onsdag 28 september 2011

Bloggutmaning - Det okända!

Nu får ni gissa, tipsa och berätta, jag har ingen aning var de här grejerna kommer ifrån :-)


En delfinfigur, 50-60-tal och en matt svart glasyr. Inte Gefle, så mycket vet jag...


Två glasvaser, troligen svenska, 50-60-tal.


Ett snyggt tyg, men var kommer det ifrån..?

tisdag 27 september 2011

Bloggträff(ar) på Antik & Kuriosa i Kista till helgen



Ja, då var det dags igen för bloggträff för alla intresserade, vi blir ett olika gäng på fredagen, lördagen och söndagen som tänkte träffas och snacka och umgås lite!

Träffarna blir på följande tider:

Fredagen kl 12.00 vid kaféet på andra våningen vid entrén till mässhallen
Lördagen kl 14.00 på samma plats
Söndagen kl. 14.00 på samma plats

Jag kommer själv att delta både på fredagen och lördagen!

Alla som har lust och vill träffa oss bloggare är välkomna!

söndag 25 september 2011

Lite helgfynd och ett mässbesök!

Igår skulle jag möta upp med två PO Ström-samlare i Borlänge där det var en liten antikmässa på Romme-travet. Eftersom det började kl. 10 så tog jag en runda på några loppisar på vägen dit. På Marknaden/Fyndservice hittade jag som vanligt det mesta av grejerna jag fick med hem under dagen!

Fynden som betingade 70 kr var följande:

Ett litet lövfat från Gefle i en fin ljusblå glasyr
En röd vas som jag tror kommer från Rihimäki
Ett rosa stort lövfat från Rörstrand, formgivare är Marianne Westman.






De här faten kom i slutet av 50-talet och finns i flera olika former, storlekar och färger. Jag har tre olika varianter, två med denna formen och ett mer avlångt, alla i samma glasyr.


På väg mot mässan köpte jag ett glas som jag tror är "Lorry" från Reijmyre och på mässan som inte direkt bjöd på några överraskningar vad gäller priser eller föremål köpte jag ändå ett för mig okänt fat i AU-modell, dekoren heter Flora. Priset 25 kr var inte prutbart. Efter att säljaren informerat mig vad bordshyran kostade kunde jag inte annat än tycka synd om henne...3000 kr på en sån pytteliten mässa med få besökare, tja, inte kul...

Det var i alla fall en trevlig träff med mina vänner PO-samlarna, vi fikade vi på mässans kafé och snackade lite skit, sen köpte vi falubor lite fina grejer också ;-)

Den PO-vas som jag köpte får jag levererad framöver, det är en blå skönhet som kommer att pryda hyllorna!

torsdag 22 september 2011

Lugnt på bloggfronten...

Ja som ni märker har det varit stiltje på bloggen i veckan, har haft full huggning på jobbfronten och så kommer det att fortsätta under de närmaste veckorna tyvärr, men lite reportage och fynd ska jag väl hinna med att visa så småningom! Om ca en vecka är det dessutom dags för Antik & Kuriosa-mässan i Kista och dit ska jag ju åka och träffa likasinnade och kanske hitta några fynd, vem vet :-)

Nåja, nu till veckan ganska få inköpta saker!


Orrefors-skål, Fuga eller ej..?


Iittala-karaff, inköptes i lördags för endast 10 kr


Tuff serveringskanna, troligen gjord för någon restaurang eller kafé, modellen SAX är Stig Lindberg far till.


Två små fat från Gustavsberg, märkta SAS...kan de vara från ett SAS-flygplan månne..?


Alla fynden samlade. Förutom det som ni sett på bilderna ovan är det också en trave gula Gefle-tefat och Nuutajärvi-coasters, sant en kruka!

måndag 19 september 2011

Lustigt sammanträffande!

Jag läste precis nyss att Femtiotalsjakten fyllde 3 år vilket är otroligt kul! Jag satt och funderade på när jag gjorde mitt första inlägg i Porslinsbloggen och kom inte ihåg det så jag fick kolla upp det...gissa om jag blev förvånad när jag konstaterade att det var den 19 september 2007!!!

Alltså, idag är det 4 år sen jag startade bloggen, hipp hurra!



Visserligen skulle det dröja till april 2008 innan det först riktiga inlägget, men då kan jag ju fira igen :-)

söndag 18 september 2011

Tänk om man fick såna premier idag...



...för att skaffa nya prenumeranter till Form!

fredag 16 september 2011

Veckans prylar...


Bra att ha om man vill hitta kul ställen att bo på i semester-Sverige!



Ja det är frågan, var ska man bo?


I ett rum med den lampan hade man ju stått ut att sova!


