fredag 27 juni 2008

Zenit i fokus

Jag har lyckats få tag i nästan alla färger av de 6 som jag känner till på koppen "Zenit", designad av Helmer Ringström 1956. Nyligen köpte jag 4 st grå och 4 st oranga kaffekoppar. Jag ska berätta mer om dessa och visa både nya och gamla bilder på kopparna. Visst är de eleganta och känns riktigt 50-tal? Det är så trevligt att dricka kaffe ur dem!

Den första bilden visar den röda, gröna och grå varianten av Zenit, samt en Astra-kopp. den andra biden visar den oranga och den röda varianten, samt en "Plym"- och en "Inger"-kopp

torsdag 12 juni 2008

Ze-bra.

Härom dagen avslutades ett antal auktioner
ett antal auktioner
på Tradera med Zebra-assietter i flera fina färger! Gissa om det var många som bjöd...ständigt populära och svårfångade!

Tänk att hitta en hel servis av de turkosa...suck...vad är väl en Rembrandt mot dessa "masterpieces"...

måndag 2 juni 2008

Zebra - en svensk designklassiker

Bland de mer kända designföremålen från Gefle porslinsfabrik finns Zebra-servisen designad av Eugen Trost. Servisen formgavs till Helsingborgsutställningen 1955, H55 och är omåttligt populära. Redan tidigt fanns Zebra med i inrednings- och formgivningstidskrifter som ett exempel på 50-talets nyskapande formgivning och har sedan dess inte tappat greppet om publiken. Priserna för delar i servisen pendlar upp och ner men man får t.ex. räkna med att betala minst 500 kr för en felfri kopp med fat...andra delar som kannor, skålar och snipor kan bli omåttligt dyra!



Servisen innehåller flera olika och alternativa delar, både kaffe- och tegods finns i modellen AU med assietter i olika utföranden, Zebramönstrade, vita med svart band i kanten, samt helsvarta. Det finns även en chokladkopp i en äldre låg och vid modell. Jag har även sett fat till tekopparna med ränder som de vita assietterna med svart rand på bilden.

Det finns olika tekannor, en rund modell med Zebra-mönstret, som på en av bilderna, en kanna i modellen AU med Zebra-mönstret och bland de tidigaste, en helt svart kanna i AU-modellen. Förutom dessa finns även sockerskål och gräddkanna, den sistnämnda med Zebra-mönstret. Troligen finns även en kaffekanna, men jag har aldrig lyckats hitta bilder på en sådan.








Zebra-servisen gjordes även i andra färger, främst för export till USA. De färger förutom svart som jag känner till och har sett i verkligheten eller på bild är rosaröd, grön, ljust turkosblå och brun. Enligt vissa källor finns även en gul variant, men detta är obekräftat än så länge. Känner du till en sådan eller har bilder får du gärna kontakta mig!