måndag 22 augusti 2011

Dags att tapetsera om..?

Utbudet av tapeter är större än någonsin, men hittar vi egentligen det vil vill ha utan att betala 2000 kr/rulle..? Nej, självklart inte, även om trenden den senaste tiden hos vissa leverantörer har varit att ta fram retromönster, så finns ju egentligen inte det vi vill ha, eller är det bara jag som vill ha mönster av Stig Lindberg, Viola Gråsten eller andra mer eller mindre kända formgivare under den tiden det begav sig...se bara här vad som fanns förr! Glöm H55, det är H34 och H35 som gäller ;-)


Jag gillar Erik Thelaus mönster "Gamba" väldigt mycket, det skulle passa utmärkt i ett vardagsrum eller sovrum! Viola Gråsten gjorde en hel del tapetmönster åt bl.a. Duro, här är ett av dem med på bilden. Inte heller Birgitta Neubergs mösnter skulle vara fel! Synd att man inte kan se alla färgerna, bilden nedan visar dock Gamba i en fin färgställning!
En förstoring av G-Sträng av Viola Gråsten, häftig!


Inga formgivare angivna, men väldigt fina mönster kan man konstatera!


Casino av Lennart Lindqvist eller Kaleidoskop av Viola Gråsten, vilken skulle du ha valt?Även Engblads tapetfabrik hade en del fina tapeter, Lotura heter serien (eller om det är tapettypen?).Reklam för Kåbergs tapetfabrik i Stockholm, fina mönster här med!

1954 genomfördes en av många tävlingar för att ta fram nya tapetmönster, här kommer ett urval av de som deltog!

Favoriten av de mönster jag har hitatt är nog detta, ett mönster som togs fram 1956 av Viola Gråsten, Prick-i-ruta för Duro! Den vill jag ha!Hur löser man nu detta då? Vi som gillar denna tidsålder vill ju gärna ha mer av denna i våra hem, men utbudet är tämligen skralt om man inte vill beställa handtryckta tapeter...jo, jag har ett förslag, vi skriver en petition till Duro, som ju fortfarande tillverkar tapeter i Hagaström utanför Gävle, och kräver att 50-talskollektionerna tas upp i produktion igen, mer H34 och H35 åt folket :-)

9 kommentarer:

Åsa sa...

Jag skriver definitivt på!

Jag var en gång på en västerbottensauktion (nerlagd affär) där det såldes böcker/pärmar med prover på gamla 50-talstapeter. Har du nån aning om varför jag inte köpte dem?!

La mômes Old fashioned sa...

Amen!

Maria sa...

Jag skriver också på!

form55 sa...

Jodå - bara vi kan enas om vilka modeller som bör nytillverkas.

Anette sa...

Självklart skriver jag på! Har precis upplevt detta problem med att hitta snygga tapeter, jag gillar helt enkelt inte de moderna. Jag vill ha 50-talstapeter! :)

Yvonne sa...

Jag är på!!!!!!

trillivippa sa...

Namnlista till Duro, självklart! Jag skriver på direkt! :)

Ann-Charlotte sa...

Självklart är jag på!

faaglarna sa...

Suveränt inlägg