måndag 30 november 2009

Anti-inredningsblogg, del 4



Denna fina serie gör sig kanske inte som bäst med flugor i skålarna och bland virke som står lutad mot väggen...men ändå...

lördag 28 november 2009

Det flyter på...

Under veckan har jag hittat ganska mycket måste jag tillstå, det kommer att bli lugnare framöver, måste röja iväg mer av det jag planerat innan jag kan köpa mer grejer...fullt? Nähä...

Till skörden då.

Efter besöket på Myrorna i måndags, då jag köpte bl.a. kastrullen, har jag hunnit några rundor till, på bl.a Erikshjälpen och några loppisar i Sandviken.

I onsdags hittade jag en tjusig dansk snurrbricka från Digsmed, två fina fat (Toreador)av Lillemor Mannerheim, en glastillbringare och en massa julgransprydnader (kommer som ett eget inlägg), varav några är fantastiska. Tyvärr lyckades jag slå sönder det ena större Gefle-fatet, hemma till råga på allt, men jag tog med det på bilden i alla fall, man ser sprickan tydligt...




I torsdags åkte jag förbi Biståndsgruppen i Valbo efter jobbet och fyndade, rejält får jag tillägga, en fin vit glasvas, två Bo Fajans-assietter, en röd glasvas (Gösta Sigvard - Lindshammars glasbruk) och en grej som jag tänker berätta om i ett eget inlägg senare, däri ligger det stora fyndet!




Vidare på vägen åkte jag in i Sandviken och besökte PMUs loppis och kommunens loppis i Galaxen-huset. Jag gjorde några fynd där med, ett mindre färgat glas, två ljuslyktor i opakt glas, en Ystad-metalljusstake, en 50-tals keramiktavla och en glasskål signerad Holmegaard.


Ljusstaken från Ystad med sin maka som jag hittade för någon vecka sedan

Sista stopp på hemvägen var Hofors och en loppis där. Jag köpte två glassljusstakar, 4 st Ittala Kalinka-glas, en ISI-vas, två små glasfat, en Gefle-gräddkanna och två Arabia-skålar. Uppdaterat: Ljusstakarna är tydligen från Gullaskruv, tack för tipset Libby!



Ljusstakar från Gullaskruf

I fredags var jag ut en sväng till Ta-till-vara i Falun på lunchen och hittade lite saker, 6 st Arabia Teema-assietter, två st Ittala Kekkerit dessertskålar och en vrålsnygg elljustake, en i personalen ställde precis ut den när jag passerade, jag slog till direkt för 40 kr! De röda ljusmanschetterna är gjord i plast och är lösa.



Teakbesticken, julduken, den gula Gefle-kaffekannan och Kockums-skålarna är fynd från Falu Secondhand, även dessa i fredags, precis innan stängningsdags!



Resten av prylarna på bilderna (ännu en Fuga-skål, ett par svarta ljusstakar, 50-tal, samt en karott i BA-modell från Gefle en ljusblå kanna), hittade jag på Myrorna under luncherna i veckan!





Gutår!

torsdag 26 november 2009

Glasprylar, en emaljpanna och lite kakel

Jag besökte Myrorna tidigare och hittade ovanligt mycket på en och samma gång, billigt var det också!

Första bilden visar en gammal shaker med fint metallock, en glavas i samma serie som den jag visade här, fast mindre, samt ett set med gräddsnipa och sockerskål från finska Nuutajärvi, "Kastehelmi" heter serien, designad av Oiva Toika.



Bild 2 visar en fantastiskt fin emaljerad kastrull från norska Cathrineholm, design Grete Prytz.



Bild 3-4 visar en svensktillverkad kakelplatta (märkt 5V.9.12.5.6.69, Sweden), vet inte var den kommer ifrån, men kanske någon annan vet? Kan det vara Upsala-Ekeby? Uppdaterat: Plattan heter "Orient" eller "Arabesk" och det är Upsala-Ekeby.



Bild 5 visar en liten Orreforsskål (max 5 cm), Fuga.




Bild 6 visar en gammal glasskål, har sett liknande, måste försöka komma ihåg var. Den verkar ganska gammal tycker jag...Uppdaterat: Skålen kommer från Glimma glasbruk!

tisdag 24 november 2009

Uppdaterad samling

Jag har ju, som jag sa tidigare, köpt ännu en kopp till min Gefle-samling, en mycket ovanlig kopp som heter "Perenn" och är formgiven helt och hållet av Sven-Erik Skawonius. Modellen, som ni säkert känner igen nu (som jag tjatat om detta), heter E och kom 1958. Jag ska kolla upp när denna tillverkades, har det inte i huvudet just nu. Uppdaterat: Perenn tillverkades endast 1958.



