fredag 30 december 2011

Bloggtips!

Jag googlade efter bilder och dök då på den trevliga bloggen My Little bakery, en fin blandning av delikata bakverk och finfint porslin, så bra det kan bli :-)


Bilden inlänkad från den trevliga bloggen!

Come on baby shake your body do that Conga!

Den sista vasen i serien Conga från Gefle av Kjell Blomberg kom idag med Schenker, nu saknas ljusstakar (B4), en blomkruka (B8) enligt Gefle-boken, men ett nummer saknas i serien B1 - B8, så antagligen finns det några delar till, B6 t.ex., men det kan ju även finnas fler.


Nyförvärvet heter B3 och är den minsta vasen i serien.


Alla delarna!


B1


B2


B1, B2 och B3


Det stora fatet B7


Askkoppen B5

Ljusstaken B4 som saknas ser ut som på bilden nedan.

torsdag 29 december 2011

Årets 5-i-topp!

När man går igenom hela årets inköp och loppisfynd då får man som vanligt svårt att välja ut något enstaka föremål, det blir lätt händelser eller speciellt lyckosamma rundor som satt sig i minnet. I år tänkte jag köra en kombination av enstaka föremål, kompletterade serier och kul och lyckosamma rundor helt enkelt :-)

Jag kör ingen speciell ordning vad gäller grejer eller så, utan tar bara det som satt sig i minnet :-)

Denna receivern (förstärkare med radiodel), en Dux, var ett fynd från början av året, jag har länge suktat efter en fungerande retro-anläggning att spela musik på, så detta fynd för 150 kr var som klippt och skuret! Ljudet är kanon, till den har jag ett par licenstillverkade Carlsson-boxar från Mellby & Lindström i Gävle. Ska faktiskt under det kommande året komplettera med ett modernt mediacenter i miniformat (Logitech Squeezebox Touch) så att jag kan spela Spotify och mp3 med favoritmusiken



Läs mer om duxförstärkaren

En annan sak som skett under året är att jag har fokuserat mycket på att komplettera serier så att jag kan harmonisera för den framtida inredningen...vilket ju blir en utdragen höjdpunkt över
hela året! Här är några exempel!



Bekå-keramik



Atterbergs A-serie



Trio, Kokos, Negro, Toreador



M-serien i Mangania-glasyr

En annan kul sak som blivit en tradition är en retrorunda i Dalarna tillsammans med ett gäng retrobloggare, så även detta år. Rundan gick i dagarna tre och fynden var många, mer om dem kan ni läsa i de här inläggen!











Dag 1

Dag 2

Dag 3


Ett tort textilfynd med stort sentimentalt värde var dessa gardinlängder som jag fyndade för 300 kr här i Falun, hela 4 st i full längd. Vi hade ett draperi av tyget, som heter Pompeja, i sovalkoven vår sommarstuga hela min uppväxt. Jag kan nog inte räkna de många gånger som jag somnat bakom det :-)



Pompeja

Årets kanske roligaste fynd gjorde jag faktiskt igår! Jag har klagat flera gånger över hur uruselt få vaser av PO Ström som man hittar i Dalarna och att alla är skadade, medan man ser massor av såna runtom i bloggarna i andra delar av landet. Så plötsligt hittar jag en ovanlig gul transparent variant för inga pengar alls! Bra avslutning på loppisåret kan man säga :-D



Dagens och ett av årets fynd, gul PO Ström-vas

Gott nytt år alla mina bloggläsare, vi ses snart igen, nytt år nya fynd!

onsdag 28 december 2011

En PO som blev kvar, en som följde med hem...

Idag tog jag och dottern en loppisrunda till Tulavippan i Gagnef, Blåklockan i Insjön och så svängde vi förbi Ta-till-vara i Falun innan vi åkte hem!



Tulavippan var ovanligt blek vad gäller innehållet på roliga loppissaker, det gapade lite tomt i hyllorna med, så ni som brukar sälja där får ta er en sväng dit och fylla på ;-) Dottern var den enda som handlade, en massa böcker såklart.



Blåklockan i Insjön var betydligt bättre både vad gäller kvalitet och mängder med saker, riktigt trevligt och inte var det mycket folk heller! Jag hittade denna PO Ström-vas på en hylla, osignerad så säljaren visste inte vad som såldes. Tyvärr avspeglades varken denna okunskap eller skicket med 5-6 kantnaggar och en hel del repor i priset som var något hutlösa 245 kr...sa jag att den stod kvar när jag åkte hem? Synd, hade den kostat en hundring eller mindre hade jag köpt den!



Istället kom jag hem med en Red Top-kopp (Marianne Westman) utan fat för en hundring (lite styvt men...) och två små lövformade kuvertaskkoppar från Gefle, en svart och en vit. Dottern köpte klistermärken med dödskallar :-)

På vägen hem besökte vi Ta-till-vara i Falun, vi köpte lite fler böcker (mest dottern), sen gjorde jag ett riktigt fint fynd, ett sånt som man sällan ser!


Visst är den en skönhet, denna osignerade Alsterforsvas av PO Ström!!!
Jag ska inte säga vad jag gav för den, då blir ni bara avundsjuka ;-D



torsdag 22 december 2011

Ett litet inlägg innan jul...

...med några fynd!


Besticken i mitten är Nilsjohan Singoalla och ett importbestick som heter "Bettina"


Ännu en fin turkos pressglasskål för en tjuga...börjar bli ett gäng nu :-)



Jag som precis gjort mig av med alla Luminarcglasen, och så kommer man hem med 5 st nya...


