tisdag 30 augusti 2011

LEGO - nostalgi för många!

Jag och mina bröder har sparat det mesta av det LEGO som vi fick som små, visst har det försvunnit och gått sönder delar och beskrivningarna är väl inte i bästa skick, men de flesta delarna finns som sagt kvar. Jag har som mål att försöka pussla ihop grejerna så gott det går och ta med respektive grejer hem till syskonen, men det är ju ett stort jobb med tanke på allt vi hade...

Jag tänkte i alla fall visa lite av de beskrivningar som finns kvar, ska skanna alla jag hittar i den stora lådan, men under tiden så får ni hålla till godo med en bild och en länk till bloggen Nostalgimacken där ett inlägg handlar om just LEGO!


söndag 28 augusti 2011

Hur kunde jag glömma denna i rapporten?

Detta är ju inte en sak man ser varje dag, ännu mer sällan en sak man fyndar!




När jag hade varit på Lions loppis i Bäsna såg jag en skylt några hundra meter ifrån Konsum och svängde in direkt, det var några grannar som tillsammans hade ställt upp några bord på gården. Det var inte så mycket att se, utom just denna som lyste som en juvel i urberget! En underbar tekanna (eller är det kaffekanna?) Blå Eld från Rörstrand. Jag som inte ens har en kopp...

Skålen som ingick hade visserligen en nagg, men vad gör väl det.. :-)

En riktig fyndlördag!

Jag läste i tidningen att Lions skulle ha loppis i Bäsna igår, så jag ställde klockan och drog iväg mot Borlänge tillsammans med dottern som ville följa med. Första stopp var Fyndservice där det inte stod lika mycket folk som vanligt utanför, men det gjorde ju inte mig ledsen direkt, desto fler fynd till mig!

Jag tog en lov runt och kom ut med detta!


Två gigantiska Fugor, de största modellerna, 120 kr för båda :-)


En snygg Reffla av Percy för en tjuga...


Ett blått blomglas som jag måste forska lite runt, men jag har sett det nånstans tidigare... Edit: Detta blomglas kommer från Sandviks glasbruk och är formgivet av Edvin Öhrström! Tack för hjälpen alla ni som bidragit!


En tillbringare från Gustavsberg för en tjuga.

Det var såklart lång kö i Bäsna utanför gamla Konsumbutiken, vi kom lite sent eftersom att vi var tvungna att åka förbi en affär på vägen, vilket placerade oss en bit bak i kön. Jag hittade en del kul ändå, spana in bilderna nedan!


Ett glas från Åseda, en del av er känner igen det från en diskussion i FB-gruppen Åseda-glas...


Två te-assietter till Astra-servisen...tror det börjar räcka nu med dessa jag räknade till 21 st i skåpet igår kväll!


En stor Bohus-skål av Stig Lindberg, från Gustavsberg med andra ord.


Original-etiketten från försäljningen sitter kvar under, ser ut som den kostade 5 kr. Den är nog inte använd så mycket...

Dottern och jag spanade in detta tidningsställ i String som vi tänkte hon kunde ha sina Kalle Anka-tidningar i. Snyggt tycker jag!



Till sist hittade vi denna hatthylla från Habo, för den som drar sig till minnes så hittade jag en likadan för något år sen på Erikshjälpen i Gävle. Eller det var vad jag trodde i alla fall, tills jag ställde dem bredvid varandra, då insåg jag att den nya faktiskt var mindre än den jag tidigare köpt!






Ps. Jag ser nu att jag glömde bästa fyndet, hur man nu kan göra det, men då blir det ett eget inlägg med det då!

fredag 26 augusti 2011

Veckans fynd, inga hemmansköp!


Ett litet fat som ni kanske kan identifiera..? Stilen är typisk, men kanske inte motivet...


Tydligen är det meningen att jag ska ha såna här äggkoppar från Gefle. Jag beslöt mig att sälja de förra jag hade i Hedemora i april, nu hittade jag nya...dekoren heter "Dun"!


