tisdag 28 september 2010

Terma

Egentligen gillar jag inte direkt brunt eller brunaktigt "porslin" eftersom det ger associationer till 70-talet med färgkombinationer som inte är snygga...men nu när man arbetat sig genom hela retroperioden från 50-talet till 70-talet hinner ju smaken "anpassas" eller vad man nu ska kalla det, så vissa saker har man ju fastnat för.

Gustavsbergs "Terma", som introducerades till H55 i Helsingborg, var ju tänkt som en eldfast tillagnings- och serveringsservis som skulle kombineras med Spisa Ribb. Stig Lindberg var inne på ett trevligt spår tycker jag, att man kan kombinera enfärgade delar med färgmatchande delar i andra dekorer, precis sånt som gör saker spännande. Att sedan Terma är osedvanligt snyggt formgiven gör att man kan acceptera den trots sin brunhet :-)


Spisa och Terma, så trevligt!


Lite plock...stekpannan är väl fin?


Terrinerna brukar dra iväg prismässigt, säkert ovanliga...


Ja, där hade vi lite kannor ja, den längst fram på bilden har jag, tillsammans med en kanna om inte finns med på bilden...


Här har vi kommit en bit på väg, 70-talet närmar sig med stormsteg, trots detta är Terma fortfarande populär!

Tyvärr har jag knappt en enda del av Spisa Ribb, några assietter är allt, desto mer har jag lyckats få tag i av just Terma, här är delarna som jag har av serverings- och kokkärl. Dessutom har jag två kannor, en tekanna och en kanna som jag trodde var kaffekanna, men jag blev osäker när jag packade undan grejerna igår...inga bilder på kannorna alltså.Nu skulle man bara haft denna matservisen till, ingen som vill skänka den..? ;-))

5 kommentarer:

Anna sa...

Mums, Terma är så fin! Jag gillar inte heller 70-talsbrunt men Terma har så fin yta, den liksom blänker. Ibland skiftar den nästan i rött tycker jag. Tyvärr har jag bara en liten såssnipa (som jag fått för mig är för skirat smör) men jag planerar att utöka samlingen! :) Din samling är ju riktigt fin!
Tyvärr har jag bara en spisa ribb tallrik och den behåller jag för att lägga upp äppelkakan på!

Danjel sa...

Har du testat att laga mat med delarna? Man har ju hört att t.ex stekpannan lätt bränner vid maten...

Lybtar sa...

Terma är mycket trevlig att samla på.
Dels är den fin, men de är billiga också.

kicki sa...

Terma går finfint att laga mat i - jag är uppväxt med ett par grytor som användes JÄMT. Ingen stekpanna, dock - såna ska vara i gjutjärn!

LOPPISTAN sa...

Jag håller med Anna, det är något speciellt med ytan. Den ser liksom mjuk och tålig ut på samma gång :) Superfin samling!