torsdag 31 december 2009

Årets fynd!

Som avslutning på årets inlägg så kastar jag upp min lista med årets bästa fynd, de jag gillar mest!

På tredje plats kommer lampan jag fyndade i oktober, den har inte kommit på plats ännu, jag har inte hittat rätt ställe, men fin är den!



På andra plats kommer den fina soffgruppen "Kandidaten" från OPE som jag hittade för ynka 300 kr i höstas.




Nummer ett och årets vinnare är denna underbara glasvas, "Tona" av Bengt Orup, från Johansfors glasbruk!




Det var inget lätt val kan jag säga, jag har ju fyndat en del under året, men dessa grejer hade nåt extra för mig!

GOTT NYTT ÅR!

onsdag 30 december 2009

Stillsam och kall jul...

De sista dagarna från innan jul har varit märkvärdigt stillsamma, trots jobb in i det sista, julförberedelser och så själva firandet förstås. Tiden har tickat iväg av sig självt, har tillbringat tiden med familjen hemma i kylan och inte lagt så mycket kraft på vare sig loppisar eller bloggande, snarare köttbullar, skinka, Janssons och annat gott som vankas denna årstid! Eftersom jag inte bloggat har det anhopat sig med tankar, idéer och prylar (trots de sparsamma loppisbesöken :-)), så det kommer en del i dagarna framöver när jag får tid, börjar inte jobba förrän den 7 januari, men det är en del att göra hemma på byggfronten så det har prio ett!

Nåväl, lite smakprov då, detta hittade jag innan jul...hur många grejer känner ni igen..?


Diskat och klart, en del fina grejer!


Marianne Westmans design, det röda locket saknas tyvärr...


Funderar på hur gammal denna kan vara...någon som vet?


Glöggmuggar från diverse kända producenter, 1 kr stycket


Några vaser, känner ni igen alla fyra..?


Nu ser vi fram emot ett nytt år tycker jag, jag har inte hunnit tänka igenom året ännu, men på något sätt måste vi väl kora årets bästa fynd eller vad säger ni? Jag funderar lite själv och återkommer, men skickar redan nu ut bollen på nätet (inte över) och ser om någon vill visa och berätta om fynden från 2009!

Gott Nytt År till er alla!

söndag 20 december 2009

Blomkruksskolan, del 14, sista delen

Denna avslutande lektion för min del ska handla om okända krukor, jag har ganska många oidentifierade krukor, några såg ni i lektion 9, här kommer några till!

Dessa krukor är fina tycker jag, en trevlig gul färg och en fin randig relief. Jag har spekulerat lite i att dessa skulle komma från Gabriel, påminner lite undertill, men det är som sagt bara ren spekulation.



De här krukorna gillar jag också, finns precis som de förra i olika storlekar och minst två färger.



Denna kruka är halvidentifierad, troligen en Ekeby, numret under påminner om EPA-seriernas, 1049/25 (vad jag kan se), kan någon styrka eller avfärda?



Den sista krukan för idag och för denna skola, är denna fina vita kruka, numrerad undertill, seriens nummer är däremot helt obekant, dock har jag sett krukan förut, kan bara inte komma ihåg var...hjälp tack! Märkningen tolkar jag som 10/4932...



Avslutningsvis vill jag tacka alla som deltagit och hoppas att ni har haft nytta av kursen, har ni synpunkter eller vill fylla på med information är jag givetvis tacksam! Jag vill nu bolla över skolan till Upsala-Ekebysamlarna, vilket blir spännande!

Jag vill också passa på att önska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år, nedräkningen är på sluttampen, köttbullarna rullande, de flesta paketen inhandlade och granen på ingående!

fredag 18 december 2009

En vacker gran...



...kommer det att bli när man sätter upp dessa fina julprydnader, jag vet inte om jag vågar detta år, lillkillen är liite för vild av sig...men visst är dom fina!



Fåglarna är av två typer, såna med snöre och såna med klämma, jag tror de senare är en äldre modell.