En oljemålning, uppskattningsvis från 1950-60-talen, målad av Bertil Widbrant, jag gillade den både pga stilen och motivet.


Fin detalj!





Ingen känd formgivare, frågan är bara hur gammalt det är...



100 % Acryl, så det så!


Alla veckans fynd, typiskt sista veckan innan lön :-)

Doria från Gullaskruf


Serien presenterades 1966 i tidningen Form.

Denna skålen köpte jag idag, formgivare är Arthur Percy!





Bakom skålen skymtar ni ett annat av veckans fynd, mer om detta kommer ikväll!

tisdag 23 augusti 2011

Stöd uppropet, mer 50-talstapet åt folket!

Jag tyckte att det var hög tid för en petition, kanske inte världens viktigaste fråga ut mänslig synpunkt, men för oss "fanatiker" så är det en hjärtefråga :-)

måndag 22 augusti 2011

Dags att tapetsera om..?

Utbudet av tapeter är större än någonsin, men hittar vi egentligen det vil vill ha utan att betala 2000 kr/rulle..? Nej, självklart inte, även om trenden den senaste tiden hos vissa leverantörer har varit att ta fram retromönster, så finns ju egentligen inte det vi vill ha, eller är det bara jag som vill ha mönster av Stig Lindberg, Viola Gråsten eller andra mer eller mindre kända formgivare under den tiden det begav sig...se bara här vad som fanns förr! Glöm H55, det är H34 och H35 som gäller ;-)


Jag gillar Erik Thelaus mönster "Gamba" väldigt mycket, det skulle passa utmärkt i ett vardagsrum eller sovrum! Viola Gråsten gjorde en hel del tapetmönster åt bl.a. Duro, här är ett av dem med på bilden. Inte heller Birgitta Neubergs mösnter skulle vara fel! Synd att man inte kan se alla färgerna, bilden nedan visar dock Gamba i en fin färgställning!




En förstoring av G-Sträng av Viola Gråsten, häftig!


Inga formgivare angivna, men väldigt fina mönster kan man konstatera!


Casino av Lennart Lindqvist eller Kaleidoskop av Viola Gråsten, vilken skulle du ha valt?



Även Engblads tapetfabrik hade en del fina tapeter, Lotura heter serien (eller om det är tapettypen?).



Reklam för Kåbergs tapetfabrik i Stockholm, fina mönster här med!

1954 genomfördes en av många tävlingar för att ta fram nya tapetmönster, här kommer ett urval av de som deltog!





Favoriten av de mönster jag har hitatt är nog detta, ett mönster som togs fram 1956 av Viola Gråsten, Prick-i-ruta för Duro! Den vill jag ha!



Hur löser man nu detta då? Vi som gillar denna tidsålder vill ju gärna ha mer av denna i våra hem, men utbudet är tämligen skralt om man inte vill beställa handtryckta tapeter...jo, jag har ett förslag, vi skriver en petition till Duro, som ju fortfarande tillverkar tapeter i Hagaström utanför Gävle, och kräver att 50-talskollektionerna tas upp i produktion igen, mer H34 och H35 åt folket :-)

lördag 20 augusti 2011

Småfynd under veckan!





En liten vas från...? Åseda tror jag! - Ta-till-vara i Borlänge


Reijmyre dessertskålar, "Puck" heter serien! - Fyndservice i Falun


Ett fat från Munk, Enköping - Fyndservice i Falun


Den minsta Festivo-ljusstaken... - Ta-till-vara i Falun


En liten skål i stengods från Gustavsberg, Adria heter dekoren. Ta-till-vara i Falun


En vas i flussat pressglas, ful eller snygg, har svårt att bestämma mig... - Ta-till-vara i Falun

´



En blå okänd vas, jag har tittat på den flera gånger men jag köpte den nu för att ta reda på ursprunget, nyfikenheten tog över helt enkelt :-) - Myrorna i Falun


Två Elme-vaser - Ta-till-vara i Borlänge / Fyndservice i Falun


Sockerskål från Rörstrand, "Ceylon" av Hertha Bengtsson - Ta-till-vara i Falun