onsdag 27 juli 2011

Resan dag 3, Ludvika, ett loppismekka..?

För några veckor sen var jag för första gången på lördagsloppisarna i Ludvika, Hammarbacken och Gammelgården. Båda ställena är relativt stora uteloppisar med god fyndpotential.

Gänget drog ner till Ludvika tidigt lördag morgon, alla var nog lite småtrötta efter 2 dagars loppande, men man hade i alla fall nog energi till att klara slutspurten så att säga :-)

Jag yrade till det lite och sa att loppisarna började tio, men såklart började det nio, vi var på plats ca halv tio. Vädret var betydligt bättre, rent ut sagt bra, så det var ett nöje att börja spana bland borden på Hammarbacken! Jag gick runt nästan hela stället utan att hitta en enda sak, sen gick jag ner till en hörna som jag missat och rotade i lite fyndlådor och hittade en liten Gefle-vas som sålts som turistsouvernir. Med lite kunskap så kunde jag direkt se att det var Ingrid Atterbergs ganska ovanliga A-serie, den minsta vasen. Glasyren är den gulgröna Curry-glasyren. Den passar fint in i samlingen av A-vaser, jag har en likadan i Mangania-glasyren och två större varianter sedan tidigare!Porslinan och jag vände och gick tillbaka mot bilarna då hon säger: Jag har inte gått den vägen och jag svarar, nej det har ju inte jag heller, jag hade missat några bord. Vi stannade till hos en dam som hade lite fina plastmattor och Porslinan köpte en sån medan jag kikade lite på bordet. Kan ni gissa vad jag hittade där..? Ta-da! En finfin vit Pungo-skål av Stig Lindberg stod framför mig :-)) Priset då..? Ja, det var skrämmande lågt för att vara en sån, dessutom prutade jag lite ;-) Utan tvekan mitt ekonomiskt bästa fynd under dagarna 3!Vi drog vidare till Gammelgårdens uteloppis, jag hittade lite smågrejer där med, en Senattori/Festivo dessertskål och 4 andra Iittala-glas, dessutom köpte jag två kaktusar-sticklingar till min son som älskar såna :-)

Efter lite käk så drog vi vidare mot Norberg där vi skulle avrunda resan, flera loppisar passerades på vägen och jag fyndade faktiskt nästan på varje ställe! Första stället var en gårdsloppis, jag hittade en snygg plastmatta och 3 st billiga växter, Svärmorstungor (bajonettliljor). Mattans mönster påminde mig om min Gefle-servis Furuvik så den var ett givet köp :-)


"Furuviksmattan" pryder hallen nere!


Tungorna planterade i Citykrukor från Ekeby!

Nästa ställe var en större loppis, jag vet inte vad det hette, men det låg längs vägen mot Avesta i en större gul stationsliknande stenbyggnad med stora härliga fönster. Vi tittade runt och konstaterade att det fanns en hel del fina saker, men priserna var ganska höga...jag lyckades pruta ner denna härliga turkosa vas (eller egentligen burk, men mer om detta senare) till 130 kr. Hög kvalitet, svensk, välmärkt...frågan är nu om ni känner igen den..? Ni får gissa lite, så drar jag svaret om några dagar, fabrik och formgivare om ni kan :-) Mina ärade medloppare får förstås inte gissa, ni vet ju vad det är redan ;-)


Ja, vem har gjort denna?

Porslinan hittade även två st Curry-gula Geflevaser åt mig för 20 kr, den ena var sprucken så den lämnade jag kvar. Modellen heter LD.
Till slut så köpte jag några doftpelargoner, Dr Westerlund till frun!Vi drog vidare till nästa ställe, där hittade ingen av oss något, men på nästa loppisstopp, backluckeloppis vid OTI vägkrog vid Avesta, hittade jag en glasvas som jag tror kan vara Åseda och en väggtavla från AWF i Norge, en hjort, totalt gav jag 30 kr.Väl framme i Norberg hann vi kolla Röda korset och en loppis på andra sidan gatan, men det var bara Form55 som hittade en bok på RK, inga andra fynd. Vi strosade istället bort till dala-resans sista utpost, Elsa Anderssons anrika konditori (Anno 1917) för ett riktigt avslutningsfika med bakelser och kaffe :-) En trevlig resa avrundades på bästa tänkbara sätt!

Tidigare inlägg från resan hittar ni här:

2 storloppisar och ett eländes regnväder

Loppisresans första dag

7 kommentarer:

A-L sa...

Min gissning är Rörstrand och Gunnar Nylund. Och jo, den saknar ett lock.

A-L sa...

Äsch, jag ändrar mig och säger Hertha Bengtson istället. Det kändes mer som hon är Gunnar.

Jess sa...

Pungon är ju bara så läcker. Kalasfin. Minns ett reportage i en inredningstidning för några år sen.Då hade en samlare ställt upp ett större antal pungovaser som ett vackert stilleben.

Dock hade han inte din fina pungoskål! GRATTIS.

La mômes Old fashioned sa...

Lite lustigt att läsa om att ni varit kring mina uppväxttrakter (Söderbärke). Var själv i krokarna i mitten av förra veckan :)

trillivippa sa...

Tre superroliga dagar med en massa fina fynd! Din mattas mönster var nästan för bra för att vara sant - precis som priset på pungo-skålen. ;)
Har du kikat på det turkosa kruset med lock hos mig än? Det var visst dyrare där än jag trodde, 450kr skulle de ha för det. Så du gjorde klart ett fynd där med!

Herr Movarp sa...

Jepp jag har kollat in den, ett riktigt mini-lock...det blir till att spana efter det men lär vara svårt att hitta! Du sa ungefär det priset till mig...:-)

Jag är i alla fall nöjd med den :-D

Anonym sa...

Hoppas att det inte var en stackars fattig tant som du blåste på Pungo-skålen...

Är du inte rädd för Karmalagen?