En sån spira har jag velat ha i granen i flera år, vi hade en hemma när jag var liten, föräldrarna använder den fortfarande! Mycket roligare än de vanliga stjärnorna, tycker i alla fall jag!

torsdag 17 december 2009

Lite utvalda fynd

Jag har strosat runt och handlat lite prylar för ovanlighetens skull, tänkte bara visa dem som hastigast...

I de senaste veckornas fyndlåda hittar vi följande:

6 st Iittala Pisanrengas (Droppring)dessertskålar, design Timo Sarpaneva
6 st Gustavssberg Kobolt assietter, Karin Björqvist
1 st Royal Krona ljuslykta
2 st Gefle-koppar, modell EA med en blå glasyr (namnlösa?)
1 st Upsala-Ekeby vas i gul glasyr, märkt 247 av Anna-Lisa Thomson
1 st Luma el-ljusstake 40-50-tal
1 st Upsala-Ekeby vas i serien Sagina, nr 4416, design Mari Simmulson





Ps. Nu är det ju snart jul, lite jultema kanske man ska ha, eller åtminstone ska jag visa mina fina julgransprydnadsfynd från i november och från i lördags, håll ögonen öppna! ds.

onsdag 16 december 2009

Blomkruksskolan, del 13

Här är några krukor som ni redan sett och en ny, se det som en repetition från Yvonnes delar i kursen :-)

Florida, Upsala-Ekeby, Mari Simmulson
Gunilla, Upsala-Ekeby, Bertil Nilsson
City i två olika storlekar, Upsala-Ekeby, Hjördis Oldfors
Lansett, Upsala-Ekeby, denna finns med fler olika glasyrer, bl.a. blå.




Till slut ville jag visa Wasa-krukan från Upsala-Ekeby, krukan finns i flera färger och storlekar, vit, gul och grön känner jag till. Jag har två storlekar, en större gul och en liten vit.

söndag 13 december 2009

Passa på att önska er en julklapp hos Skaffaren!

Bloggkollegan Skaffaren delar med anledning av 10000 besökare och 100 inlägg ut en julklapp till en utvald besökare som skickar in sin önskelista! Skynda er att önska något kul så kanske ni vinner!

Jag tror jag ska skicka en önskelista jag med... :-)

Blomkruksskolan, del 12

Krukan nedan hör till en serie okända krukor, det finns flera olika dekorer och dessutom färgvarianter av just denna dekor. Krukorna har ingen märkning, dekorerna är ibland förvillande lika Ekebys och likaså formen, men men...det finns saker som skiljer!


En mindre variant av den okända krukan

1) Har aldrig hittat någon märkt kruka, oavsett storlek
2) fotringen på dessa krukor är rundad ej utpräglad, inte som på Ekebys eller Gabriels krukor, som inbördes har snarlik fotring
3) storleken skiljer en del mot Ekebys och Gabriels krukor, det finns som hos dem andra flera storlekar, men de sammanfaller inte med Ekebys eller Gabriels.
4) Krukornas sida lutar mindre är Ekeby-krukorna


Den okända krukan och en Ekeby-kruka


Jämförelse mellan krukornas fotringar.
Även lutningen på krukornas sida är olika.


Jag fick tipset av någon att dessa krukor skulle komma från Steninge, men då jag ptatade med Giselher Naglitsch som skrivit en bok om Steninge, fick jag veta att krukorna inte kom därifrån! Jag efterlyser nu information, dvs skriftliga dokument, bilder på märkta krukor mm som kan leda oss fram till sanningen var dessa kommer ifrån!

Ps. Från en sak till en annan, ett tips från Webrik kom till Yvonne och första inlägget i blomkruksskolan (del 1). En kruka (Eleganta) som tillverkades av Bo Fajans finns även i Steninges sortiment. Det verkar som om Steninge hade modeller från flera olika fabriker, kan det finnas modeller även från flera fabriker undrar man ju då? Ja, vi kanske får anledning till att återkomma om detta...ds.

