onsdag 9 december 2009

Blomkruksskolan, del 9

Nu är det dags att reda ut en del saker, vi har fått veta av Yvonne att denna kruka har gjorts av Rörstrand och även Helena och Upsala-Ekeby har sådana krukor, alla i olika färger. Jag har två stycken, båda vita i olika storlekar.

Stämmer nu detta med Rörstrand till 100%? Både ja och nej...av anledningar som jag strax kommer att prata om, så var jag nyligen i kontakt med Gunilla och Giselher Naglitsch som har skrivit en bok om Steninge och mejlade över lite bilder på krukor som jag misstänkte kunde vara Steninge. Av Giselher fick jag veta något mycket intressant, nämligen att Steninge övertagit krukformar från Rörstrand och att samma modeller hade producerats på båda ställena. Detta innebär ju att en viss kruka kan vara tillverkade antingen av Rörstrand eller av Steninge. Enligt herr Naglitsch så kan man ibland inte se skillnad, om man inte hittar märkningar i godset eller etiketter. Jag fick veta att min större vita kruka hade rester av en Steninge-etikett invändigt, den mindre har inga märkningar, så den kan vara gjord på endera stället...Det klurigaste kommer dock nu, ser ni krukan nedan? Om man jämför den med Rörstrand/Steninge-krukorna, så är modellen, formen på krukan samma, undersidan ser identisk ut, men reliefdekoren är olika. Min slutsats är att dessa två har samma ursprung, dvs Rörstrand och/eller Steninge... jag har två stycken även av denna randiga kruka och ena är stämplad i godset, ett stort S innanför en slags trekant, vilket enligt Giselher Naglitsch är en godsstämpel från Steninge. Den andra krukan saknar märkning, men är i övrigt exakt likadan.
Utöver denna eminenta förklaring fick jag även veta att märkningen man ser under några av mina krukor, 61-2, 61-3 etc. är en kombination av modellnummer och storlek!

4 kommentarer:

Fru Ekeby sa...

Hejsan svejsan!
Kul att få lära sej nått nytt!
Jag har en likadan kruka som den sista du visar - det står s och 62-1.
Så det var roligt att få veta om Steninge!
Ha det bra från fru Ekeby!

A-L sa...

Har båda sorterna av krukorna i den gula varianten. Har alltid undrat vad S:et i trekanten står för. Nu vet jag.

UpsalaEkeby sa...

Vilket imponerande detektivarbete!

Verkligen lärorikt att få reda på. Förklara också varför det har varit så olika åsikter kring just denna krukan och dess ursprung.

Snyggt jobbat!!

Yvonne sa...

Goddagens!
Efter en veckas affärsresa i norrland är man äntligen tillbaka!

Sitter och läser och ser att du gjort ett mycket bra jobb med blomkruksskolan, verkligen jätte intresant.

Spänande det här med Rörstrand och Steninge. Vilket super jobb du gjort med att ta redan på den informationen. Alla mina krukor av denna modell är stämplade Rörstrande, men har faktiskt sett ett par med S:et under.

Nu ska jag läsa vidare ;-)