torsdag 7 maj 2009

Dukning med färg

”Tillfälligt inhysta i en lånad enrummare över gården bor ett ungt par. Båda studerar – hon sysslar med textilier, färger och mönster, han lär sig rita hus. De är alltså båda två sysselsatta med att tänka igenom och ständigt se med nyfikna ögon på den miljö som omger dem. Gammalt eller nytt, allt är lika intressant, även om dagens produktion nog ligger dem närmast.

Rummet är ett arbetsrum. Arbetsbord, skisser och utkast, garnprover i färgernas mångfald, en provvävd textilstump, en liten vävstol, pennor och kritor, allt detta och en del lustiga grejor att bara att titta på samsas på ett hemtrevligt sätt med sovrumsdelens stora, sköna säng. Köket är alltså matrum och sällskapsrum, en funktion som det delvis delar med rummet. Det hela ger intrycka av en trivsam och ordnad ”röra” av ett ungt hems funktioner.

Hennes föräldrar eller bästa vännerna ska bjudas hem på middag. För en ordentlig middag vill man bjuda på när man ber någon att komma så där extra. Annars kan man ta det betydligt enklare. Och till vardags är det rentav spartanskt. Bådas arbete och långa vägar hem ger inte tid till så mycket, men är det fest, så ska det kännas och synas. Fest blir det, när de fått en extra slant för ett jobb de gjort.
En varm buljong kanske får inleda måltiden – den dricker man direkt ur de blåa skålarna. Nästa rätt blir kanske som här grillad kyckling med ris, curry och sallad. Maten ska vara både god och vacker. Till festen hör också en god och gärna en flaska gott och gärna billigt vin. Blir det någon diskussion i den frågan, så ska det förstås hellre vara gott än billigt. Vardagen dricksglas går bra in i sammanhanget, vinet smakar lika gott i dem.

Den lustiga, gamla slitna hålsleven hänger alltid på hyllan ovanför bordet tillsammans med kryddkvistarna. Intresset för god mat och lite experimenterande i den vägen har åtminstone den kvinnliga parten med sig hemifrån, så kryddorna är inte bara dekoration. Men idag hänger också efterrättens färska ananas där, det är både praktiskt och dekorativt.

Färgställningen hos det här festbordet ger exklusivitet och spänning. Men det hör till dessa ungdomars jobb att uppleva färg och att göra nya kombinationer, att skapa om det inte låter för högtidligt.
Blått, orange och rosa kan med säkert öga göras till en frisk, stimulerande helhet, där dörrens starka blåhet sätter stopp för blickens vandrande. En liten färgförbättring här och där har man själv hunnit med i den annars inte alldeles nymålade lägenheten.”

Är det inte underbara texter i denna lilla bok :-) Man kunde nästan tro att detta var hämtat från en modern ung familj,om det inte var det där med könsrollernas mer "traditionella" form...

...men Colorado-tallrikarna gör sig fint där på bordet inte sant? Jag känner inte igen resten, men de blå skålarna på mattallrikarna gör att det känns ganska modernt! Kompletterat: Jag fick veta av Lucia att även dessa är formgivna av Stig Lindberg, i serien Bohus blå, supertack för det!

5 kommentarer:

Helena sa...

Mycket snygg dukning.... Kan inte låta bli att le lite åt att servera buljong till förrätt... Skulle nog inte funka idag:-D

Herr Movarp sa...

Hahaha..troligen inte! Men vi brukar ibland göra en klar soppa, (kinesisk) med skogssvamp, purjolök etc. som skulle passa suveränt! På sushi-restauranger brukar dom åxå servera klara soppor som mest är buljong, så det kanske är en "återvunnen" trend på gång..?!

Libby sa...

Snyggt! Och så den exotiska ananasen som "conversation piece" under hela måltiden.
Härlig text.

Lucia /luchur sa...

De blå skålarna och ugnsfatet är ur Stig Lindbergs serie Bohus blå.

Herr Movarp sa...

Det var kul att nån visste det!

Tack Lucia! Jag är förresten jättenöjd med kopparna, kanonfina och det var bra med de extra faten, de kommer väl till pass!!!