lördag 26 september 2009

En hektisk vecka...

kanske inte på loppisfronten, men väl på jobbet har det varit en riktigt stressig och tuff vecka och det ser inte mycket bättre ut nästa vecka...det är tur man har lite avkoppling på lunchen och de dagar då man tar bilen...

Jag hann med en del loppisbesök denna vecka åxå, jag gör en liten sammanfattning på en bild med nästan allt som jag hittat från lördag till lördag!



En UE-vas, Moon av Maris hittade jag förra lördagen i Falun, en liten nagg, men även ett litet pris...jag gillar kontrasterna i denna! I måndags reste jag på studiebesök med kunder med massor av stopp, Sundsvall var slutmålet. Innan jag steg in i bilen och åkte hem, steg jag in på Myrorna och köpte en fantastiskt fin liten glasvas för 15 kr, jag tror det kan vara Iittala, men är inte säker.

Under början av veckan hittade jag jag hittade även en Gullaskruf ISI shaker, en Gullaskruf LK90 räkskål, en radda gröna snapsglas troligen svenska, en jättefin rökfärgad glasvas (ska visa den senare), 6 st Gullaskruf "Reffla" glasassietter, 4 st Reijmyre vitvins/champagneglas och en Astra gräddkanna.



Senare under veckan besökte jag några loppisar i Sandviken och Gävle, då hittade jag 6 selterglas i 3 olika färger, en Krokusskål från Nuutajärvi, lite japanska blomsterljus, 7 st dricksglas från Björkshult, en tevärmare med lykta från Reijmyre, 2 st UX Rosmarin tekoppar Rörstrand (fick dessutom en lite naggad på köpet), en skål, Gullaskruf "Vineta" ett set med 50-talsgardiner och en yllefilt från Habo i fint skick!



Idag skulle jag inte på loppis, bara hämta några koppar som jag köpte på Tradera, men kunde inte låta bli att titta in på ett ställe eller två....då hittade jag två glasvaser, en lila kolvvas (Åseda eller Lindshammar troligen), en "Bambu" från Åseda, ännu en Gullaskruf räkskål och en liten gräddsnipa BK Rubin från Gefle.



När jag reflekterar över "loppisveckan" funderar jag på om jag hunnit jobba nåt...hehehe...men så är det, loppis är avkoppling, jobb är jobb, speciellt när man har lite pressade tidsplaner. Nåja, jag ska inte klaga, jag slapp den värsta förkylningen i alla fall..!

torsdag 24 september 2009

Pantontyget som Winkade från IKEA...

Jaha, nu är det bekräftat och verifierat, mitt "Panton"-tyg är ett IKEA-tyg, det heter "Paulina Cirkel" och är formgivet av Maria Winka någon gång i början av 2000-talet! Det är precis lika snyggt även om det inte är Panton, men lite besviken blev jag nog ändå...äsch vad är väl en bal på slottet..?


Bilden är hämtad ur en utländsk IKEA-katalog från 2004

söndag 20 september 2009

Rensning även här!

Jag såg att SaaX hade rensning i hemmet på Tradera i dagarna, något som jag ska fixa snart med. Jag började fota i eftermiddags så vi får se om nåt kommer upp ikväll...mer info kommer!



Uppdaterat: Nu ligger en del grejer ute på Tradera, jag rensar även bort lite "Fallande löv"-prylar med, tack vare mina jättesnälla kontakter fick vi helt plötsligt så många handdukar att trots att vi gav bort en del, hade vi ändå mer än 10 st kvar, så då tänkte jag att de som var intresserade kunde få ta del av dem!

Mina auktioner

fredag 18 september 2009

Utvalda fynd



Det har blivit lite intensivt med loppisbesöken sista veckan, jag har haft bil till jobbet, vilket är både bra och dåligt :-)

Jag har hittat några nya och nygamla ställen som jag fyndat på, verkar lovande för framtiden!