Uppdatering av koppsamlingen

Nu har jag fyllt på lite i samlingen igen, inköp från både här och där, samt flera byten av prylar med andra

Bland Gefle-kopparna har det kommit till tre stycken:



Tekopp, Lancia, 1960, modell AU


Kaffekopp, Kreol, Azurblå, 1960, modell EA


Tekopp utan fat, Skotte, 1968-72, modell AU

Jag har även fyllt på i Rörstrandsavdelningen:

Venezia-koppar i modell DM har jag ju haft ett tag, men inga fat, men nyligen bytte jag till till mig ett svart sådant, så nu är koppen komplett!


Venezia, modell och dekor av Hertha Bengtsson, 1954

Jag har också flera stycken Gille-koppar i samma modell, men tyvärr inga fat. Om ni hittar fat till en eller flera koppar så är jag intresserad! Faten ska se ut som hos denna kompletta Gillekopp (den nedre bilden) hos Porslinsamatören!


Gille, modell Hertha Bengtsson, dekor okänd formgivare

Jag har också bytt till mig en ovanlig Fenix-kopp i modell DM och en kaffekopp i den kära gamla VB-modellen, Aslög, komplett med assiett och allt!


Aslög, modell VB, dekor okänd formgivare, 1962-69


Fenix, modell Hertha Bengtsson, dekor okänd formgivare

Till sist en rolig modell, ja faktiskt heter modellen RH, som står för Roliga Hushållsgrejer. Formgivare till modellen är Marianne Westman, dekoren heter Markis och finns även i blått. De mest kända kopparna som finns på denna modell är "Red Top", "My Garden", "Canaria" och "Picknick", samtliga med dekor av Marianne Westman. Tyvärr äger jag ingen av dessa koppar, men så småningom kanske...!


Markis, röd, modell Marianne Westman, dekor okänd formgivareAs

fredag 11 december 2009

Gullaskrufslycka


Jag har under några dagar hittat en massa fint glas från Gullaskruf, jag blir så där lycklig när jag ser vissa grejer bara...

Två petroleumblå vaser, KB65/15 av Kjell Blomberg
Två snapsglas ISI, Lennart Andersson
En räkskål, LK90 (nu har jag 4 st i klarglas och en petroleumblå)
En ljuslykta i klarglas, Reffla, Arthur Percy

Hurra!

Blomkruksskolan, del 11

Jag har lyckats hitta ganska många randiga krukor under de år jag letat, Bästa-krukorna från Bo Fajans hör till denna randiga skara. Jag vet egentligen inte så mycket om dem, men det finns i alla fall fler olika storlekar och färgkombinationer, bilderna visar två av dessa.



Den tredje krukan på bilden är också Bo Fajans, Evald Dahlskogs Tellus-kruka är en kruka som finns i många olika storlekar och flera färger, jag vet inte hur många, men känner i alla fall till den vita och den klassiska gröna. Priserna på Tellus varierar, men den blir aldrig billig kan man konstatera. Jag ångrar att jag inte köpte en jättestor Tellus-kruka vid ett besök på stora loppisen i Falun i början av detta år, det var antagligen den största jag sett, priset var 200 kr, men jag ville inte bränna alla pengar på en sak, vilket jag ångrade efteråt.

torsdag 10 december 2009

Blomkruksskolan, del 10

När jag började köpa krukor så trodde jag att vissa okända krukor kom från Upsala Ekeby, men ingen kruka jag hittade hade någon stämpel, vilket ju är lite mystiskt. Till dess jag hittade denna eminenta annons i tidningen Form 1955 förblev det ett mysterium. Nu mer vet jag att krukorna kommer från Gabriel och att modellen heter "Ideal".



Jag har lyckats hitta flera olika på loppisar, antikmässor och tom på Tradera till mycket billiga priser. Krukan kännetecknas av en fotring som liknar Ekebys, och en relief av lika breda tvära ränder, ca 5-6 mm breda. Vissa krukor är enfärgade, jag har gula och vita, men ofta denna läckra flerfärgade band- och linjemålning, som inte sammanfaller med helt med reliefen.