måndag 4 oktober 2010

Rapport från mässan del 1

I lördags besökte jag Antik & Kuriosa i Kista för att kolla runt lite, kanske fynda, men framför allt för att träffa likasinnade, bloggare, vänner från forumen m.fl.

Jag kom dit redan när de öppnade och strosade runt bland alla stånden och spanade. Det fanns ju helt fantastiska grejer runtom, men priserna var ju lika fantasifulla som vissa av dekorerna man kunde hitta på porslin och keramik i hyllorna. Detta är ju kanske inte så förvånande, priset för en plats på mässan var otroligt högt. Jag träffade på en samlarkollega från Geflekeramikens vänner som berättade att hon betalade nästa 10 000 kr för ett inte alltför stort utrymme...visserligen för 3 dagar men ändå! Man kan ju inte sälja loppisprylar direkt om man ska kunna finansiera hyran där...

Jag har planer på att eventuellt boka in mig på nån mässa för att rensa bort lite grejer, men jag tänkte mig nog att max betala 7-800 kr, kanske lite mer beroende på var och när det blir av. Kanske man kan gå ihop två eller tre och sälja vid nåt tillfälle, det är ju en lösning om man både vill få hygglig hyra och bra exponering...tål att tänkas på! Kanske en av de där Megaloppisarna kan vara nåt? Bara det inte ligger för långt bort så...

Nåja, att gå på mässan och titta och drömma om de fantastiska hyllorna med Stig Lindberg-vaser och fajans, underbar keramik från Upsala-Ekeby och Gustavsberg, porslin från Gefle, det mest fantastiska 50-60-talsglas från svenska och nordiska tillverkare, ja, bara det är ju värt inträdet på mässan tycker jag!

Jag vet numera också var alla Stringhyllor som jag vill ha finns, på en mässa i Stockholm... :-)Man kan nog konstatera att de som besökte mässa på fredagen hade större fyndpotential, som bekant försvinner ju det bästa först, men chansen är ju ändå rätt god att hitta nåt eftersom det är svårt att överblicka allt och dessutom fyller ju handlarna på med grejer hela tiden. Även jag hittade ju en del, kanske inte så mycket men fina saker till rätt pengar. Jag ska berätta mer om detta i nästa inlägg!

Jag tog god tid på mig och diskuterade och pratade med många handlare under dagen, det allra mest intressanta var när jag stötte på en dam som var Reijmyre-expert, hon berättade både ett och annat om glaset, formgivare som samarbetade och hur man kunde skilja det ena från det andra, oerhört intressant! När jag stod där kom en man som hade både Reijmyre och Nuutajärviglas av de koniska modellerna för att få hjälp med indentifieringen och lära sig skilja dem åt. Inte helt lätt kan man konstarera om man försökt, men numer vet jag både att det endast finns vissa karakteristiska färger och att Reijmyres glas har rundare nederkant. Dessutom fick jag veta att fler tillverkare gjort såna glas, bl.a. Gullaskruf...


Trevliga glas detta, bilderna blir lite av en upprepning av Elis bilder på Femtiotalsjakten, men visst kan man väl titta flera gånger? :-)


Lorry heter dessa glas, mycket klassisk modell!


Jag håller med Eli när hon säger att förpackningarna är fantastiska...om någon har såna som dom vill sälja till ett rimligt pris så nappar jag omgående!


Damen som var expert berättade att han som blåste dessa kannor gjorde det för att visa tekniken för glasblåsning, att det är ganska komplicerat att sätta ihop delar och få ett bra resultat. Kannorna ingår inte i någon serie, men formen är den samma som de klassiska Reijmyre-kannorna S7 och H55, av vilka bägge bygger på en modell från 1850-talet, framtagen som s.k. hyttarbete.

Här kommer en liten bildkavalkad från mässan, titta och njut av all fin formgivning!

En av favoritmontrarna var MaBjo Retro & Design från Hagfors! Den som hade innehållet i den hyllan därhemma...suck...speciellt sugen blev jag på den stora Upsaöa-Ekeby Negro-golvvasen i hyllan på bild 1 och 2...tyvärr var min budget betydligt lägre än priset...Jani gjorde fin design tycker jag, klart underskattade och ganska ovanliga föremål av högkonstnärlig kvalitet! Jag har själv en bonbonjär från deras produktion, fyndade den på Röda Korset på Brynäs i maj i år!


Å ljuva Maris, så många fina ansikten hon avbildat och inte ett enda finns hemma hos mig...snart dags att slå till på en vas eller ett fat kanske? Jag såg flera riktigt grymma exemplar på mässan, men ack så dyra...Jag återkommer med fler inlägg från själva mässan, det var en del utställningar som jag fotade lite och sen hade vi ju en fantastiskt rolig lite bloggarträff med härliga diskussioner och en del byten som blev av...massor att rapportera, stay tuned!