Några utvalda fynd från igår då:

1 st Upsala-Ekeby vas, Sven-Eric Skawonius, tyvärr en nagg, men 30 kr kan man väl ge ändå, den var verkligen häftig! Jag hittade en skål i somras i samma serie, men den hade också en skada och kostade lite mycket tyckte jag. Jag ångrar det lite nu...
1 st ISI-vas i en helt otroligt läcker färg, 15 kr
1 st Upsala-Ekeby-kruka
2 panellängder i ett modernt retrotyg

Det var en massa andra prylar med, men detta var gräddan, så vi lämnar resten därhän!

torsdag 17 september 2009

Vad tror ni - ett fynd?

Jag köpte precis denna bok, författare Astrid Sampe bl.a


http://www.tradera.com/TEXTILTRYCK-tryckteknik-textil-tyg-schablontryck-auktion_97314943


Jag tror jag gjorde ett kap..vad tror ni?

Fat från Upsala-Ekeby

Anna i bloggen Ljuva 50-tal visade ett fat från UE av Mari Simmulson från sin loppisrunda senast, med en enkel dekor på kanten. Fatet finns med många dekorer, vissa enkla, vissa med Mari Simmulsons ansiktsdekorer och några med andra typer av dekorer. Jag hittade detta fat häromdagen, har sett det tidigare, men vet inte vad just denna dekor heter. Är den någon som har koll på det? Uppdaterat: Dekoren heter "Arnica", tack Upsala-Ekeby samlarna!

Fatet har nr 4156 och är 18,5x18,5x4 cm, tillverkningen var mellan 1954 och 1970.

onsdag 16 september 2009

Designertyger

Det finns många proffsiga formgivare inom textilbranschen kan man konstatera om man börjar sätta sig in i det lite grann som jag gjort på sistone. Stilarna varierar mycket, och det är svårt att säga vad man gillar allra bäst. Drömmen är ju att hitta fina 50-talstyger från någon av våra stora formgivare som Stig Lindberg,Viola Gråsten och Sven Markelius eller något vackert från senare formgivare som Sven Fristedt, Maija Isola, 10-gruppen mfl. Man ska nog ha ganska tur, förra besöket på Erikshjälpen missade jag två längder av ett mycket populärt tyg, "Pompeja" i svart och grönt av Märta-Lena Bjerhagen för Borås med några meter. Irriterande kan tyckas, speciellt när man har minnen av tyget, vi hade ett draperi i mina föräldrars stuga som jag älskade, tyvärr kastade min mor det för några år sen när dom rensade bort en del ur stugan...gaaah säger jag bara. Nu verkar det vara osannolikt populärt bland textilbloggare och syjuntor, så jag lär aldrig hitta det till rimligt pris...suck...

Nåja, idag hade jag tur kan man säga, jag besökte Erikshjälpen och Kupan i Gävle och hittade två kända designertyger, det ena kommer jag inte ihåg vad det heter, formgivare är Birgitta Hahn från 10-gruppen och tyget producerades av IKEA runt 2005-2006.



Det andra heter "Parabeli" och är formgivet av Saini Salonen för Borås Cotton. Det ovanliga med detta tyget är väl färgerna, har nog aldrig sett denna kombinationen tidigare, men mina bloggkollegor kan säkert berätta lite om det!

Vad gör man på en semesterdag i september?

Ja, såklart jobbar man med viktiga saker som hus och hem, jag fixade med fönster som skulle till glasmästeriet för utskärning, ordnade med bilverkstadstid, ringde samtal och donade på i lugn och skön takt, sen tog jag en runda också... :-)

Ta-till-vara x 2, Myrorna, Falu Second hand var mina stopp den här dagen. Hittade jag nåt då? Nä!










Skojar bara...hehehe...listan kommer här:

Två tyger, ett svart med gröna blommor (2 längder) och ett gult med vita organiska linjer (en kappa)
1 st kaffefat Rörstrand "Diana"
2 st Rörstrandskoppar utan fat
Ett gäng med gafflar, knivar och skedar, japanska
1 st shaker i glas
1 st glasvas med lila toning
1 st ljusstake i glas (Gullaskruf?)
1 st röd glasvas - är det någon som känner igen denna?
1 st Åseda glasburk, Bo Borgström (se ett senare inlägg om denna)
1 pkt blomsterljus till Paro-stakarna
1 st vas Upsala-Ekeby, Göran Andersson
2 st gröna glas, 1960-tal





Jubileum?

