söndag 21 mars 2010

Träff med Geflekeramikens vänner, del 1

Jag är sedan några år medlem i föreningen Geflekeramikens vänner men har inte varit så aktiv och faktiskt aldrig deltagit på någon träff tidigare, därför var det extra kul att kunna vara med på årsmöte i Gävle i lördags. På programmet stod bl.a ett mycket roligt besök på Länsmuseets magasin där vi blev guidade av Kristina Lindkvist chef för museets utställningar. Dagen till ära visades den alldeles nyinkomna samlingen av delvis unika Gefle-föremål, som jag tidigare skrev om tidigare, samt magasinet med en stor samling föremål som inte får plats i länsmuseets ordinarie fasta utställningar, bl.a en massa porslin och keramik. Eftersom att jag inte kommer ihåg alla detaljer så här på rak arm, tänkte jag visa en massa bilder från besöket utan att kommentera allt, jag hoppas det är okej. Om det är någon som har funderingar kring det ni ser är det bara att fråga!

Lite bilder från den nya samlingen först!





Intendenten förevisar om en Percyskål med unik dekor, ett originalprov från 1935.



Terrin i lite ovanlig blågrön färg


Terrin med provdekor




Arthur Percys alster, brickorna har unika eller ovanliga dekorer.


Unikt stengods av Arthur percy


Lillemors Mannerheim ligger bakom dessa skapelser. Vissa av er känner säkert igen serien med vasen och skålar som heter M, men normalt har dessa den matta svarta Mangania-glasyren, inte denna ovanliga brunaktiga glasyr.


M-serien


En Lillemor Mannerheim-vas, unik dekor.


En unik figurin i chamotte av Dorothy Clough, dottern Linda och hennes katt.


Bruksgods, "Mykolo" med svampar och "Cocktail" i förgrunden, servisen och dekoren av Berit Ternell



Lite bilder från magasinet, många hyllor med trevliga saker från Gefle och Bo Fajans! Magasinet gav även en förhandstitt på flera mycket trevlig överaskningar som jag får anledning att återkomma till!



Sist men inte minst några kul grejer, två koppar med en väldigt annorlunda dekor, har aldrig sett den tidigare och den finns inte upptagen i dekorlistan, så jag vet inte vad den heter. Modellen är EA i vitroporslin.



Zebra känner ni ju till de flesta av er, men här kommer två trevliga varianter, en stor chokladkopp i en gammal Gefle-modell som moderniserades med Zebra-dekoren, samt en mycket ovanlig Zebrakaffekopp, glasyren är flytande med blåstick, inte som den vanliga svarta. Enligt Jan Trost, son till Eugen Trost, är detta ett glasyrprov. Han trodde att han att han ägde det enda exemplaret av denna testkopp, men konstaterade att det alltså finns två...lägg märke till märkningen under, 1. (resten av siffrorna är museets katalogisering)


16 kommentarer:

TUSEN VASER sa...

Vilka koppar och andra porslinssaker! Man blir helt fascinerad när man ser samlingar, de är så mäktiga på nåt sätt. Måste vara roligt med en sån förening där man kan få så många svar på frågor man har!

Anna sa...

Åh så kul att se zebra i nya varianter. Chokladkoppen såg häftig ut!

Libby sa...

Oj, vilken dag det måste ha varit!!! Såg du något ovanligt Helmer Ringströmskt?

Unknown sa...

mJätte kul Benny att du har lagt ut bilderna. Hoppas vi ses på nästa möte.
//Inger

Herr Movarp sa...

Cinna: Visst är det kul att vara med i en sån förening, kul att träffa likasinnade, byta erfarenheter mm! Rekommenderas verkligen!

Anna: Ja, den är ovanlig, men jag har sett den säljas i alla fall så hoppet om att hitta en lever :-)

Libby: Ja det kan man säga, jag kom 10 på förmiddagen och åkte hem 22 på kvällen :-) Mycket lite om Helmer måste jag säga, många i föreningen fokuserar på konstgods vilket han ju inte gjorde, jag har nog lite av ett specialintresse för bruksporslinet och 50-60-talet märkte jag! Jag fick dock lite info om Helmer som fortfarande lever i alla fall! Vi hade en liten frågesport, då svarade jag fel på en Helmerfråga, är inte det typiskt? ;-)

Inger: Visst var det en trevlig tillställning! Jag har massor av bilder, mer än det jag lagt ut på bloggen, lite mer kommer i nya inlägg som jag klurar på...dessutom filmade jag en del också, nåt man borde göra oftare, så en del av berättandet av föremålen i samlingen kom med!

