onsdag 1 september 2010

Formgivare: Lindshammar, Christer Sjögren


Detta inlägg handlar om Lindshammarglas av formgivaren Christer Sjögren. För några år sen hittade jag, grön som jag var, några vaser som jag trodde var ISI från Gullaskruf, men detta visade sig vara fel, strukturen i ränderna är mycket grövre. Troligen har gåtan nu fått en lösning, tack vare ett inlägg på PES från "Söffe"! Edit: Nej, vi har nog sett fel, efter påpekanden så kan jag konstatera att mina vaser nog inte är densamma som vasen som nämns nedan...men å andra sidan fick jag ju skriva lite om Christer Sjögren så det kanske inte gör så mycket...?

Vasen på Tradera ser ut så här:Christer Sjögren ja, det är ett namn som ibland dyker upp på 60- och 70-talglas från Lindshammar, ofta finns hans namn med på etiketter man hittar på föremålen.Christer Sjögren hade följande bakgrund/utbildning:

Gesällprov i träbildhuggaryrket 1947
Konstfackskolan 1947-53, Konstakademin i Skulpturskolan 1953-58
Ester Lindahls resestipendium 1961 och 1962.

Han finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Musée du Verre i Liegé, Museum Haaretz Tel Aviv och ett flertal andra museum både i Sverige och utomlands.

Sjögren verkade som brukets ledande konstnär och formgivare från 1962 fram till 2003. Han hade förmågan att skapa bruksglas som en stor publik uppskattade till exempel Fatserien Barock och Serie Crister där bland annat besticken med glashandtag ingick som blev en stor succé. Han skapade unikt konstglas ofta gjutna glasskulpturer men även drivet konstglas till exempel i den speciella teknik han utvecklade att blåsa upp glaspjäsen i ett hålrum av tegelsten. Christer Sjögren gick ur tiden 2008.

Denna artikel fanns publicerad i Form i mitten av 1960-talet:En varierad och spännande produktion tycker jag, ska visa mer av det jag har vid något tillfälle.

Dessa ljusstakar, modell S-1438/40 har nog många sett, jag har hittat väldigt många och tänkte ge bort de flesta till Kerstin som ju gillar dem skarpt!

2 kommentarer:

Lybtar sa...

Mycket intresant. Vi säger alltid att vi måste läsa på mer om glas för vi kan så lite. Här var ju en snabbkurs.

Herr Movarp sa...

That's the idea! Jag skrev inlägget som ett stödinlägg till klargörandet på PES att vaserna helt klart är Lindshammar!