torsdag 24 april 2008

Just nu sitter jag här på jobbet och funderar lite...så vad kan då passa bättre än att blogga lite om porslin..?!

Till att börja med så får ni se min samling "jobb-koppar"
Jag tycker det är så himla kul att variera sig lite och ha nåt eget istället för de tråkiga vita muggarna med logga som annars används...så här kommer en kavalkad av det som jag använder just nu, tre koppar för te, men jag fuskar och dricker kaffe ur dom med!

"Bimbo" är en Rörstrandskopp som kom någon gång i slutet av 1950-talet, enligt uppgift så kom koppmodellen "VB" som den heter 1956-57 och fanns en bit in på 1960-talet. "Bimbo" var troligen en av de första kopparna i den modellen. Upphovsman/kvinna är inte känd.

Mitt intresse för "Bimbo" kom med servisdelar som jag fått efter min mormor, och som jag fortsatt samla på. I servisen ingår flata tallrikar i olika storlekar (18 cm, 21 cm och 24 cm), djupa tallrikar, kaffekoppar och tekoppar. Jag har inte kunnat hitta belägg för att det finns andra delar, så om någon läsare har sån information hör gärna av er!

Kopp nummer 2 med läckra ränder i turkost och svart heter "Trio" och kommer från Gefle. Kopparnas dekor ritades av Helmer Ringström 1957 och fanns en bit in på 1960-talet. Modellen som heter "AU" designades av Arthur Percy och användes, vad jag har kunnat hitta, först tillsammans med dekoren "Lillemor" som även den ritades av Percy (1951-52). "Trio" finns förutom i denna färg även i rött och i ljusgrönt.Den sista koppen för idag är av samma modell som "Trio", dekoren heter "Ringside" och ritades av Sven-Eric Skawonius 1964. Även denna kopp finns i en annan färgkombination, blått/rött.


Alla dessa koppar är favoriter (jag har många...) och jag försöker byta ut dem med jämna mellanrum för variationens skull. Om jag tog en ny kopp varje dag ur min samling så skulle jag behöva använda samma kopp ca 3 gånger per år...det är för ofta tycker jag! Med andra ord, det behövs fler! Hahahaha...

5 kommentarer:

Elina sa...

Det finns ALLTID anledningar att införskaffa/fynda/köpa fler koppar!!!:-)

Rolig idé att använda dem som jobb-koppar också! Då blir det ju lite roligare att jobba:-) Har du varit med om att någon har stulit en kopp av dig på jobbet?

/E.

Herr Movarp sa...

Visst är det en bra idé att använda dem där! Jag roterar mellan de koppar jag för tillfället har "över" alltså dubletter och lite småskadade koppar som jag inte varit så dyra i inköp.
Även om jag nu inte råkat ut för det här på jobbet, vi är ju inte så många, skulle jag nog inte ta med en Zebra till jobbet, det är ju inte bara arbetskamrater som rör sig här...

Elina sa...

Du vill inte sälja någon av dina dubletter med tanke på att jag samlar på udda koppar?:-D

Nej, en zebra skulle deifinitvt bara få stå på sin plats i min samling...

/E.

Herr Movarp sa...

Jo det kan jag visst tänka mig det, jag har ju en del...jag har ju en samling av udda koppar och sen en samling av serviser ***hahaha*** :-)

Är det nån speciell kopp du tänker på...? Jag har mest Gefle-porslin, men en del Rörstrand och vissa Gustavsberg åxå. Hur kontaktar jag dig i så fall?

Elina sa...

Oj, inte varit inne här på ett tag. Kom på att du svarar direkt i din blogg!!:-)

Hmm, vet inte exakt vilka koppar du har... Är intresserad av alla de slag av de märken du nämner att du har. Jag faller mer för mönster än för märken...

Du kan kontakta mig på min mail elina@elinakarsna.com och skicka med bilder på de koppar du vill sälja där och för vilket pris!:-) Så får vi se vad vi kan åstadkomma!

Jag samlar ju som sagt på udda koppar och inte serviser. Inte ännu iaf;-P

Kram!
/E.