Jag fyndade ju några av Karin Björqvists härliga "Kobolt", tillverkade vid Gustavsberg, här kommer även en bild på en sån kopp!



Jag ska ta mig i kragen och skapa en fräschare, mer komplett Gustavsbergssida när jag hinner, likaså med Rörstrandskopparna, det har ju hänt en hel del sedan sist dessa sidor uppdaterades och det saknas en sida med udda modeller (har ganska många såna med) så det är hög tid att göra något!

En gammal goding

Jag diskuterade pressglas med Yvonne som precis köpt en jättefin skål i röktonat glas, då nämnde jag min stora (ca 20 cm) svarta Elme-skål som jag fyndade (förra året kanske?), så jag tänkte bara visa den igen. Jag tror att det är ganska ovanligt med helt svart opakt pressglas som denna, men det kanske någon läsare kan upplysa oss om?


söndag 22 november 2009

En Atterberg-skål

Jag gillar serien "Negro" från Upsala-Ekeby och har äntligen lyckats komma över ett föremål till bra pris! Denna lilla skål, med numret 2127, är ca 7 x 17 cm och en av totalt 12 delar i serien som producerades 1953-1958! Jag skulle gärna ha en vas i serien också, det blir nästa pryl att leta efter :-)



lördag 21 november 2009

Under veckan

Jag hade bil till jobbet i veckan, men pengarna saknades för stora inköp. Det blev dock lite smått och gott ändå. Det är tur att man kan hålla sig till de små budgetarna...



Jag nämner de finaste prylarna, kommer inte ihåg exakt vad jag köpte var:

8 st dessertskålar, troligen svenska, möjligen Gullaskruf (kom gärna med kommentarer)
1 st ljusstake Ystad metall (köpt på samma ställe som den andra, mycket lik, så jag räknar nu denna som verifierad)
5 st Gefle kaffeassietter i en otroligt härlig färg
1 st glaskanna och 4 st små glas Nuutajärvi, Kaj Franck
1 skål, Elme, "Sticka"
1 lite större glasvas Åseda "Bambu", storebror till vasen i inlägget innan, lika stor som den röda.
1 st Upsala-Ekeby skål, "Negro" av Ingrid Atterberg, den kommer på bild senare.





En kompletterande bild, tagen med USEL mobilkamera, klart en massa grönstick i bilden...

Anti-inredningsblogg, del 3

Några vackra Åseda-vaser i fönstret, precis som överallt annars verktyg och rester av renovering. Bo Borgströms "Bambu"-vaser och en rak vas, troligen med samma ursprung.

fredag 20 november 2009

Anti-inredningsblogg, del 2

Jag fortsätter på temat med vackra föremål i sjaskig miljö...en serie vaser mm av Ingrid Atterberg från 1948, jag har inte hittar något namn på serien. Visst är den fin..?

torsdag 19 november 2009

En stämningsbild


Total osannolikt...eller vad säger ni..? :-)

Ett förtydligande: Jag hade alltså 6 st glas när veckan började, jag hittade först 6 st nya glas, sen 4 st glas och en tillbringare inom en vecka, på två olika ställen...stor sannolikhet...? Skulle knappast tro det...

onsdag 18 november 2009

Anti-inredningsblogg, del 1...

Jag pratade tidigare om att man skulle vilja visa saker i en fin miljö, men tyvärr så är det svårt just nu, allt är en enda röra av renovering, lagerliknande områden och allmän orkeslöshet att ta tag i det hela...så i den andan kör jag lite fina prylar i allmän oreda som tema!

Som första inlägg en fin serie från Upsala-Ekeby, formgiven av Anna-Lisa Thomson!

Pallas - precis som konditoriet

Jag läste häromdagen ett inlägg hos Kerstin Kokk om en Gefle-servis som heter Pallas, precis som det fina konditoriet i Sundsvall i 50-talsstuk (besökte det tidigare i höstas).

Pallas, eller Palace som det ibland står stämplat på bordsservisens delar, formgavs av Berit Ternell och består av bordsservis, de flesta delar i modellen BT samt kaffe- och tekoppar i två modeller, AU och BT. AU-modellen designades av Arthur Percy och BT-modellen har ingen känd formgivare, troligen är det dock Berit Ternell eftersom att flera av hennes dekorer som Pallas, Pors m.fl. finns på denna modell.