En gräddsnipa från Nuutajärvi, Kastehelmi, daggdroppar...för en hel femma.


En liten rackars dansk keramikljusstake, fick följa med för en femma.


En naggad keramikskål från UE, Viking göransson ligger bakom. Har nu alla tre storlekarna i serien + en vas. Visserligen hade den en skada, men den får finnas kvar till dess jag hittar en hel.


En riktigt häftig ljusstake, ovanlig modell, har nog aldrig sett en liknande, 15 pix, halva priset.


Tror detta är Åseda...

tisdag 20 december 2011

5 gröna glas...

...på rad.


Okänt ursprung...

måndag 19 december 2011

Stylish!

Visst får man lov att pimpa en fin ljusstake till jul..?



De röda ljusmanschetterna i plast blev 7 st denna veckan, då testade jag att sätta dem på en av Gunnar Ander-ljusstakarna :-)

onsdag 14 december 2011

En vacker vas och några norska bestick

Inga stora inköp i veckan, men denna vasen som jag köpte idag var fin! Ni känner säkert igen den, jag har ju visat en likadan tidigare i bloggen, så denna är en dubblett. Jag tror jag vet en person som nog skulle kunna tänka sig den :-)





måndag 12 december 2011

Fuga på flykt..?

Orrefors-skålarna är verkligen fina, så många varianter och färger, vill man samla på dem så har man att göra så mycket kan jag säga. Mina är samtliga inköpta på loppisar och alla utom den största röda är inköpta till väldigt förmånliga priser på loppisar runtom. Den röda ville jag bara ha, jag saknade röda så jag gav över 300 kr för den, iofs inget jättepris, men mer än jag brukar ge :-)



Fuga (från latin, "flykt") var en serie bruksföremål i glas formgivna av Sven Palmqvist för Orrefors som presenterades första gången 1954. Fugaserien innehöll främst tre grundformer, alla i olika storlekar. I serien ingick förutom skålarna även assietter, askfat och cigarettbägare. De tillverkades till största delen i klarglas, rött, blått och rökgrått, men det finns även varianter i grönt och gult och med flera färger. Namnet har de fått efter den nya teknik skålarna producerades i, där glasmassan centrifugeras i sina formar.

Det sägs att Palmqvist fick idén till tekniken efter en studieresa till Tjeckoslovakien 1934, då han fick se hur grädde skildes från mjölk genom att slungas ut mot väggarna på en behållare i snabb rotation. Det dröjde dock till 1943 innan hans idé kom att prövas och den första patentansökan gjordes. Det ska dock ha förekommit stor skepsis på Orrefors med idén om maskintillverkat glas. Det var först när NK i Stockholm beställt en hel årsproduktion som Fuga kom ut på marknaden.

Dess enkla och rena form tillsammans med ett ganska lågt pris gjorde att skålarna blev mycket populära. Det riktigt stora genombrottet fick Fuga under H55-utställningen och två år senare fick den det prestigefyllda priset Grand Prix vid triennalen i Milano.

Det finns ocksså en variant i opakt glas i klara, starka färger som döptes till Colora.

Fugaserien är inte längre i produktion, men 1998 i samband med Orrefors 100-årsjubileum, tillverkades skålarna under en kortare tid. [Källa: Wikipedia]











Den stora till vänster är mer ovanlig modell, en stor salladsskål.


En lite ovanlig färg och modell, men jag tror att det är en Fuga i alla fall...

Om ni vill se en fin Fuga-samling så ska ni titta in hos Att samla Fugor

söndag 11 december 2011

Bekå keramik

Bekå är signaturen man hittar på keramik som formgivaren och keramikern Birger Åström skapat.



Birger Åström föddes den 25 november 1930. Han skulle egentligen bli konditor men valde istället keramiken. Han öppnade en egen ateljé 1952 och några år senare 1957, registrerade han firman BeKå Keramik på Åsvägen i Örnsköldsvik. De två ugnarna i verkstaden byggde han själv. Han blandade lera och experimenterade med glasyrer, han gjorde också egna formar i gips.

Den tidiga produktionen består endast av bruksföremål i mängder av dem. Med tiden börjar han också att tillverka prydnadskeramik i flint- och stengods, senare även skulpturer. De föremål jag har från denna period är etikettsmärkta Bekå keramik och/eller godsmärkta BeKå.

Han har också gjort en hel del offentliga utsmyckningar i bl.a. betong. Från 1991 sysslar han bara med keramiken som hobby med verkstad på Hampnäsvägen i Själevad utanför Örnsköldsvik. Föremålen signeras "BÅ" eller med etikett.

De föremål jag har fått tag på från den relativt tidiga produktionen, jag gissar sent 50-tal, tidigt 60-tal med tanke på stilen, ser ni nedan!



Om det är någon som har andra föremål med märlningen "BeKå" eller etiketter Bekå keramik så får ni gärna höra av er, oavsett om ni vill sälja dem (jag letar efter fler) eller visa bilder, det kan ju vara kul att se fler!

fredag 9 december 2011

Några textila fynd

Jag hittade denna julduk, ca 100 x 100 cm häromdagen på Myrorna, verkligen fint skick! Den är vikt på mitten på bilden.



På samma ställe fyndade jag även ett stort tygstycke av Marimekko-tyget Lokki av Maja Isola. Kul!





Idag köpte jag ett stycke av det här grönmönstrade tyget, är det någon som vet var det kommer ifrån?