onsdag 6 april 2011

Konstverk av kända formgivare - Grön Eld

Efter att ha sett Leta Retros inlägg om "Pinnen" vid Sergels torg, fick jag en idé att man kanske skulle kunna visa lite konstverk i allmänna miljöer av kända svenska formgivare! Jag måste givetvis börja med min egen hemstad, Umeå, där finns åtminstone två konstverk som alla borde se nån gång, det första kommer här, Grön Eld av Vicke Lindstrand.Grön eld är en 9 meter hög grön glasskulptur utförd av Vicke Lindstrand.Grön eld är ett av Umeås mest kända konstverk och var när den uppfördes 1970 världens största glasskulptur. Konstverket står på Järnvägstorget, framför Umeå centralstation och det sk. Bågenhuset.

Grön Eld består av tre vridna glaspelare som avsmalnar i toppen. Glaspelarna är uppbyggda av tre tusen 9 millimeter tjocka glasskivor från Emmaboda glasverk som är limmade med ett epoxilim (araldit) för att klara utemiljön. Skulpturen väger 45 ton och står på en tung betongsockel med pålad grund.

HSB-chefen Sven Wallander beställde konstverket efter att denne sett Lindstrands Prisma i Norrköping. HSB:s konstfond betalade skulpturen och Umeå stad för grundläggningen. När skulpturen uppfördes, gjordes samtidigt Järnvägstorget om till trafikplats med rondell [ifrågasatt uppgift] och fyrfilig genomfartsväg. Konstverket ägs idag av Umeå kommun.

Under de kommande två åren ska Järnvägstorget renoveras inför Umeås år som kulturhuvudstad och då finns planer på att lägga svarta granitplattor runt om Grön eld för att lyfta fram konstverket!

Här kommer ett äldre vykort från 80-talet!

10 kommentarer:

eli sa...

Ja tack till fler sådana inlägg! Kul och lärorikt.

form55 sa...

Jag instämmer med Eli! Gärna fin arkitektur också.

kicki sa...

Oh! MYCKET finare än Prisma!!

Anna sa...

Vad kul :) Kan jag gissa att det andra konstverket alla borde se har synts på min blogg? :)
Den ifrågasatta "rondellen" måste ju vara att man kan köra in vid Bågenhuset...någon riktig rondell finns ju inte där.
Ser fram emot fler liknande inlägg :)

Ulrika på Leta Retro sa...

Väldigt snygg! Kul att man inspirera till såna här bra inlägg!

hanna sa...

Jag älskar Grön Eld, jag går förbi den varje dag på väg till och från jobbet. Och den är särskilt fin nu när solen lyser genom det gröna glaset. Helt klart en av mina absoluta favoriter i umeå! :)
/hanna

Herr Movarp sa...

Jag har några fler på gång, vi får se hur mycket det blir! Jag ska även köra lite nostalig-bilder från Umeå, det var mycket kul som dök upp i minnet när jag funderade över mina barndomsår :-)

Anna sa...

Ser fram emot nostalgibilder från Umeå :)

Herr Movarp sa...

Det kommer strax Anna :-) Jag börjar på samma plats som Grön Eld...stay tuned!

trillivippa sa...

Den här missade jag tyvärr, synd för den ser riktigt fin ut! Jag får hoppas att det kommer fler mässor i Umeå som jag borde besöka så jag får en ny chans. :)