Femtiotalsjakten ska ju ha 1-årsjubileum i morgon med bl.a. en tävling, vilket är kul! Jag försökte dra mig till minnes när jag startade bloggen och konstaterade då att mitt första inlägg kom 19 september 2007, dvs 3 år sen nu på lördag...tänk vad tiden går! Jag skrev sen inget förrän 24 april 2008, så det var väl egentligen då bloggen drog igång på riktigt. Mitt firande på lördag blir sparsamt, kanske ett glas vin eller en whisky i hemmets lugna vrå, något inlägg på bloggen blir det väl troligen, men ingen tårta i alla fall förrän det riktiga jubileet nästa år! Vad säger du Libby, blir det tårta i bloggen i morgon? ;-)

tisdag 15 september 2009

Lite fredags- och lördagsfynd...

I fredags åkte jag bil till jobbet, tog en tidig eftermiddag och åkte till Järbo,som ligger utanför Sandviken. I den lilla byn finns två större loppisar, Auktionshallen och Järbo Antikt & Kuriosa, Hjärtesaken, som det var nästan ett år sen jag besökte sist, så det var dags nu!

På Auktionshallen gjorde jag inga större fynd, en liten vas av okänt ursprung, en liten Paro-ljusstake och en fin gammal porslinsburk från Gefle, påminner lite i modellen om Arabias porslinsburkar med frukt och bär på, men denna är currygul.

På Hjärtesaken brukar man sällan göra några stora fynd, men hittar man nåt är det billigt. Dagens tripp var värd omvägen, detta är listan över fynd:

2 st glasvaser från Lindshammar, design Christer Sjögren, 30 kr
1 st litet fat Upsala-Ekenby, Ingrid Atterberg, 30 kr
5 st kaffekoppar med fat, Rörstrand Maria (modell Marianne Westman), 40 kr
7 delar Gefle Pigg, 4 djupa och 3 större assietter i mycket fint skick, 60 kr
2 st dricksglas Iittala, Tapio Wirkkala (har två sedan tidigare) 30 kr



Bilden på Pigg-delarna är alla jag samlat på mig hitills, plockat ur köksskåpet!



På lördagen tog jag en tur till Fyndservice, där var det inte mycket att hämta,men jag hittade en intressant vas av god kvalitet som jag ville veta mer om, så jag slog till, 40 kr kostade den. Jag tog även en tur till Myrorna och köpte ett Aino Alto-glas för en femma.



Helgen blev annars en städ- och fixarhelg, det ni såg på bilderna från huset var från förra veckan innan en strukturerad röjning. Möblerna flyttades till ett annat rum och saker diskades och stoppades in i sina hyllor mm. Själva utplockningen återstår dock, måste fixa lådor först! Återkommer i frågan när detta blir aktuellt...

Ett byte

Jag fick frågan om jag ville byta bort mina Colorado-äggkoppar som jag hittat på loppis tidigare i år. Jag tänkte att jag kommer nog inte använda dem så ofta, men jag var ändå tveksam om jag ville. Så fick jag ett mycket bra erbjudande, 6 st Colorado-assietter och en massa delar av Genses Focus de Luxe-bestick, inte de vanliga utan de med röda skaft. Jag nappade på erbjudandet och fick här i dagarna hem min låda med grejer, hur kul var inte det??? :-) Jag blev jättenöjd! Äggkopparna kommer garanterat att användas mer än här hemma också, så då är det väl inget snack om saken!


Stig Lindbergs äggkoppar i modell ST, Colorado


Colorado assietter och Folke Arströms Focus de Luxe i en lite ovanlig variant med rödbruna respektive grå skaft

måndag 14 september 2009

På begäran...lite miljöbilder...

