tisdag 6 mars 2012

En himla många fina kannor - veckans bloggutmaning!

Denna veckas bloggutmaning handlar om kannor. Tekannor, kaffekannor och chokladkannor! Jag ställde mig själv frågan om man kan ha för många kannor, men fick inget svar (oväntat nog) :-)

Nåja, som ett led i att samla te- och kaffekoppar dras man ju ofrånkomligt in i samlandet av tillbehör också, dvs kannor av olika de slag med tillhörande attribut!

Jag tänkte att jag skulle visa er min samling, inte riktigt alla, men tillräckligt många för att ni ska förstå hur mycket det finns att välja mellan, även om man bara håller sig till de svensktillverkade.

Ja, vi börjar väl med Gustavsbergskannorna då, av dem har jag inte så många, dessutom orkade jag inte plocka ner Terma-kannorna som jag har i en låda på vinden...så därför visar jag en reklambild istället :-)


Jag har de två kannorna till vänster och en annan Termakanna som inte är med på bilden...

De övriga två kannor jag har är en del av ett set med Colorado-kannor, dubbelkanna som ni kan se hos Form55 och en restaurangkanna. Jag skulle gärna ha fler av Coloradokannorna, men de blir ofta dyra och jag har inte prioriterat att köpa såna ännu.




Rörstrandskannor har jag några stycken av faktiskt, så pass att jag fick ta flera bilder :-)

På den första bilden ser ni Hertha Bengtssons "Blå eld", en tekanna med sockerskål. Denna kanna är ju en skönhet utan dess like, ett måste i varje retrohem! Tyvärr har jag inga koppar till så den har aldrig blivit använd, men det kommer, jag lovar :-)



På nästa bild har jag samlat några fler Rörstrandare, serviserna heter Ceylon (varmvattenkanna i svart och chokladkanna i vitt), Rosmarin (i rosa), Kolorita (i gult) och Tango (med dekor).

Faktum är att troligen så är Herta Bengtsson formgivare även till alla dessa kannor, Ceylon och Rosmarin är hennes serviser, likaså attribueras hon till Kolorita, även om jag aldrig sett något material som styrker detta. Dekoren Tango är Herthas dekor, från 1954, och modellen på kannan är samma som Kadett-kannan (som Helena visar här), den första servisdekoren på denna modell. Min slutsats är att Hertha troligen gjorde även kannornas modell...men inget som jag kan visa på tyvärr...


En fantastisk samling av kannor med sockerskålar och gräddsnipor till, gör den buttraste person själaglad :-)

Men Gefle säger ni då, har han inga kannor från Gefle porslinsfabrik???

Jo, det har jag...


Astraservisen med sin kaffekanna och tekanne-setet är ju det som används mest här hemma, vår vardags och finservis i ett!

När man pratar om kaffekannor så kan man ju inte annat att glädjas åt dessa snygga serveringskannor för kaffe i modell E. Mari Simmulson är fornmgivare till denna sköna modell som såg dagens ljus 1956. Kannorna finns med många olika dekorer, jag har fått ihop några stycken hitills!


E-kannan av Simmulson

Percy har gjort flera fina modeller för Gefle, jag har några modeller som ni kan se nedan.

Kannor med tillbehör i modell AR, en relativt tidig modell, men tidlöd tycker jag, glasyrerna heter Lavendel och Svart (blank). Kannorna är tekannor och varmvattenkannor, kaffekannorna visar jag på nästa bilder.


Fina kannor!


På denna bilden kom även ett fat och en AR-kopp med

Kaffekannorna har jag bara i lite udda färger, Rubin och Lagun, den röda utan lock. Tillbehören är av en annan modell (BK) men passar bra till.



Percys mest kända modell är nog AU-modellen, kannsetet med tillbehör gjordes på 50-talet till kopparna i samma modell, bl.a. till Zebra-kopparna.




Sockerskålarna i glasyrerna Svart (blank) och Mangania (matt). Jag saknar själva kannan i Mangania-setet, har inte prioriterat inköp av den, men de brukar inte vara så dyra så jag ska nog köpa en sån när den dyker upp. Kaffekannan saknar sitt lock, man hoppas ju att hitta det så småningom!

Till sist så tänkte jag visa några udda delar som jag saknar grejer till, en tekanna i modell AU och vit glasyr, den röda AR-kaffekannan, AU-kaffekannan och en kaffekanna i modell BA och glasyren Negro (matt blåsvart). Den sistnämnda serien ska jag definitivt försöka få ihop på sikt, det finns ju även tekanna som ni kan se hos Mangania du älskade!


Heads on..


Hats off...

Edit: Jag är lite seg i huvudet och glömde ju bort mina fina MA-kannor av Lillemor Mannerheim för Gefle, de får man inte missa! Tack Erica!


Jag har en röd MA-tekanna med, men tyvärr har jag slagit av en bit av pipen och inte fixat det så den fick stå kvar i skåpet...

Ja, vad säger man, det var visst några kannor i samlingen och jag tror inte det slutar där, fler kannor som jag dyker på lär komma på bild i framtiden, ni får läsa bloggen vidare så ska jag hålla er uppdaterade :-)

16 kommentarer:

faaglarna sa...

Impad som vanligt.

Lybtar sa...

Vår egna "samling" bleknar i jämförelse :)
Väldigt många väldigt fina kannor.

DeBeer sa...

Alla mina Geflekannor kommer ikväll så håll ögonen öppna ;-D

La mômes Old fashioned sa...

Mäktigt!

trillivippa sa...

Ojojoj, det var en imponerande kavalkad! Alla dina E-kannor från Gefle är så fina, älskar alla snygga dekorerna! Och Blå Eld är en mycket vacker klassiker.
Jag bidrar bara med en enda, men den är desto finare. :) Det inlägget kommer ikväll!

DeBeer sa...

Glöm inte dina MA kannor som inte jag kommer visa utan bara tillbehören!

Herr Movarp sa...

Tack Erica, mitt sega huvud glömde den bilden, men jag har fixat det nu :-)

Annika kafe´resor och Riga sa...

Åhh, va fina E kannor du har!!! Annika

Borgmästaren sa...

Snyggt! E-kannorna favoriter! Roligt att se dina kannor!

Gunilla sa...

Du kan ju starta ett helt museum av alla dina saker! Mycket snyggt och verkligen kul att se!

DeBeer sa...

Det bidde inga MA-delar alls hos mig men om den där vita AU-kannan söker hem så fixar jag en plats ;-D

TUSEN VASER sa...

Milde tid vad kannor....fantastiskt!

Jo, Benny vi kan väl höras om hur mycket du vill för de vackra vaserna. De är jättefina!

Jag finns på cinnajohansson@hotmail.com

Skaffaren sa...

Jag gillar E-kannorna!

khina sa...

Du e´ju värst...!! Många vackra kannor har du.

Allt det gamla goda sa...

ojojoj.. du slår oss andra med hästlängder, benny!

Borgmästaren sa...

Det är verkligen en imponerande samling! Jag har visat mina kannor, även om det inte är några märkesdito.