måndag 2 juni 2008

Zebra - en svensk designklassiker

Bland de mer kända designföremålen från Gefle porslinsfabrik finns Zebra-servisen designad av Eugen Trost. Servisen formgavs till Helsingborgsutställningen 1955, H55 och är omåttligt populära. Redan tidigt fanns Zebra med i inrednings- och formgivningstidskrifter som ett exempel på 50-talets nyskapande formgivning och har sedan dess inte tappat greppet om publiken. Priserna för delar i servisen pendlar upp och ner men man får t.ex. räkna med att betala minst 500 kr för en felfri kopp med fat...andra delar som kannor, skålar och snipor kan bli omåttligt dyra!Servisen innehåller flera olika och alternativa delar, både kaffe- och tegods finns i modellen AU med assietter i olika utföranden, Zebramönstrade, vita med svart band i kanten, samt helsvarta. Det finns även en chokladkopp i en äldre låg och vid modell. Jag har även sett fat till tekopparna med ränder som de vita assietterna med svart rand på bilden.

Det finns olika tekannor, en rund modell med Zebra-mönstret, som på en av bilderna, en kanna i modellen AU med Zebra-mönstret och bland de tidigaste, en helt svart kanna i AU-modellen. Förutom dessa finns även sockerskål och gräddkanna, den sistnämnda med Zebra-mönstret. Troligen finns även en kaffekanna, men jag har aldrig lyckats hitta bilder på en sådan.
Zebra-servisen gjordes även i andra färger, främst för export till USA. De färger förutom svart som jag känner till och har sett i verkligheten eller på bild är rosaröd, grön, ljust turkosblå och brun. Enligt vissa källor finns även en gul variant, men detta är obekräftat än så länge. Känner du till en sådan eller har bilder får du gärna kontakta mig!

5 kommentarer:

Anonym sa...

ÅHHH!!Zebrakoppen är ju bara så bedårande och den kopp jag VERKLIGEN, VERKLIGEN vill ha... Roligt med all fakta och historik du skriver. Lite komiskt att jag började skriva om min koppsamling igår och sedan fann din blogg idag:-) KUL att du hittade till mig dessutom!

Kram!
/E.

Herr Movarp sa...

Visst är dom snygga... :-)

Jag har både kaffekoppar och tekoppar med svarta assietter, men saknar de färgade, de gjordes ju för export till nordamerika främst, så det är ovanliga kan man lugnt säga!

Ja det var ju lustigt att du började skriva häromdagen...det tänkte jag inte på, sidan bara dök upp häromdagen när jag sökte nåt, brukar ju skanna "nätet" med jämna mellanrum för att se om nåt kul dykt upp. Menar du att du hittade hit innan jag skrev min kommentar..? Det var ju verkligen en slump...hahaha...jag länkade till samlingssidan också, det kanske du såg? Jag började med en sida för samlingen, sen bestämde jag mig att skriva lite kul runtomkring med...!

Anonym sa...

Dem är helt underbara!!

Nej, jag menade att jag började skriva om min koppsamling samma dag som jag fann din. Men kanske inte så konstigt eftersom du länkade till den;-)

Ha en härlig kväll!
Ska spana in din samling också.
/E.

Anonym sa...

Var kan man sälja sina zebra,
Har 8 koppar med fat, felfria
Hälsningar
Janne

Herr Movarp sa...

Jag tycker du ska prova på Tradera, där brukar man få hyggligt betalt!