söndag 11 december 2011

Bekå keramik

Bekå är signaturen man hittar på keramik som formgivaren och keramikern Birger Åström skapat.Birger Åström föddes den 25 november 1930. Han skulle egentligen bli konditor men valde istället keramiken. Han öppnade en egen ateljé 1952 och några år senare 1957, registrerade han firman BeKå Keramik på Åsvägen i Örnsköldsvik. De två ugnarna i verkstaden byggde han själv. Han blandade lera och experimenterade med glasyrer, han gjorde också egna formar i gips.

Den tidiga produktionen består endast av bruksföremål i mängder av dem. Med tiden börjar han också att tillverka prydnadskeramik i flint- och stengods, senare även skulpturer. De föremål jag har från denna period är etikettsmärkta Bekå keramik och/eller godsmärkta BeKå.

Han har också gjort en hel del offentliga utsmyckningar i bl.a. betong. Från 1991 sysslar han bara med keramiken som hobby med verkstad på Hampnäsvägen i Själevad utanför Örnsköldsvik. Föremålen signeras "BÅ" eller med etikett.

De föremål jag har fått tag på från den relativt tidiga produktionen, jag gissar sent 50-tal, tidigt 60-tal med tanke på stilen, ser ni nedan!Om det är någon som har andra föremål med märlningen "BeKå" eller etiketter Bekå keramik så får ni gärna höra av er, oavsett om ni vill sälja dem (jag letar efter fler) eller visa bilder, det kan ju vara kul att se fler!

10 kommentarer:

Gunilla sa...

Verkligen snygga!Tror inte jag har sett något med den märkningen.

khina sa...

Mycket intressant! Jag har sett nått med den märkningen men minns inte nu var eller vad...? Vi får väl se om det blir lucköppning i hjärnan framöver.

Kerstin sa...

Intressant! Den längst till höger var riktigt snygg!

La mômes Old fashioned sa...

Kolla in min vas, den är nog likadan som din men utan den vita glasyrdekorationen. Jag har inget egentligt intresse av den, så hör av dig om du är intresserad! /Jenny

http://lamome-oldfashioned.blogspot.com/2011/06/onsdagsshopping.html

Herr Movarp sa...

Jag är intresserad Jenny, lämnade ett meddelande i din blogg!

trillivippa sa...

Har aldrig sett BeKå annat än här i din blogg, men håller utkik! Hittar jag någon del så hamnar den i din samling. :)

kikki sa...

Hej, om herr Movarp är intresserad så har jag Bekå keramik, en vas av förmodligen 60-tal!

yvonne.brandt@spray.se sa...

Har precis lagt ut en Bekå-vas på Tradera. Mvh Yvonne

Herr Movarp sa...

Tack för tipset! Jag har kollat in den och den verkar spännande, men jag är bara intresserad av den vasen i så fall!

Du kanske har sett att jag bytt blogg-adress förresten? Det var därför som jag inte hade koll på alla kommentarer och det dröjde med svaret :-)

Anonym sa...

Har ett fat märkt BeKå. Är 2 små flisor borta iglasyren jagvetinte hur man lägger in bild i kommentarerna.du kan maila mig på gunbrittwestberg@hotmail.com så kan jag skicka bild om intresse finns / hälsn GB