Denna fina vasen av Bengt Orup hittade jag på mässan. Jag trodde liksom många med mig att dessa vaser var sk. bruksformgivning för Johansform, troligen av Sixten Wennerstrand, men den var signerad Orup, så det var ingen tvekan! Flera likadana och även mindre varianter såldes på mässan till betydligt mycket högre pris, samtliga var osignerade!Denna skål, som var ett mässfynd, är formgiven av PO Ström för Alsterfors glasbruk. Jag tittade på den och säljaren skulle ha närmare 300 kr för den, vilket jag tyckte var lite mycket. Jag skulle precis ställa ifrån mig den, när jag kände en liten skada på kanten, så jag sa till säljaren att den inte var felfri. Han sa att det var typiskt, flera hade tittat på den och någon hade lyckats slå i den. Han sa att då brukar de flesta inte vilja ha den, så då kan jag lika gärna slumpa iväg den, du får den billigt, 50 kr... :-) Skadan var så minimal att det inte spelar nån roll för mig!Till sist denna mycket vackra vas från Åseda, formen har jag sett tidigare, men inte färgen, helt underbart ljust blåvit! Etiketten talar om att det Bo Borgström som ligger bakom, jag blir i alla fall inte överaskad :-)På första bilden finns också en Fuga-skål och en Sea-vas, båda loppisfynd!

Jag glömde att fota några av glasfynden, ska ta en bild på den fina ISI-vasen i grönt, som jag fyndade på samma ställe som Reffla-lyktorna, när jag hinner. Vasen är den största i serien, har en likadan fast i klart glas sedan tidigare! Ett Ittala-glas blev det också på en loppis!

Stay tuned for som ceramics in a future near you!

10 kommentarer:

Anna sa...

Fina fynd! Vilken UNDERBAR BoB-vas! Helt i min smak, gillar den där färgen mkt bättre än de orangea och mörkblå som man annars sett lite oftare. Får man fråga vad du fick ge för den? :)

Lybtar sa...

Fantastiskt!! Orup vasen är ett riktigt avundsjuksobjekt. n(nytt ord)
Så som vanligt, grattis till fantastiska fynd :)

Herr Movarp sa...

Anna: Lite mer än jag brukar ge, men den är så fin att jag tyckte det var okej med 140 kr!

Lybtar: Jepp, det tyckte jag med, verkligen roligt att hitta såna grejer!

Jenny sa...

Äntligen har jag fått ett namn på vem som har formgett min snygga randiga rökfärgade vas. Den är riktigt fin. Tack!

Carina sa...

Att Orup var upphovsman till denna vas en ny lärdom för mig, kul!

Simon sa...

Är det verkligen en PO-ström vas? Glaset ser tunt ut, hans glas brukar vara tjockt.

Herr Movarp sa...

Jenny: Vilken menar du, är det en randig rökfärgad som Orup-vasen eller en likadan som vasen från Sea glasbruk?

De flesta vaser från Johansfors som liknar Orup-vasen är Sixten Wennerstrand som formgivit.
Den Sea-vasen vet jag inte vem som ligger bakom tyvärr, har flera stycken sedan tidigare...

Carina: Ja, jag skulle inte gissat Orup, men alla som sålde likadana hävdade Orup som upphovsman. Denna var dock den enda signerade. Såg du Kerstins vas förresten? Den var riktigt häftig och även den otippat Orup!

Simon: Ja, det är PO Ström, den är signerad PO Ström 1970. Den andra skålen i samma modell som jag har (i grönt) är också signerad PO Ström 1970. Glaset är tjockt även om det syns lite dåligt på bilden.

Basse sa...

Kan noen av mine turkise vaser være PO Ström?

Se linken under:

http://tingleter.blogspot.com/2010/03/jeg-fant-jeg-fant.html

Yvonne sa...

Mmmm, Den Bo B. vasen var inte illa!!!

Inte Orup-vasen heller, såg en sådan fast med vita ränder idag, osingerad men gissade på att den var en Johansfors. Nu kanske jag ska undersöka den lite mer nogrant ;-) Känner helt plötsligt att den blev väldigt intresant... *ler*

Carola sa...

Kul att även Du hittat en ljusblå Bambu. Jag gillar den färgen jättemycket