måndag 27 december 2010

Gästrik/Pyrus del 2, rättelser och kompletteringar

Ibland har man lite fel, t.ex. som när jag i detta inlägg sa att jag trodde att servisgodset i S-modellen heter Pyrus och att dekoren heter Gästrik. Faktum är att detta inte stämmer! Enligt denna lilla annonsen i UE Given från 1957 så heter formerna till denna servisen Gästrik! Gästrik är alltså namnet på de delar i modell-serien S som är ugnsfasta och används för tillagning och servering. Enligt annonsen så finns Gästrik i brunt, solgult och vitt med den färgglada dekoren "Pyrus". Formgivaren till dessa är som jag sa Sven-Erik Skawonius.Utöver de nämnda glasyrerna så har Gästrik även tillverkats i Astra-glasyren, det vet jag eftersom jag hittade en sån tidigare och även andra dekorer som Retroprylar visade tidigare! Den kastrullen som jag har är märkt S4.Så fel man kan ha ibland, men så bra att det då finns fakta att gräva fram!

I det förra inlägget pratade jag ju också om tallrikar och andra serveringsdelar i S-modellen som jag ju också misstänker att Skawonius har gjort, dock visade det sig att han inte gjort samtliga delar i S-modellserien, för enligt en annan annons så har Arthur Percy gjort i alla fall skålriken och en annan tillbringare än den som visas ovan (se nedan). Såklart finns inga enkla svar och ofta är sanningen ofta ett hopkok av många kockar!

Om ni nu tittar på bilden nedan så ser ni S-modellens tallrikar, tillbringare, serveringsfat och -skål i dekoren Cello, samt nedanför samma tillbringare och en skålrik. Dessa är enligt annonsen formgivna av Arthur Percy. Jag har en sån serveringsskål som jag hittade nyligen, den ser ni på den sista bilden. Cello-dekoren är formgiven av Brita Mellander.1 kommentar:

trillivippa sa...

Gästrik-serien med Astra-glasyr - mums! Mycket läckrare än så blir det inte. :)