...inte för att jag vet varför man skulle vilja se eländet, men håll till godo med kaoset...först rummet med samlingen, numera städat och hyggligt fint,,,



...sen lite bilder på kök och "verktygsrum" med virke, snickarbänk och kaos...det mesta syns inte på bilden, vilket jag är glad för! Även här är det städat nu, så jag hittar både det ena och det andra! Köket är utrivet och i tankeprocessen ritat...närmast på agendan är lerklining, panelspikande, både på vägg och i tak, och just det, golvet ska bytas och likaså vvs...hehehe...




Sist i raddan av bilder så är det dom på det riktigt skämmiga rummet, "skräprummet", det rum som borde ha varit fixat sen 3 år tillbaka då jag började med det, dvs rev ut...sen har det fyllts på med hyllor, porslin, porslin, glas, porslin och en massa packmaterial som ju kan vara bra att ha...eller...??? Tja, ni ser själva, man får skämmas så det står härliga till...frivilliga byggnadsarbetare kan anmäla sig på epost eller telefon till mig, jag kan ordna mat och husrum om Ni är vänliga att assistera oss i byggandet :-)

fredag 11 september 2009

Glas, assietter, tyger och lite annat...

...blev det på gårdagens runda. Jag stoppade till på Kupan på Brynäs och köpte en Lindshammar-vas i en härlig blåturkos färg och några tunga glas på fot där, sedan drog jag vidare till Valbo och Gävle Biståndsgrupp, där hittade jag inget, jo förresten en sån stålpall som jag har två av, men den stod bakom kassan i väntan på att kunden som köpt den skulle hämta pengar...det var synd. 75 kr är annars ganska billigt...



I Sandviken stannade jag på PMU:s loppis som har öppet på torsdagar och fyndade 5 svarta Gefle-assietter, till Zebra-servisen, 20 kr...köpte även 6 glas för 24 kr och två gardinlängder som jag blev nyfiken på.



Sista stoppet var Sandviken kommuns återvinning i Galaxenhuset, där hittade jag en massa kul saker!

8 st Reijmyre selterglas, 40 kr
2 st gröna läckra dricksglas 20 kr
10 st assietter, två storlekar, Upsala-Ekeby, 50 kr.
1 kryddset, japanskt i något okänt mörkt träslag, mycket läckra, 30 kr



På bilderna finns även lite grejer från tidigare i veckan, tyger, grön glasvas mm.



De färgglada kartongerna känner ni väl igen vid det här laget, "Fallande löv" från kampanjen som blev kort men intensiv...

torsdag 10 september 2009

Det där med plagiering är ingen direkt nyhet...

…kan man konstatera när man läser en artikel i Form nr 9 1960.. Stig Lindberg besökte Japan i slutet av 1950-talet som föreläsare och kunde då konstatera att japanerna hade en helt annan syn på kopiering än vi hade i Sverige vid den tiden. En kopia var något fint, ett bevis på skicklighet och beundran för en bra produkt. Under denna period hade även japanerna börjat få fram egna duktiga formgivare och börjat märka att deras egna produkter också blev kopierade till den grad att det inte längre var lönsamt att producera. Behovet av egna lagar som skydd för plagiering hade tagit form. Några exempel på produkter, ofta beställda av utländska beställare, ser ni nedan.


Salix och en japansk kopia

Eldan, det japanska företaget, kopierade Focus deLuxe

Andra bestick som kopierades

Porslin, bestick och massor av andra varor kopierades friskt, även om man med de nya lagarna hade tagit fram verktyg i syfte att förhindra en plagiering. Stig Lindberg var imponerad av med vilket allvar problemet tagits och de åtgärder som satts in, bl. a designcentra med övervakning och registrering av exportprodukter, samt en myndighet som hade makt att avslå exportansökan av produkter.
Hur effektivt detta var i verkligheten framgår inte, detta var nyheter vid denna tidpunkt.

Informationen är hämtad från artikeln "Japan och plagiatfrågan" av Stig Lindberg i tidningen Form nr 9 1960.