tisdag 14 september 2010

Vidareutbildning!

Ja, man måste ju förkovra sig lite, annars kan ju hela idén med samlandet få ett abrubt slut när man helt plötsligt samlat klart på en sak... :-)

I helgen när jag var på biblioteket och förhandsröstade passade jag på att låna lite böcker om glas, fina bilder och en hel del att lära sig!



Gissa om jag blev brydd när jag såg de här bilderna, två skilda böcker som ger olika information om vad som ser ut som samma glas (?), båda formgivna av samma person för två olika glasbruk, med två års mellanrum...hmm...ska blir spännande att forska vidare i!


Ingeborg Lundin, saftglas, Sandvik, 1954.Höjd 17,5 (eller 14,5) cm.


Kanna och dricksglas av Ingeborg Lundin från 1952.Serien innehöll även en mindre kanna och glas i flera storlekar. Dessa glas är 14 cm höga, kannan 29,5 cm. Orrefors.

I fredags hittade jag dessutom dessa glas, misstänkt lika, samma storlek som den mindre varianten av glasen som sägs vara från Orrefors (eller Sandvik för den delen)...vi får se om jag kan hitta mer info..!

10 kommentarer:

Ingrid sa...

Porslinsbloggen, det skulle var intressant att få information om dessa snygga glas ,Jag har likadana i brun nyans .

KATTCHING sa...

dom gröna glasen va riktigt riktigt snygga!

Herr Movarp sa...

Ingrid: Ja, jag tror ju att det är glas från Orrefors detta, glasen på bilderna från boken ovan är ju samma glas, samma formgivare, så jag tror den ena boken har fel. Jag har dessutom sett dessa som annons i "Form", en annons från Orrefors.

Jag vet tyvärr lite om vilka färger man gjorde glas i där utöver klarglas, men jag är nästan säker på att mina grön kommer därifrån med, att det är samma glas. Jag ska kolla på några forum så får vi se!

Herr Movarp sa...

Kattching: Ja visst var dom! jag tror dessutom att jag har ett till i en låda, dvs 8 st stora totalt!

Jag köpte brickan (Anita Wangel) och alla glasen plus en glasvas i grönt glas för 60 kr...fredagens fynd :-)

Anna sa...

Riktigt snygga glas! Intressant med olika information i böckerna... Hoppas du får klarhet!

Randiga Tråden sa...

Snygga glas, ska bli spännande att få veta vem som har rätt. Så billigt, grattis.

KATTCHING sa...

hej igen!
kom just tillbaka efter en liten tur till myrorna och jo, visst hittade jag fyra såna glas du visade på bilden! dom är dock bruna men ser i princip identiska ut. så nu behöver jag inte vara avundsjuk på dina fina gröna! ;) (mina kanske inte var ett lika stort "fynd" som dina glas/bricka, men 40kr för 4 glas tycker jag va ok pris!)

Danjel sa...

De där glasen har jag också, de var ett riktigt fynd de också, 5 kr st :)
Jag har frågat om dem här http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?t=20913&highlight=gr%F6na+glas men inte fått något svar...

När det gäller bilderna i böckerna så är jag inte hundra på att de är exakt lika... eller också är det en synvilla. Men är det samma designer förklarar det väl en del!? Det skulle vara jättekul om vi kunde bestämma dem till Orrefors (tycker de är mest lika den bilden) ;)

Magnus B sa...

Modellerna på glasen är relativt lika på bilderna och de är väl rätt tidstypiska. Det som skiljer just de här glasen är att det är större skillnad på diametern på topp och botten på Orreforsglasen än på Sandvikglasen och därmed blir det en tydligare "midja". Dessutom är glasen från Sandvik tunnare.

Samma modell finns från en rad glasbruk och de har tillverkats långt senare, men dina dina gröna glas ser ut att vara ganska kraftiga och då är det förmodligen från en annan fabrik som "lånat" formen.

Luchur sa...

Hittade dessa glas när jag var ute och surfade och tänkte då på dig!
http://www.designlasi.com/en/content/tumbler-1725-franck-kaj-en