En riktigt snygg papperskorg i teaklaminat, några små skador, men i övrigt i fint skick!


Några vaser som jag hittade, Åseda Bambu, en vas av Irma Yourstone och en UE-vas


En brun 70-talsvariant av Rostikannan!


Ja, det är sant jag hittade ännu mer Pompeja-tyg


En mycket okänd pingvin...spännande!


En trave Rörstrand Kolorita-assietter


En stor ugnsform från Karlskrona, Dukar heter serien


Gräddsnipa och sockerskål från Gustavsberg


En stor skål från Gullaskruf, Spets av Kjell Blomberg

torsdag 15 september 2011

Något helt annat...

...eller vad sägs om lite Ornamin från 1968?

En ny blogg i retrosfären!

Jag har känt DeBeer ett tag nu och hon har länge varit sugen på att blogga lite om sin fina fynd, men äntligen har hon gjort slag i saken och fixat sig en blogg som jag tror vi alla kommer att njuta av! Hon inledde passande nog med temat köksskåp, ta en titt vet jag!



Mangania du älskade & lite till

onsdag 14 september 2011

Hemma i köksskåpen har vi...

Stina med bloggen Stajnich loppisliv har ju visat upp innehållet i sina köksskåp med utmaningen att andra retrobloggare ska göra detsamma. Även Yvonne på 50-talskeramik ställde frågan hur fullt är det i skåpen därhemma och hur man resonerar kring detta, så jag tänkte att det var en god idé att ta några bilder.

Problemet med fulla skåp är inget nytt i vårt hus, men vi har ändå blivit bättre på att rensa och prioritera vad som ska finnas tillgängligt. Ja, jag säger tillgängligt för det som inte hamnar i skåpen hamnar ju någon annanstans, mest till min frus förtret, men även jag börjar tycka att det blir en ohållbar situation när man packar undan allt mer eller ställer in det i vårt sk. "skrotrum".

Först ett dubbelskåp, vänstra delen...


På denna bilden ser man en hel del och en hel del syns inte alls...men i alla fall så är det vår Furuviks-servis från Gefle som dominerar, inte allt är i skåpen, men man ser i alla fall äggkoppar, tillbringare, en del karotter, tallrikar, dessertskålar (längst uppe till vänster). Det finns även lite annat som Vinga-burkar, blandat Rörstrandsporslin av Marianne Westman mm. På nedersta hyllan som inte syns så bra finns mindre uppläggningsfat och Colores skålsats från Gustavsberg.


En detaljbild på Furuvik och Vinga mm.



I nästa skåp har vi Bimbo-servisen från Rörstrand, Astra kaffe- och teservis från Gefle samt lite karotter från Gefle och lite udda grejer längst till höger. Detta skåp har blivit mer renodlat och snyggt på senare år, när jag började samla var det väldigt mycket udda i detta skåpet, men det har fått flytta ner till samlingen på undervåningen.


Astra, främst kaffekoppar syns på bilden


Bimbo-kopparna...


Bimbo tallrikar nere, Astra tekoppar ovanför. Sockerskålen heter Crocus.


Karotter Solros och Allé från Gefle.

De sista bilderna jag tänkte visa är från det andra dubbelskåpet.


Kannorna från Gefle i E-modell skulle inte stått här eftersom de egentligen är en del av samlingen som står nere, men för att skydda dem och få plats (höjden) har de fått stå här så länge. Mari Simmulson har ritat modellen och flera andra har bidragit med dekorer, t.ex. Eugen Trost (Astra), Ellen Mortensen (Crocus)och Sven-Erik Skawonius (Plym).


Hur det nu är med koppar så finns ju också behovet av muggar ibland. Valet har fallit på Coops muggar med Stig Lindbergs mönster, Mumin-muggar från Arabia och så har vi kvar en del stora Höganäs collection som vi köpte i slutet av 90-talet. Ibland kan det vara bra med så stora muggar, annars föredrar ju jag koppar med fat när jag dricker te!

Jag kom på att jag glömde fota vitrinskåpet utanför köket, där har vi de flesta glas, finare skålar och fat samt Zebra- och Solros-serviserna. Ska uppdatera med bilder framöver!

Ja, nu har jag inte visat precis alla skåp, men det räcker väl som det är med detta, underskåpens pannor, plastburkar och större fat/ugnsformar mm syns inte så bra när man fotar så det låter vi vara :-)

Problemet med fulla skåp kvarstår fast jag renodlat och rensat bort udda och opraktiska grejer, så varje gång vi plockar in något nytt måste något ut...vi får se om vi kan skapa bättre utrymme i köket nere när detta blir klart. En del kan säkert stå kvar här uppe, men alla vet ju det livsfarliga med att skaffa fler utrymmen, då samlar man på sig ännu mer grejer...vilket kanske inte egentligen är så bra...eller vad säger ni???

