torsdag 8 juli 2010

Antikmässa i Nora - del 2...

Jag bestämde mig ganska sent och av en slump att åka ner till Nora, det blev en spontanresa helt enkelt, lite lyx att åka ensam sådär, även om det också är kul med hela familjen. Tålamodet att stanna på loppisar och traska runt i värmen i timmar på en sån utemässa saknas dock hos barnen, så det var inte direkt nåt alternativ i detta fall...

Loppisar ja, givetvis stannade jag på några ställen på vägen ner till Nora, jag har inte skilt ut dessa grejer på bilderna utan kört lite mer tema och så, jag ska försöka tala om vad som kom från loppis respektive mässa om jag nu kommer ihåg...:-)

På första bilden ser ni en fin korg i metall och plastsnören, mindre än de brukar vara, men fint skick och ganska billig! Den svarta skålen är en skål från Upsala-Ekeby, av Viking Göransson, tidigare visad av UpsalaEkeby här, samt ett litet fat från Gefle i serien Ax av Berit Ternell. Korgen är ett loppisfynd, medan de övriga såldes billigt på mässan!På nästa bild ser ni en Ceylon-kanna av Hertha Bengtsson från Rörstrand, även de två övriga föremålen är formgivna av Hertha Bengtsson, visst är dom fina! Den svarta vasen är stämplad Rörstrand, HB och den lilla bägaren/vasen i brunt är signerad Rörstrands, HB under i godset! Samtliga dessa var fynd från mässan, billiga dessutom! Kannan är lite mindre än den vita jag hade sedan tidigare...jag vet inte riktigt anledningen, kanske har de olika funktion? Jag har för mig att de höga kannorna är chokladkannor, kanske är det så att den svarta är en kaffekanna? Kerstin, vet du något om detta?

Lite porslin nu, på bilden ser ni en massa roligt svenskt porslin, st st djupa tallrikar Palace/Pallas (Berit Ternell), två tefat modell EF (passar Groblad, Smide Blåbär m.fl), ett gult tefat modell AU (Solros, Tunis) och ett dito med röd rand, en Club assiett, samtliga från Gefle, 6 st kaffekoppar Colorado, modell D och två små uppläggningsskålar Colorado, bägge från Gustavsberg!

Loppisfynden var tefaten (utom det gula som jag bytte till mig), assietten och Coloradoskålarna, medan kaffekopparna var ett FYND från mässan, 10 kr/st :-) Vem som gjort Colorado..? Ja ni har nog hört talas om honom, Stickan kallas han visst :-)
Tyvärr saknas faten till kaffekopparna, så om någon sitter med svarta randiga fat som liknar strukturen på Colorado-kopparna är jag intresserad!Kompletterande bild ur katalog:Men hallå där säger ni nu, köpte du inget glas eller keramik på din resa??? Jag säger bara, there is more to come..!

11 kommentarer:

Marie sa...

Ååh, mina gamla barndomstrakter! Kul att se dina fynd! Var du inne i affären på torget? Tre rum o kök, tror jag den heter? Den är helt underbar!

Herr Movarp sa...

Tyvärr hann jag inte med det, eller rättare sagt så ville jag hem på onsdagen så snabbt som möjligt, men jag har varit där några gånger förr, du menar den som ser ut som en gammal lanthandel i princip, med flera rum? Den är oerhört trevlig!

Jag missade tyvärr också storloppisen på torget idag, annars är den ju väldigt rolig och bra! Den pågår nog fortfarande förresten :-)

Kerstin sa...

Jag tror att det är så raffinerat att Ceylon är en kombinerad kaffe-te-chokladservis med en koppmodell som passar till allt, och så tre olika kannor.

Den bruna Hertha Bengtson-vasen har jag också, och en högre modell i samma serie. http://kerstin.kokk.se/?p=5513 Har inte funnit vad serien heter, tyvärr. Det går bra att arrangera blommor i den vida om man klämmer ner oasis i den.

Christin sa...

Ja du har ju inte Porslinsbloggen helt utan anledning, så mycket fint du hittar! :-)
Ser fram emot dina glas- och keramikfynd också !

Anonym sa...

Om den svarta kannan inte har ngn sil inuti, så torde Chokladkanna ligga bra till.

MagnusB sa...

Blev lite nyfiken på kopparna. Hur är de märkta? Colorado är en helt slät servis så jag tror att de koppar som tillhör en annan servis.

Herr Movarp sa...

Anonym: Jag tror som Kerstin, den stora vita är chokladkanna, den lilla svarta är kaffekanna och den lägre bredare (som jag inte har) är tekanna.
Magnus: Jag har en porslinskatalog från Gustavsberg, i den heter kopparna Colorado och modellen D...ska lägga in en bild! De är omärkta under.

Lybtar sa...

Som vanligt. Alldeles underbara inköp.
Kul att du hittade de blåa tefaten.De letar vi också över.
Har faktiskt inte gjort många roliga fynd på länge nu :(

LOPPISTAN sa...

Himlars, vilka fina fynd!

Jag blev så nyfiken och tittade i min Gustavsbergsbok (skriven av Gösta Arvidsson) och där står att Colorado är LA-modell, jag vet inte själv vad det innebär men det kanske är nån hjälp på traven. Men det skulle mycket riktigt finnas i gul/svart och vara formgiven av Stickan.

Förresten, var kan man köpa porslinskatalogen? Boken är ganska tung att släpa runt på :)

Magnus B sa...

I så fall måste det finnas minst två serviser från Gustavsberg som heter Colorado... Stickans Colorado är precis som Loppistan skriver baserad på LA-modellen och det är en helt slät servis. Modellbeteckningen i din katalog gör mig också lite tveksam... Nu blir det att sätta sig med lite kataloger och produktblad... :)

Angående Nora... En av årets trevligaste marknader om det är sånt väder som vi hade i tisdags eftermiddag. Gjorde några av årets bästa fynd (så långt) och samtidigt sprang jag på några av de mest optimistiskt prissatta sakerna jag sett det senaste året.

Charlie sa...

Fantastiska fynd. Älskar den lilla korgen. Har en liknande fruktkorg, 60-tal, i svart med rött plastsnöre på handtaget. Skulle vilja ha ett tidningsställ också men det får vänta tills jag blir vuxen och rik ;)