Bordsservisen kom 1959, koppar med fat 1960 och samtliga delar tillverkades till 1964.

Jag har själv lite delar, både ur bordsservisen och tekoppar. Först kommer några gula assietter i BT-modell, sedan en grön tekopp i AU-modell. De sista bilderna visar två st tekoppa i BT-modell, tyvärr har jag bara ett fat själv.





tisdag 17 november 2009

Lördagsfynd



Sista handlingsrundan innan dotterns kalas i lördags, bilen styr av misstag mot stora loppisen i Falun vid öppningsdags som första stopp, länge sen sist nu...

Jag gick runt och fyndade i snabb takt, roliga grejer och gamla bekantingar!

Första fynden var ett tefat till Gefle-koppen "Spinett"och en en glasvas som är lite opak upptill, har sett nåt liknande men kommer inte på var just nu...sen ett kanonfynd, 4 st Gustavsberg "Kobolt" av Karin Björqvist, tyvärr bara med tre fat, men billigt, billigt! Edit: Den snygga turkosa vasen i opalinglas kommer från Åfors glasbruk!




Jag strosade vidare och hittade detta set med sockerskål och gräddsnipa från Gustavsberg, klart jugendinspirerat, men ser som nya ut, så serien är förmodligen ganska sen...någon som vet vad den heter och när den kom..?



Jaja, ett lite stopp och ett snack med bekanta, passade på två små Fuga-skålar som nog egentligen var ganska billiga, men jag körde en ekonomirunda så då fick det vara! Kanske nästa vecka om de finns kvar! Fick tips om en dam som sålde massor av JIE-grejer i andra ändan av lokalen, så jag gick dit och letade...men hittade henne inte??? Nåja, på vägen snappade jag upp en lite UE-vas (ALT) och två små California-bägare (Stålhane) för 20 kr, samt 6 st Nuutajärvi-glas (K Franck) för 15 kr, helt okej :-)) Vasen kan ni se i ett inlägg senare i veckan!



Rundvandringen tog 20 min denna gång, det var lite trångt i gångarna...

lördag 14 november 2009

Inredning ja...

Jag har suttit och gluttat lite i en del inredningsbloggar och konstaterat att jag skulle vilja ta finare bilder, bilder på grejerna i en fin trivsam miljö. Det går inte. Det finns ingen sån fin trivsam miljö i vårt hus just nu, varenda vägg borde målas eller tapetseras kan jag konstatera...inte heller finns det nåt vackert ljus som strålar in genom fönstren, delvis beroende på det osannolikt gråa vädret den senaste tiden, delvis beroende på att det är kolmörkt ute...just nu alltså.

Jag tror jag får göra ett anti-inredningstema bara för att ni ska förstå och komma åkandes med glädjen att kunna hjälpa...eller..:-)...?

fredag 13 november 2009

För en gångs skull är man i led med tiden...



Årets "alternativa och högst moraliskt upphöjda julklapp" 2009 har korats och vinnare är:

En antik och personlig kaffekopp, med fat!

Läs artikeln och gåen I ut och köp fina gamla koppar att gifva bort till present, julklapp eller bara för att ni tycker om någon!

torsdag 12 november 2009

The end of history



Jag vill tipsa om det helt fantastiska innehållet bloggen Theendofhistoryshop Vilket utbud butiken verkar ha, vilka fantastiska samlingar!

Om jag någon gång åker till New York, så vet ni var ni hittar mig drägglandes...
:-)

Stilla med loppisbesöken

Jag har inte gjort så många loppisbesök senaste tiden, men tog mig i alla fall till Erikshjälpen häromdagen, med Myrorna som efterrätt :-)

Vad fann jag då..?



Jo, på Erikshjälpen köpte jag:

1 st Gense oval gjutjärnsskål, ca 20-25 cm som bredast
1 st ljusstake, möjligen Ystad metall
1 st bordsset med sop och skyffel i teak, Karl Holmberg
6 st glöggmuggar, vinröda, Upsala-Ekeby
1 st tygstycke, Mölnlycke textil (ej med på bild)
1 st liten karaff för t.ex. olja eller vinäger, från Skruf glasbruk

På Myrorna blev det

2 st häftiga ljusstakar i glas, Reijmyre, "Sargasso", design Paul Kedelv, 1960-tal

En vanlig dag i en fyndares liv...