Här kan du hitta fler retrobloggare som visar sina köksskåp!

SaaX
Ljuva 50-tal
Skaffaren
Stajnich loppisliv
Yvonne
Livet på Sofieberg
SkyndaFynda
Jag en Loppista
Form55
Porslinan
Gamla Konsum i Åsarna
En omaka kaffekopp
Precis-en-sån, som visar det som snart ska fylla köksskåpen

Till slut vill jag flagga för en ny blogg som uppstod i och med detta tema, ta en titt hos DeBeer som visar sina köksskåp och nog kommer med en massa intressant i sin blogg "Mangania du älskade & lite till" framöver!

Jag fyller på vartefter nya inlägg dyker upp!

Retrolux visar köksskåp!
Fåglarnas skåp i stan
Allt det gamla goda
Monamie

tisdag 13 september 2011

Snart dags för Antik & Kuriosa!



Den 30/9-2/10 smäller det, ta en titt vad mässan kan erbjuda!

Jag tänkte köra en repris på förra årets besök i Kista och se om jag kan fynda något kul!

Jag har inte riktigt bestämt vilken dag jag ska dit, men måste snart ta ett beslut! Det vore ju kul om vi kunde dra ihop en bloggarträff (eller två) under mässan, förra årets träff var trevlig!

måndag 12 september 2011

Burkar och skålar Furuvik

Under flera år har jag letat efter en skål som jag misstänkte skulle finnas, men aldrig har sett. Godsmärkningen under dessa skålar av Berit Ternell från Gefle som jag haft länge är 1 T och 3 T, vilket är storlek och modell på skålarna. Detta ledde mig givetvis till att misstänka att det skulle finnas en skål 2 T, vilket äntligen visade sig rätt :-)


3T, 2T och 1T. 17, 15, respektive 10 cm i diameter.

Jag köpte den nya mellersta vasrianten på Tradera nyligen och visst gör de sig tillsammans..? Kul tycker jag att trägen vinner!


Här har jag också lagt till den minsta av skålarna, en kylskåpsburk som ska ha lock i teak, det kan ni se på bilderna nedan!

Jag passar på att visa en del andra skålar och burkar i samma dekor, man förstår varför jag gillar dem eller vad säger ni?




Om ni har någon annan modell eller storlek av burkar med dekoren Furuvik är jag mycket intresserad att köpa såna, med eller utan lock! De jag känner till är 2 runda burkar med diameter ca 16 cm, och en fyrkantig burk med måtten 10x10 cm. Det kan även finnas andra och som ni ser saknas en del lock till vissa burkar, bl.a. locket till den lilla smörasken, detta gick tyvärr i golvet...

Furuvik finns utöver denna färg i grönt och blått, men jag har aldrig sett serverings- eller förvaringskärl i blått så det verkar bara finnas i gult och grönt. Jag har utöver de ni sett här även några gröna burkar och små skålar.

Marianne Westmans klockor...

...är ju väldigt fina, som i denna annonsen ur Form 1963. Något att sukta efter kanske..?

söndag 11 september 2011

Lite plock under veckan och söndagen

Jag hittade en del grejer i veckan som gick, inte så mycket men lite roligt i alla fall!


Två stycken tv-fat från Rörstrand, nu har jag 4 st röda och två svarta i denna modellen tror jag. Dock inga koppar i sikte...


En trave Old Höganäs-tallrikar, jag brukar inte köpa dessa, men jag tyckte färgen var lite rolig...om det är någon som är sugen är det bara att hojta till, de 5 tallrikarna är i bra skick!


En vas av Ulla Munck, är det någon som känner till henne?


Två stora Festivo-ljusstakar från Iittala, halvbilliga, därav köpet. Måsta sälja av lite av dem nu, plötsligt har jag ett helt gäng, men inga planer på att samla på dem :-)

Idag besökte jag nya Tulavippan som nu mer ligger i gamla Folkets hus i Gagnef (eller som jag skulle säga i Djurås för det är där man nu mer kör in)

Huset är betydligt mindre än gamla stället, så det lär dröja innan man närmar sig samma mängd med saker som där...synd tycker jag att det var så mycket mindre, nu blir det nog ännu färre besök, det var ju annars en dröm att kunna gå omkring mer än en timme på samma ställe :-)

Nåja, detta hittade jag, ganska fina saker:

En Lindshammar-vas/skål
Två delar Colorado, det största uppläggningsfatet och en mindre uppläggningsskål
Ett stort fat (33 cm) i M-serien från Gefle, M23 i en gul glasyr. Synd att det inte var Mangania, då hade jag jublat lite extra! Tror detta är lite ovanligt i alla fall!