måndag 12 december 2011

Fuga på flykt..?

Orrefors-skålarna är verkligen fina, så många varianter och färger, vill man samla på dem så har man att göra så mycket kan jag säga. Mina är samtliga inköpta på loppisar och alla utom den största röda är inköpta till väldigt förmånliga priser på loppisar runtom. Den röda ville jag bara ha, jag saknade röda så jag gav över 300 kr för den, iofs inget jättepris, men mer än jag brukar ge :-)Fuga (från latin, "flykt") var en serie bruksföremål i glas formgivna av Sven Palmqvist för Orrefors som presenterades första gången 1954. Fugaserien innehöll främst tre grundformer, alla i olika storlekar. I serien ingick förutom skålarna även assietter, askfat och cigarettbägare. De tillverkades till största delen i klarglas, rött, blått och rökgrått, men det finns även varianter i grönt och gult och med flera färger. Namnet har de fått efter den nya teknik skålarna producerades i, där glasmassan centrifugeras i sina formar.

Det sägs att Palmqvist fick idén till tekniken efter en studieresa till Tjeckoslovakien 1934, då han fick se hur grädde skildes från mjölk genom att slungas ut mot väggarna på en behållare i snabb rotation. Det dröjde dock till 1943 innan hans idé kom att prövas och den första patentansökan gjordes. Det ska dock ha förekommit stor skepsis på Orrefors med idén om maskintillverkat glas. Det var först när NK i Stockholm beställt en hel årsproduktion som Fuga kom ut på marknaden.

Dess enkla och rena form tillsammans med ett ganska lågt pris gjorde att skålarna blev mycket populära. Det riktigt stora genombrottet fick Fuga under H55-utställningen och två år senare fick den det prestigefyllda priset Grand Prix vid triennalen i Milano.

Det finns ocksså en variant i opakt glas i klara, starka färger som döptes till Colora.

Fugaserien är inte längre i produktion, men 1998 i samband med Orrefors 100-årsjubileum, tillverkades skålarna under en kortare tid. [Källa: Wikipedia]Den stora till vänster är mer ovanlig modell, en stor salladsskål.


En lite ovanlig färg och modell, men jag tror att det är en Fuga i alla fall...

Om ni vill se en fin Fuga-samling så ska ni titta in hos Att samla Fugor

11 kommentarer:

form55 sa...

Du glömde de gröna fugorna. De finns aldrig med i dokumentationerna.

Herr Movarp sa...

Slarvigt av mig... det finns ju även gula och flerfärgade, man kan se många ovanliga hos Fugasamlaren som jag nämner i inlägget, ja du känner ju till det!

Jag har lagt till lite text nu!

tinatoon sa...

Jippie, jag har en rökfärgad mini-Fuga som du kanske vill ha? :)
6,5cm i diameter och ca3,5cm hög. För dom du har på bild är väl större va?

Herr Movarp sa...

Ja, gärna Tina, jag har ingen så liten rökgrå! De jag har i den färgen är minst 10-12 cm.

DollybirdRetro sa...

Tack herr Movarp för infon om Gullaskruf fatet! Jag gillar verkligen fatet och vill verkligen hitta flera delar om det finns. Jag ska genast googla Kjell Blomberg och kolla läget.

Fuga serien i rökfärgat/grått glas är verkligen läcker! WOW!

Tack igen!

Linda

Allt det gamla goda sa...

intressant, tack för att vi fick läsa om fuga!

tinatoon sa...

Åh vad glad jag blir nu! :)

trillivippa sa...

Kul med lite mer info om hur Fugan kom till. Har inte en enda än så länge men skulle jag hitta någon blå till vettigt pris så skulle jag nog börja samla... ;)
De är ju faktiskt både snygga och användbara.

yvonne brandt sa...

Jag har en fråga om ett gammalt inlägg ....fr, 4/6 2009. Där visar du lite vaser...den gröna fr. Holmegaards syns lite dåligt. Jag har 2 olika som skulle kunna vara den. Har du nån bättre bild eller nån länk. Hittar inget på Per vadhannuhette. Mvh Yvonne

Herr Movarp sa...

Yvonne: Mina vaser är signerade PL + ett nummer, Per Lutken heter formgivaren, du kan hitta info om serierna Majgrön och Safir + bilder här:

http://www.hardernet.dk/Artglass/Majgroen-Per_Lutken_HG_1955-1974.htm

http://www.hardernet.dk/Artglass/Safir-Per_Lutken_HG_1955.htm

http://www.hardernet.dk/

Saga sa...

Vad kul med lite information om Fugorna! Jag har en enda Fuga och det är en vas. Min man har fyndat den på loppis. Jag har bara sett denna vasen. Har försökt googla på Fuga + vas men har inte hittat några bilder, bara massor av bilder på skålar. Jag trodde först inte att det var en riktig Fuga men det står "Fuga Orrefors" under den. Den är blå/petroleum i färgen. Känner du till något om vaserna?