13 kommentarer:

Susanna sa...

Lorry skulle jag vilja ha ett gäng! Verkligen snygga och klassiska.

Jag sörjer att jag låg hemma och var sjuk .-(

precis en sån sa...

Tack för en trevlig redogörelse! Så mycket fina saker!!!

Sara sa...

hej hej!!! Vad roligt det är att läsa dig blogg. Du måste haft såååå roligt på mässan....så fina foton

Eli sa...

Det vore kul att sälja tillsammans på nån megaloppis. Jag är med, om vi har litet framförhållning. Tack för uppgift om Lorry, har uppdaterat nu. Och Mabjo har alltid så himla snygga saker i sin monter.

UpsalaEkeby sa...

Fina bilder! Alltid kul att få se lite "miljö-bilder" från mässan!
Speciellt för oss som bor i södra delen av landet - och som inte är lika bortskämda med en massa roliga antikmässor.

Den stora "Grafika"-vasen som skymtar på en av bilderna hade jag gärna kompletterat samlingen med. Gissar att det var den handlaren som bjöd över mig på auktionen för några veckor sen, där just en sådan vas såldes.

Kunde vara intressant att veta vad Mabjo skulle ha för Negro-golvvasen?!

Herr Movarp sa...

Susanna: Ja, dom är fina. Jag har dock aldrig stött på såna till salu, när jag gör det ska jag nog köpa...synd att du missade detta, men vi får ta en repris nån gång!
PES: Det är bara början, jag har fler reportage :-)
Sara: Japp skoj var det minsann! Har du skannat reportaget med dig i Expressen? Jag missade det som vanligt...brukar inte köpa kvällstidningarna annars...
Eli: I´m on! Ja, det gäller att planera, Lucia sa att nästa (i Solna?) redan var fullbokad, hon skulle sälja där!
UE: Ja, miljöbilder måste man ha! Men ni har väl Helsingborgsmässan, och sen finns det ju mässor i Göteborg vad jag vet, kanske inge lika stor som de i huvudstaden, men ändå...

Jag kollade aldrig priserna, vare sig på Grafika eller Negro så där kan jag inte svara...min budget låg under de små föremålens pris så det var aldrig aktuellt att kolla. Men Magnus (Mabjo) kan du säkert få fatt i, han säljer ju på Tradera så det är bara att kontakta honom!

Susanna sa...

Jag är också med på att sälja tillsammans om det skulle bli av! En bloggmonter på en mässa (eller megaloppis) hade varit fint :-)

Då skall jag inte vara sjuk!

Svärmor har glas som ser exakt ut som de där i formen, men de är bruna. Lite tegelstensbrunröda liksom. Hon säger att det är ölglas, men jag vet inte? Ruskigt snygga är de iaf! Johan försöker sno åt sig dem varje gång vi är uppe :-D

trillivippa sa...

Härliga bilder, jag börjar ångra att jag inte åkte dit!

Jag är väl lite av en nybörjare i porslin- och keramikvärlden och köpte en fin Rörstrand-vas igår som jag gärna skulle vilja lite mer om. Den är inte märkt i botten utan med en klisteretikett och jag har lyckats ta reda på att det innebär att den är från 50- 60-talet och tillverkades i Lidköping. Vet du mer/har du sett liknande föremål förut? Det man är mest nyfiken på är ju egentligen vem som designat den och om den är en del av en serie så man kan leta fler delar. ;)
Jag har lagt upp två bilder i min blogg:
http://porslinan.blogspot.com

Randiga Tråden sa...

Så mycket vackert du visar, tyvärr hade jag annat för mig, förstår att ni hade trevligt. De har megaloppis i Solnahallen ett par gånger om året, jag var där i våras och hade bord, i två dagar. Sedan hade jag Antikvärldens dag i Solnahallen, 800 kr. Jättekul.

Lybtar sa...

Så härligt med alla dessa bilder. Önskar verkligen att vi var där.
Det är ju ingen dum idé att gå ihop och sälja saker. Vi har i alla fall hur mycket som helst att sälja känns det som :)

Allt glas var ju helt underbart.

A-L sa...

Fantastisk mässa!!! Jag önskar jag inte bodde så förbannat långt borta från allt. Men nån gång ska väl även jag ta mig söderut.

KATTCHING sa...

ser ut som det fanns mycke spännande ögongodis på mässan!

Retrolux sa...

Där fanns säkert den stora orangea coloran som är den enda jag saknar i min colorasamling...