tisdag 1 juli 2008

Briljanta prylar

Jag har egentligen inte varit så intresserad av porslin och keramik som inte har en vardaglig användning, men på sistone har det ändrats. Jag har precis som många andra insett att det är fint att kunna ställa saker i hyllorna annat än min samling av koppar.. :-)

Här är två stycken ur Gefles serie "Briljant", en liten vas och ett fat. Orsaken till att jag föll för dessa var såklart den uppenbara likheten och samhöringheten med servisen "Astra". Glasyren på vaserna är Astra-glasyren och den guldfärgade dekoren på föremålen är ju mycket lik Astra-dekoren. Jag vet inte vem som designat, men en kvalificerad gissning är att Eugen Trost formgivit dekoren med tanke på likheterna med Astra.

Jag kommer nog att få anledning till att återkomma till keramik och konstföremål i porslin vid fler tillfällen framöver om jag känner mig själv rätt!

5 kommentarer:

Anonym sa...

such a nice blog.


berto xxx

Anonym sa...

Vad kan en sockerskål och gräddsnipa "Zebra" inbringa i börsen?
I min "fyndlåda" från en auktion fanns båda, (hick)! Inga sprickor eller krackeleringar som ny. Sockerskålen är vit med svart kant.

Herr Movarp sa...

Jaa du det var en bra fråga...det kan säkert variera en del, men för modligen rätt mycket...det beror väl på marknaden och intresset. Hade du tänkt sälja dem eller är du bara allmänt intresserad av värdet?
Jag har ju Zebra-koppar så det hade varit kul att ha lite servis-delar med. Är du intresserad kan du ju höra av dig igen med kontaktinfo!

Anonym sa...

Jag har inte heller varit någon stor diggare av keramik, men dessa är otroligt läckra.

Herr Movarp sa...

Visst är dom!!

Jag har dessutom lyckats få tag i en skål till och några enfärgade grejer i Astra-glasyren som troligen hör till eller åtminstone passar till! Jag ska fota om samlingen med alla nya delar inom kort!