söndag 6 december 2009

Glasvasen i förra inlägget


Till min stora glädje visade det sig att den 35 cm höga tonade glasvasen med all sannolikhet är producerad på Johansfors glasbruk, formgivare är Bengt Orup!

Serien som heter "Tona", kom 1957 och omfattar en hel del olika vaser, fat och skålar, i två färgkombinationer, en blågrön och denna gråbruna lite mer ovanliga färg. Föremålen i serien är ofta signerade, dock inte denna vas. Hittar jag fler av dessa så är det en serie jag gärna skulle vilja samla på. Sannolikt lär man väl inte stöta på så många och är de signerade så lär priset dra iväg en del, men med lite tur så...

6 kommentarer:

Yvonne sa...

Oj, det var inte illa!!!

Nu passar jag över bollen till dig, så nu kan du fortsätta skolan imorgon och vias fler krukor!

:-)

Libby sa...

Har man haft tur en gång kan man väl ha tur fler gånger? :-)

Magnus B sa...

Hej Benny,

Det är alltid svårt att avgöra utifrån en Bild, men jag tror inte att det är en Tona som du hittat.

Dels så brukar de nästan alltid vara signerade Orup och/eller Johansfors. Dels så stämmer inte formen riktigt. Halsen på din vas samlarna av på ett annat sätt än vad de brukar göra och den känns lite klumpigare i utförandet.

Oavsett så är det ju en riktigt snygg och trevlig vas.

Orup är en av mina personliga favoriter och jag har 3-4 olika Tonavaser. Prismässigt så är de fortfarande relativt billiga (även jag säljer dem) och det går att hitta dem till rikigt bra priser på auktioner och hos handlare.

Magnus B sa...

Samlarna ska naturligtvis vara smalnar... Irriterande när det regnar och bokstäverna kommer ut fel.

Herr Movarp sa...

Magnus: Jo, jag tror det. jag mejlade bengtorup.se och skickade flera bilder till dom. Jag fick svaret av Peter Orup att han aldrig sett just denna tidigare, men att han var säker på att det var en Tona-vas. Han sa att det finns en hel del olika modeller. Om du jämför bilden på den vasen som Bengt håller i på bilden och min så är de väldigt lika tycker i alla fall jag...värdet är däremot inte lika högt som hos en signerad vas.

Du får gärna ta några bilder på dina vaser och mejla mig om du har lust!

Magnus B sa...

Jag mailar över bilder på några vaser som fanns i lagerhyllorna. Peter har förmodligen rätt, men med tanke på att han som expert inte sett den förut och att den inte är signerad såg är jag kanske inte lika säker.

När det gäller formen (och nu är det som sagt svårt att uttala sig utifrån en bild) så ser din vas ut att ha större diameter på toppen än vad de brukar ha och att den inte har en lika markant "midja" långsmal hals som de brukar ha utan smalnar av mer långsamt.

Nog om det. Du har en snygg vas och vi har fått ett intressant samtal på en gråmulen måndag.