söndag 7 februari 2010

Stålhane gör Entré

Yvonne visade här sin "hemliga böjelse" för Carl Harry Stålhanes serie Entré och då lovade jag att visa mina Entré-föremål, ingen stor samling men en början i alla fall! Även Henrik (porslinsamatören) visade nyligen några mindre skålar som ni kan se här!

På första bilden ser ni två ugnsformar och en större skål på fot med den gula glasyren, snygg tycker jag!Den sista gröna formen har troligen tagit sin inspiration från Entré, det skiljer lite på handtagen, linjerna på sidan är nertill, samt det faktum att den är helt glaserad i grönt, annars är modellen mycket lik. Är det någon annan som har ett liknande mellanting mellan Entré och de andra klassiska Rörstrands-formarna (av Nylund?) Namnet som står stämplat under är "Bahamas".


6 kommentarer:

Danjel sa...

ser ut som en blandning mellan Entré och Gefyr - pga den lite vita kanten tänkte jag ;)

Vilka är de klassiska Rörstrands-formarna?

Yvonne sa...

Snygga Entrédelar! ;-)

Jag har några skålar i serien Bahamas, ska fota dem så fort jag plockat fram dem.
De är däremot inte alls så där lika Entré som ugnsformen är, spännande!

Herr Movarp sa...

Danjel: Jag tänkte väl på de rektangulära formarna med andra handtag som finns med massor av olika dekorer, har inget exempel i huvudet, men Verdura-dekoren tror jag t.ex. finns på den modellen...

Yvonne: Ser fram emot det med spänning. Jag har förresten en form i den andra modellen jag pratade om, fast med samma gröna glasyr som denna, tror den var stämplad "Fia" eller nåt sånt under...

Danjel sa...

Okey, jag har ingen Rörstrand form. Jag har köpt några ugnsformar de senaste veckarna: Två UE formar från 40-talet - troligen av Vicke Lindstrand, en oval Bo Fajans form samt en liten Gefle form vid namn Mosaik.
Kan man få för många ugnsformar?! ;)

Henrik sa...

Läckert!
Bra rubrik också - funderade på att använda den. :)
Tack för länkandet dessutom.

Jenny sa...

Är bekant med en Stålhane i Eskilstuna. Undrar om de är släkt =)