onsdag 8 december 2010

Moderna TV-apparater

Nuförtiden så köper alla tråkiga svarta platt-TV, LCD, Plasma, LED, ja, man kan undra vad nästa steg i utvecklingen blir, kanske en TV som vi kan rulla ihop som en gammaldags filmduk för diaprojektorn kanske? Tekniken är på god väg att ta oss dit, allt handlar bara om kostnader och möjlighet att tjäna pengar på sakerna. Det där med att omsorgsfullt utformade och roliga produkter får man leta efter nuförtiden, ingen vill lägga pengar på något som inte ger en slant direkt i kassan! Annat var det förr, se bara på dessa läckerheter, Birgitta verkar otroligt nöjd med sin nya TV, året är 1967.



En annan trevlig miljö, ett teve-rum där Hjördis sitter och läser en bok i sin sköna fåtölj ritad av fransmannen Olivier Mourque. I förgrunden skymtar PH-lampan av Poul Henningsen och vid fönstret hänger två stycken reflektorglober av Verner Panton. Hjördis funderar på om hon istället ska slå på sin nya Luxor-teve i skåp-hyll-väggen Polyform från Axel Ståhls fabriker i Vimmerby. Vilken teve alltså, man kan nästan tro att det är den berömda som Stig Lindberg gjort, men icke!



Den berömda teven ser vi istället på nästa bild, ett experimentarbete från 1959. Den står på en annan av hans kreationer, den större Lumoraman från samma år. Båda gjordes för Luma.



Lumorama och experimentarbete för Luma, båda 1959, Stig Lindberg.


Lumorama, 1959, Stig Lindberg för Luma.

2 kommentarer:

ella sa...

åh birgittas teve var minsann tjusig!

Re-dizain sa...

Stig Lindbergs Lumorama var fin men Birgittas var verkligen fin...vilka fina linjer! önskar att man gjorde även LCD och Plasma lite finare och inte så plastiga och plåtiga :)