Ja, det vore kul att vara med nästa gång också, det beror ju på tidpunkt och plats, om det passar, men kul vore det!

Johanna sa...

Jag tror att de där två kopparna heter Bönan, vi har ett par som är åtminstone väldigt snarlika med det namnet stämplat under i sommarstugan. Ska se efter mer noga och jämföra med din bild i påsk!

UpsalaEkeby sa...

Intressant och lärorikt inlägg som alltid!

Själv tyckte jag att det var mest intressent med namnet på unika figuren och dess ursprung - Linda. Har uppdaterat med infon i mitt inlägg kring Dorothy Clough och hennes figur för UE.

Herr Movarp sa...

Johanna: Kul! Det kan mycket väl stämma, jag tror i så fall att jag vet ursprunget till namnet! Om du kan tänka dig det så är jag intresserad att köpa eller byta till mig en sån kopp eller två, jag samlar ju på denna modellen och det dyker nog inte upp så många kan man gissa! Du hittar min kontaktinfo i profilen som du kan klicka på!

UpsalaEkeby: Ja, visst är den häftig! Det var flera av föreningsmedlemmarna som visste detta, och intendenten hade fått det verifierat av Dorothy själv!

Nästankusin Erica sa...

Superkul att få tjuvkika lite!!! Jag såg något MYCKET intressant, AR i två typer av höga kannor! Jag trodde det bara fans en hög och en låg variant - nu gäller det isf att leta upp en oval hög i Manganiaglasyren!!!
Kan detta vara något för dig?: http://www.tradera.com/2-st-rosa-roda-kaffekoppar-med-svart-monster-Gefle-auktion_201102_109621954

Herr Movarp sa...

Erica: Jepp, det med kannorna konstaterade jag också, jag hittade dem i nån dokumentation som jag har också, ska visa det senare!

Kopparna är rätt modell, men jag har redan denna kopp "Tähti" i rött!

Randiga Tråden sa...

Vilken dröm att få allt detta.

Anna sa...

Vilken cool blogg! Ska börja förja den. Jag är proslinstokig jag med...

Susanna sa...

Lillemor Mannerheim-vasen, en del av det från översta bilderna samt de udda Zebra-kopparna och tallriken från sista bränningen känner jag igen från ett gäng auktioner som låg uppe på Auktionskompaniet för ett tag sedan. Det var så lustigt, för auktionerna var uppe i kanske fem-sex dagar och sedan stängdes de av och gick inte att bjuda på längre.
Kan det kanske vara så att samlaren sålde sina grejer till dessa härliga entusiaster istället? Är ju bara lite för mycket av ett sammanträffande att så många superduperudda grejer skulle vara uppe vid ytan sådär ofta?

Hur som helst, härliga bilder! Du ser ut att ha haft det riktigt gött (som vi säger här nere).

Johanna sa...

Jag är uppvuxen i Gävle och har alltid tänkt mig att Bönan syftar på fiskeläget, tycker mönstret har lite hav i sig. Kan nog tyvärr inte avvara någon av kopparna, vi är många som samsas om stuga och interiör. Tror mina farföräldrar kan ha köpt dem någon gång på det tidiga 60-talet när stugan byggdes. Undrar vem som ligger bakom mönstret? Vet du om det gjorts något annat som påminner om dem stilmässigt?

Herr Movarp sa...

Johanna: Då visste du redan :-) Jag tror faktiskt att det stämmer, det är ju ett marint motiv! Jag vet tyvärr inte vem som ligger bakom, dekoren finns inte med i Gefle-boken heller.

Synd med kopparna, men jag får spana vidare helt enkelt!

Erik Stenman sa...

Är det silva-dekor på vaserna som syns på bild 4-5?
Vet du om det kommer fler tillfällen att se magasinet?