fredag 25 juni 2010

Vem är B-son? eller ett midsommarmysterium...

Jag gjorde ett roligt fynd häromdagen, en väldigt speciell skål från Gefle...

Ni känner säkert till serien Vinga, en serie som har en dekor med fiskar som hänger i ett snöre och ett täckande färgband i rosarött eller blått, jag har visat den tidigare, men så här ser de ut:
Skålen jag hittade var i samma modell som dessa två, BI 1 heter den, men dekoren var annorlunda, för att inte tala om stämpeln :-)

Skålens dekor saknar färgband och fiskarna är målade i blå och lila nyanser, det syns tyvärr lite dåligt på bilderna, men är verkligen fint! Den vanliga stämpeln Upsala-Ekeby Gefle saknas, istället är skålen signerad, Gefles tre skorstenar och signaturen B-son, 1960, är målade undertill, alltsammans under glasyren. Detta betyder ju att den är målad på fabriken innan glasyrbränning.

Vad kan nu detta ge oss för ledtrådar om skålen? Ja tillverkningsår är ju tveklöst 1960, vilket stämmer bra med Vingas tillverkning, 1959-64. Den unika dekoren kan ju betyda flera saker, antingen är den en provdekor, Vinga med färgtoner, eller så kan den vara ett enstaka exemplar som gjorts av en dekormålare på fabriken för eget bruk eller åt någon annan. Man kan kanske också tänka sig att just denna skål tillverkats för ett speciellt tillfälle. En fråga kvarstår dock, vem är B-son? Är han eller hon dekormålare på Gefle porslinsfabrik, eller är det den okända formgivaren till dekoren Vinga?

2 kommentarer:

Libby sa...

Vilket spännande mysterium! Hoppas någon vet svaret (fast om inte DU vet, vem vet då...?)

PrylAnna sa...

Helt underbart! Jag gillar verkligen vinga-serien. Hoppas att du kan forska vidare och hitta ett svar på detta! Otroligt fint med blå-lila fiskar!