lördag 30 april 2011

Uppdaterade Atterberg-serier 2

Jag fick tag på en till Negro-skål nyligen på Hedemora-loppisen och hör och häpna så köpte jag ännu ett fat, ett mindre, på Tradera till fyndpris med tanke på att det är felfritt!




Samlingen består nu av askfat nr 2124 och skålarna nr 2126 och 2127! Inga vaser än så länge, men det dyker säkert upp! Serien är ju stor och många samlar på den, så det lär väl dröja innan man ens kan börja närma sig en full samling. Golvvaserna kan man ju bara drömma om att hitta till annat än dyra priser!

Även Pepita-serien fick ju ett tillskott nyligen, en liten bägare som jag hittade på Erikshjälpen, hela 6 kr gav jag för den :-)



På bilden ser ni, från vänster, okänt nummer (2177 stämmer bäst, men jag har ingen bild), vas 25 cm, vas nr 2171, 10 cm och bägare nr 2169, 6,5 cm.

onsdag 27 april 2011

Museibesök!

Innan jag slutade i Gävle knatade jag in på länsmuseet i Gävle museet och tog en lov i den permanenta utställningen "Modärna tider", jag har varit där förr, men varje gång ser man nåt nytt! Jag kollar ju mest på föremålen från Gefle Porslinsfabrik och Bo Fajans, men det finns ju mer från Gefle Ångväveri, Pix och Ahlgrens!

Jag tjuvfotade lite också, vad vore ett reportage utan bilder ;-)






50-talet på Bo Fajans präglades av Berit Ternell, hon låg bakom många av de spännande sakerna man kan se på bilderna ovan!


Den mycket trevliga Gefle-serien Indiana vill jag gärna ha, det enda jag hittat är en såskanna, men se så mycket fint det finns, tallrik, soppterrin och en stor skål, den tror jag dock hör till prydnadsserien, modellen är LE.


Två M-fat från Gefle av Lillemor Mannerheim


Några spännande Gefle-vaser och -fat!


Denna golvvasen från Gefle i modell LE är föremål för min åtrå, den måste ha varit i alla fall 45 cm hög! Jag tror den finns med den turkosa insidan med (Indiana), den vill jag ännu hellre ha :-)

Det lönar sig att läsa Form!

Jaha, så var den bara där på en sida, ni vet den där golvvasen från Lindshammar som jag hittade på Erikshjälpen för ett tag sen...jag fick ju reda på att den var formgiven av Christer Sjögren, men var osäker på när den var gjord, vilket jag fick svar på nu! Artikeln om nytt svenskt glas och formgivare i tiden publicerades 1965.



måndag 25 april 2011

En snabbtur i Gävle, del 2

Jag gick en liten tur vidare i stan upp till Söder, närmare bestämt södra Kungsgatan. Denna stadsdelen är nog den del i Gävle som har flest hus från 50-60-talen, husen längs Kungsgatan på Söder är byggda från 1953 till slutet av 50-talet och har i mångt och mycket fått behålla sin ursprungliga exteriör även om skyltar och utsmyckningar moderniserats och anpassats till butikernas innehåll.

Jag tog lite bilder på de finaste delarna och de neonskyltar som är intakta!










En rad butiker finns kvar från starten, Jernbergs mattor, Strumpan, Korsetten konditori Lido och Bodins bageri är de jag känner till!

Lite roligt var det med skylten över Jernbergs mattor, när jag stod där och fotade kom en man fram till mig och berättade lite historia kring husen och skylten. Skylten är alldeles precis renoverad och återställd till ett skick som är nära original, tydligen var de tvungna att svetsa lite rost och byta alla slingorna för neonet. Vi pratade med ägaren som inte ännu fått räkningen, men han hade fått en prisuppgift på ca 1000 kr per slinga, vilket innebär dryga 30000 kr för att renovera skylten. Ägaren sa att den är så förknippad med butiken att han inte vill byta ut den och att den kommer finnas kvar så länge butiken finns kvar, vilket var trevligt att höra!













Jag avslutade Söder-besöket med kaffe och bulle på Lido så klart :-)

söndag 24 april 2011

Påsklördagens fynd!

Jag hann ut en snabb sväng igår morse, det skulle visa sig vara en bra idé, jag kom hem med en del prylar minsann!


De här tekopparna ser man ju inte ofta till salu, i alla fall inte till det pris jag gav :-)


Två fina småvaser, en UE Röda Band av Hjördis Oldfors och en lite miniatyrvas från Yourstone keramik


Denna vasen tror jag är formgiven av Signe Persson-Melin för Boda...men det finns det säkert nån som kan svara på :-)


En Åseda som blev gratis kan man säga, jag sålde två ljuslyktor som jag haft ett tag och prutade en tia på denna, då gick jag jämt upp!

lördag 23 april 2011

En härlig och uppdaterad samling av Orup-glas!

Jag glömde ju bort ett fynd som jag gjorde i Hedemora, en fin Orup-vas från Johansfors. Den var inte gratis, men billigare än vad man annars kan komma över, speciellt när det är signerade som denna!


Glad Påsk!






onsdag 20 april 2011

En snabbtur i Gävle, del 1

Igår tog jag en sista promenad i de centrala delarna av Gävle och fotade lite 50-60-talshus som jag tänkte kunde vara intressanta att visa, likaså tog jag några bilder till några fler inlägg som kommer lite senare på temana "Offentlig konst av kända formgivare" och "Bilder från utställningar".

Men nu, lite bilder!

Detta har varit en bensinstation en gång i tiden, nu finns det en mäklarfirma och café Sparven i lokalerna.






Denna snygga vägg är original, låt oss hoppas att den så förblir!

Magnus som driver café Sparven har tidigare haft café Spegeln i en gammal biograf, men den verksamheten är nu tyvärr nedlagd. Foajén i den gamla biografen var caféet och biografsalen användes till konserter mm. Ni kan läsa mer om både café Sparven och Spegeln på Ulrikas blogg!




Sparvenskylten i närbild!


Läcker skylt, man blir sugen på en kopp java eller vad säger ni..?!


I andra hörnet av byggnaden finns Märta Forsbergs begravningsbyrå, skylten har nog hängt med sen 50-60-talen!


En bild som jag lånade av Ulrika, Spegeln medan det fortfarande var café!