söndag 1 mars 2009

Furuvik

Ja, Furuvik är en ort utanför Gävle, men också en servis...och inte vilken servis som helst, utan min Servis, med stort S!

Det är väl hög tid att jag visar Furuviks-servisen som den ser ut just nu...
Det verkar finnas många olika delar i servisen, jag har i alla fall samlat på mig en hel del!

Servisen producerades under en kort tid i början av 1960-talet, enligt boken "Gefle Porslinsfabrik, Vardagsporslin med färgglädje och stil" mellan 1960-62. Dekoren "Furuvik" formgavs av Berit Ternell, känd bl.a. för servisen ”Kosmos” som kom några år senare, för vilken hon vann priser.

Servisen består, precis som många andra under denna tid, av ett hopplock av modeller beroende på vad som passade och vad man valde att sätta samman från företaget. Tallrikarna och vissa andra delar som kannor är Skawonius BD-modell, den kom i mitten av 1950-talet och användes t.ex. på servisen "Pigg" som nog många känner till. Vissa äldre modeller som A-modellen, användes också i servisen, t.ex. dessertskålarna är av denna modell.

Servisen omfattar också en större samling ugnsfasta delar i modellerna T och S, som är en äldre modell, liksom modellen på ugnsformarna (som jag hittat), AU.

T-servisen formgavs under samma period av Berit Ternell* (Bransch-tidningen Glas och porslin, nr 8, 1961) och såldes med flera andra dekorer som ”Cocktail”, ”Fandango”och ”Mykolo”.

Bilderna visar i princip alla delar jag samlat på mig under 3 års tid, såskannan kom dock inte med på bild…

16 kommentarer:

UpsalaEkeby sa...

Vilken snygg servis!!!

Berit Ternell har väl gjort en hel del som kanske inte är så roligt, men den här var ju supersnygg!!

Får hålla utkik på mina loppisrundor efter delar till dig!

Anonym sa...

Alltid kul att läsa dina inlägg eftersom man lär sig saker. Denna gång om de olika bokstavsmodellerna. Och ja, Furuvik ÄR snygg. Jag ser en del av den på mina rundor. Är det någon del som är särskilt svår att få tag i och som man borde hålla ögonen öppna efter (åt dig)?

Herr Movarp sa...

Ja, visst är den fin! :-)

Jag försöker att lägga upp det lite pedagogiskt, kanske för att jag gillar att ha koll på det jag pratar om och att det då inte blir så mycket missuppfattningar.

Jag är otroligt tacksam om ni kan hålla kolla lite, jag köper gärna om det inte blir allt för hutlösa priser! Det som jag har haft svårast att hitta är tallrikar, så därför har det blivit så att vi använder andra tallrikar till middagar, så kan ni hjälpa mig hitta det blir jag glad. Det är klart att jag är intresserad av annat med, kanske inte så mycket de stora runda burkarna med lock, eller de stora karotterna med pip, de har jag måmga av, men annat kan vara av intresse!

Herr Movarp sa...

Sen glömde jag ju, kaffe- och tekoppar, det har jag nästa inga. Koppar skulle jag gärna vilja ha!

johanna sa...

jag tycker den är jättetjusig men brukar aldrig se den på mina rundor. den kanske finns i dom där snordyra butikerna där jag inte rotar runt så mycket...

Helena sa...

Jag fick ju ut en hastig sväng på Tradera när jag såg denna servisen. Jag hittade bara en gul gräddkanna där.... Har heller aldrig stött på den under mina "retro-rundor"... Hursomhelst, väldigt fin var den. Och jag tycker att det såg himla trevligt ut med blandade färger. Givetvis ska jag också hålla utkik efter delar till den!

Anonym sa...

Snygg samling! Vad är Kosmos för servis? Hur ser den ut? Jag såg att Gomér & Andersson i Linköping ropar ut delar ur Gefleservisen Komet. Men det är ju något helt annat.

Kul blogg förresten. Jag ska genast lägga upp en länk till min blogg!

Hälsningar, Ulrika
http://letaretro.wordpress.com

Mimi sa...

Jättesnygg servis, och så roligt att den är i många olika färger. Tyvärr lär jag inte kunna hjälpa dej med servisdelar här ifrån Åbo.

Herr Movarp sa...

Jag har inga delar i servisen Kosmos, den är ingen personlig favorit, men sök på Tradera så hittar du den! Komet däremot är rätt okej, den är i samma modell som Furuvik, BD.

Angående Furuvik i Finland så har jag faktiskt köpt äggkoppar till servisen från Finland... :-)

Anonym sa...

tack för fantastiska lässtunder :) verkligen snyggt porslin!

Anonym sa...

Den är jättefin, din servis. Gillar färgerna. (Själv ÄR jag ofta i Furuvik, eftersom jag bor strax utanför!)

Herr Movarp sa...

Jag är inte där så ofta trots att jag jobbar i Gävle...men man passerar ju förbi ibland :-)

Sara sa...

Otroligt fin, jag älskar alla färger!

HELLO TIGER! sa...

Så fantastiskt snygga!

KATTCHING sa...

vilken fantastiskt fin servis! och va kul att få samla och leta efter så många olika delar! :)
/kattching

ella sa...

jag är sjukt imponerad. väldigt väldigt väldigt fin servis.